Ziua Logo
  Nr. 3562 de miercuri, 1 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Proiect otravit pentru Transnistria
-- Parlamentul a invitat reprezentantii unor fundatii suspecte sa prezinte Comisiilor de politica externa un "plan trilateral" cu tendinte anti-Romania
Mircea Geoana, seful Comisiei de Politica Externa a Senatului (Mircea PAUN - ZIUA FOTO)
Un controversat proiect de reglementare a conflictului transnistrean - lansat de un grup de experti romani, ucraineni si moldoveni - va fi analizat in cursul zilei de azi in cadrul reuniunii comune a Comisiilor pentru politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului. La Chisinau umbla chiar vorba ca acest nou proiect va fi prezentat de presedintele Traian Basescu in Parlamentul Republicii Moldova. Nu este foarte clar cum au ajuns reprezentantii unor fundatii suspecte direct in Parlamentul Romaniei. Surse din forul legislativ acuza unele grupuri de interes din sanul serviciilor secrete.
Dintre controversatii experti autori ai controversatului plan fac parte urmatorii: Oleksandr Sushko, Centrul de Studii Euro-Atlantice, Kiev, Natalia Belitser, Centrul Pylyp Orlyk pentru Democratie (Ucraina); Oazu Nantoi, Institutul de Politici Publice, Chisinau, Igor Munteanu, IDIS Viitorul (Republica Moldova); Iulian Chifu, Centrul de Prevenire a Conflictelor si Early Warning (CPC-EW), Dan Dungaciu, Universitatea Bucuresti, Cornel Codita, CPC-EW (Romania). De altfel intreaga manifestare de azi pare sa se afle sub controlul CPC-EW (director Iulian Chifu) - de la translatori (Oana Marin, CPC-EW, Cristina Ivan, CPC-EW) pana la Secretariat, organizatori (Iuliana Murgila, CPC-EW, Lavinia Deconescu, CPC-EW).
La intalnirea comuna de azi a Comisiilor pentru politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului vor participa reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si ai Oficiului pentru gestionarea relatiei cu Republica Moldova din cadrul Guvernului Romaniei. Intrebarea care se ridica este cum poate Guvernul Romaniei sa se lanseze in sustinerea unui plan alcatuit de un grup de experti din care unii sunt investigati de Curtea de Conturi (Iulian Chifu), altii sunt sustinatori aprigi ai dominatiei ucrainene in regiune (Oleksandr Susko), printre ei numarandu-se si relicve inca active ale comunismului ca Vasile Secares, fost sef de cadre ale Partidului Comunist, la Academia Stefan Gheorghiu.
Chifu - investigat de Curtea de Conturi
Iulian Chifu, directorul CPC-EW, este unul din personajele principale ale Memorandumului privind folosirea abuziva a fondurilor Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, inaintat la inceputul anului trecut premierului Calin Popescu Tariceanu. Prezentam in randurile ce urmeaza cateva extrase din acest Memorandum, pe baza caruia expertul Iulian Chifu este investigat de Curtea de Conturi: "Exemplu de contract netransparent, nefinalizat - Edificarea capacitatilor de gestionare a crizelor (BeCaMe Democratic) - contract de finantare incheiat cu Centrul pentru Prevenirea Conflictelor & Early Warning - Bucuresti/ CPC-EW (contract nr. 1231/ 18.06.2004), Suma aprobata: 1.573.850.000 lei; Suma cheltuita: 1.528.037.062 lei; Suma necheltuita: 45.812.938 lei.
Proiectul "Edificarea capacitatilor de gestionare a crizelor" (BeCaMe Democratic), initiat de CPC-EW in cursul anului 2003, a fost structurat pe o perioada de 3-5 ani. Obiectivele generale ale proiectului sunt: editarea de analize periodice referitoare la managementul crizei si dezvoltarea capacitatilor de avertizare timpurie pentru anticiparea posibilelor conflicte, cu impact major asupra societatii; sprijinirea dezvoltarii democratice a institutiilor societatii civile; incurajarea exportului valorilor democratice in statele din spatiul ex-sovietic".
Plagiatul, mama prevenirii
Memorandumul amintit arata ca "Oprindu-ne asupra continutului analizelor, avertizarilor si rapoartelor lunare prezentate Departamentului de catre CPC-EW, ca fiind rezultat al muncii depuse in cadrul proiectului BeCaMe Democratic, am descoperit, luand absolut la intamplare cateva dintre materiale, ca acestea sunt copiate, fara nici un fel de redactare, direct din materialele Agentiei de Presa "Flux".
Mai mult, analizele prezentate ca fiind traduse din limba romana in limba engleza (pentru care s-au decontat sumele stipulate in contractul de finantare, conform documentelor justificative prezentate Departamentului de CPC-EW), sunt copiate din materiale publicate pe internet (vezi Anexa). Nu rezulta de nicaieri indicarea copyright-ului, obtinut de la institutiile carora le apartin materialele. Mai mult, autorii materialelor nu sunt nici macar mentionati, iar paragrafele sunt pur si simplu luate cu "copy-paste" de "specialistii" Centrului".
Documentul citat apreciaza urmatoarele: "Rezulta ca Statul Roman a platit aproximativ 7.000 USD pentru a obtine "rapoarte" lipsite de orice valoare reala informativa. Costul unui abonament la "Flux" este de aproximativ 50 USD, iar celelalte materiale extrase de pe internet, proveneau din sectiunile gratuite ale unor fundatii recunoscute. Eurasian Foundation, Jamestown Institute, CATO Institute, STRATFOR, Jane's Review si inca alte cateva institutii cu specific de cercetare strategica si geopolitica, pot oferi, contra unor preturi modice (100-200 USD) analize amanuntite cu adevarat folositoare. Daca este adevarat ca CPC-EW chiar a trimis "rapoartele" tuturor recipientilor indicati in Raportul de executie a proiectului, ne aflam probabil in fata unui grav deficit de imagine, deoarece oricine ar fi putut obtine, cum am facut si eu, dovada plagiatului, ceea ce impinge in ridicol si deriziune pe toti cei implicati in aceasta poveste, inclusiv pe finantatori, Departamentul si Statul Roman".
Susko, neprietenul Romaniei
Expertul ucrainean Oleksandr Susko de la Centrul pentru Pace si Politica Externa s-a dovedit in cursul anului trecut un reprezentant activ al teoriei conform careia Kievul este predestinat rolului de lider regional la Marea Neagra, detinand cheile pentru reglementarea tuturor disputelor.
Cu prilejul unei conferinte desfasurate la Mamaia, Oleksandr Susko a prezentat un material definitoriu pentru intentiile Kievului la Marea Neagra. Apropiat al ministrului ucrainean de Externe, Boris Tarasiuk, Oleksandr Susko a sustinut prin materialul sau o predominanta ucraineana la Marea Neagra. Prin intermediul Centrului pentru Pace si Politica Externa, care este o organizatie neguvernamentala, Oleksandr Susko colaboreaza strans cu institutii guvernamentale ale Kievului: Institutul National pentru Studii Strategice, Institutul National pentru Probleme de Securitate Internationala, institute ale Academiei Nationale de Stiinte a Ucrainei, cum ar fi Institutul de Sociologie, Institutul de Economie Mondiala si Relatii Internationale. Materialul lansat de Oleksandr Susko afirma ca "Regiunea Marii Negre trebuie sa fie definita ca un spatiu natural al intereselor ucrainene". In acelasi timp este subliniat faptul ca "Ucraina trebuie sa joace un rol semnificativ in organizarea unui nou sistem de ordine regionala".
Tutela ucraineana pe Transnistria
Susko apreciaza ca "incercarea Uniunii Europene de a juca un rol superior in spatiul transnistrean duce lipsa de instrumente si de vointa politica pentru implementarea "modelului balcanic" in regiunile de conflict. De aceea printre sarcinile majore ale Uniunii Europene se numara intensificarea presiunii asupra tarilor care au capacitati in regiune, aparent Federatia Rusa si mai ales Ucraina".
Mai mult decat atat, studiul citat apreciaza ca Ucraina este singura tara capabila sa rezolve conflictul transnistrean, iar aceasta rezolvare ar constitui cheia de acces a Kievului in Uniunea Europeana. "Ucraina este singurul jucator din regiune care poate influenta ambele parti si care are o influenta unica in Transnistria. Ucraina este asteptata sa conduca o politica eficienta in aceasta problema. In mod informal, rezolvarea acestui conflict este deja prezentata ca o cheie pentru aderarea la Uniunea Europeana".
Studiul amintit prezinta proiectul de realizare a canalului Bastroe ca fiind unul in care nu exista probleme majore, nici de incalcare a tratelor internationale, nici de evaluare a impactului ecologic. Oleksandr Susko confirma faptul ca Kievul nu are de gand sa opreasca proiectul Bastroe: "a doua faza va avea in vedere lucrari de dragare pe bratul Chilia. In prezent, studiul ecologic pentru faza a doua a proiectului se afla in curs de realizare..." Nu exista nici o explicatie pentru refuzul Kievului de a prezenta Bucurestiului studiile sale de impact ecologic, in conformitate cu acordurile bilaterale.
Dezinformatorii anti-Basescu pe teren
La Chisinau a fost lansat - cu ocazia vizitei ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, de saptamana trecuta - zvonul ca presedintele Traian Basescu va prezenta in Parlamentul Republicii Moldova planul alcatuit de Iulian Chifu si prietenii sai.
Planul in cauza pare alcatuit dupa croiala dezbaterilor asupra provinciei Kosovo - asa cum a indicat de altfel presedintele Vladimir Putin, care a afirmat in ianuarie ca orice solutie pentru Kosovo va fi aplicata in regiunile separatiste din spatiul post-sovietic.
Grupul de experti mentionat mai sus sustine in noul plan pentru reglementarea conflictului transnistrean necesitatea acordarii unei largi autonomii autoritatilor de la Tiraspol: "Solutia in ceea ce priveste forma dorita pentru administrarea autoritatii locale si regionale si forma de autonomie (locala sau regionala) trebuie sa tina cont de dorinta rezidentilor de pe malul estic al Nistrului, exprimata liber in conformitate cu legislatia Republicii Moldova. Forma de autonomie ar trebui alcatuita intr-o forma coerenta la intregul nivel al Republicii Moldova, aplicata printr-o lege conforma cu principiile europene ale autonomiei locale". Practic noul plan cere nu doar autonomie pentru Transnistria, ci autonomizarea intregii Republici Moldova.
Grupul de experti sustine ca "o parte semnificativa a cetatenilor moldoveni din dreapta Nistrului au obtinut cetatenie romaneasca - care a devenit din ce in ce mai atractiva in virtutea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Acest fapt poate fi privit ca un factor care contribuie la diviziunea populatiei care locuieste pe cele doua maluri ale Nistrului si ar putea influenta sansele de reintegrare a tarii". In ciuda faptului ca doar 90.000 de basarabeni au obtinut cetatenie romana, expertii amintiti sustin ca aceasta cifra reprezinta "o parte semnificativa" care pericliteaza reglementarea conflictului transnistrean. Mai mult decat atat, asa-zisii experti recomanda ca "Romania "sa-si coordoneze politica de acordare a cetateniei cu Guvernul Republicii Moldova si Ucraina in conformitate cu standardele europene, avand in vedere nevoia de consolidare si intarire a statalitatii moldovene si perspectivele reintegrarii". In opinia expertilor, redobandirea de catre basarabeni a unui drept natural - cetatenia romana - constituie o piedica in calea reglementarii conflictului transnistrean.
Pe de alta parte, o chestiune mult mai grava incalcarea de catre Ucraina a acordului semnat cu Moldova pentru limitarea traficului pe frontiera comuna - neaplicat unilateral de catre autoritatile de la Kiev - primeste o atentie minima, de doar doua randuri.
George DAMIAN 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
uniti   de Gigi Duru
Rusii si ucrainenii sunt ca niciodata preocupati de problema Transnistriei ...   de Denis Curteanu
Hoplea! ce lucruri interesante se ma intampla pe la PSD!   de Sema
   de Vasile Calmatui
Tratat romano-sovietic   de Vasile Teodorovici
   de Vasile Calmatui
ROMANII DE DINCOLO DE PRUT TREBUIE SA SE TREZEASCA !   de lec4ram
A r h i v a
  Putin, in campanie la Budapesta    3 comentarii
  A 13-a audiere in procesul lui Saddam    3 comentarii
  Scandalul porturilor americane    5 comentarii
  Stiri pe scurt    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cea mai scumpa ciocolata din lume (1138 afisari)
 Prostitutia brasoveana decapitata (845 afisari)
 Perchezitie de opt ore la mostenirea "Tamara" (562 afisari)
 Aviara terorista (462 afisari)
 Proiect otravit pentru Transnistria (424 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01533 sec.