Ziua Logo
  Nr. 3562 de miercuri, 1 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Parlamentul si Guvernul impotriva Bisericii
Intr-o luare de pozitie fara precedent, reprezentantii Bisericii au cerut ieri Parlamentului sa voteze impotriva proiectului cuplului Tariceanu-Ungureanu de uzurpare a Fundatiei Gojdu. Acestia insa, au igorat cerinta Bisericii. Fundatia Gojdu, prin principalii ei reintemeietori, ierarhii ortodocsi din Mitropoliile Transilvaniei si Banatului, Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Clujului, mitropolitii Laurentiu al Ardealului, Nicolae al Banatului, Arhiepiscopul Andrei al Albei Iulia, Episcopii Timotei al Aradului, Lucian al Caransebesului, Iian al Oradei, Justinian al Maramuresului, Ioan al Covasnei si Harghitei si Sofroniei al Romanilor din Ungaria au adresat ieri deputatilor urmatoarea intrebare: "Sunteti convinsi ca Acordul Romano-Ungar din 20 octombrie 2005 ii aduce Romaniei vreun folos? Va rugam sa raspundeti prin votul Domniilor Voastre". Din pacate, parlamentarii n-au tinut cont de apelul facut de inaltii prelati. Desi s-a evitat tertipul Ministerului Afacerilor Externe de a trece proiectul prin aprobare tacita, deputatii au ajuns la un consens dubios, care a dus la intoarcerea Acordului in Comisia Juridica, de unde plecase cu aviz negativ. Din informatiile noastre, unii reprezentanti ai UDMR au mizat pe influentarea substantiala a liberalilor lui Tariceanu si chiar a conservatorilor lui Voiculescu. Desi liderul PD, Emil Boc, se exprimase categoric impotriva Acordului, aratand ca democratii nici macar nu au fost consultati de colegii de Coalitie, alianta UDMR-PNL continua presiunile la adresa deputatatilor PD. Intr-un astfel de moment, in care manarelile Guvernului si ale unor cercuri de interese anti-nationale se constituie intr-un real atentat la adresa demnitatii Romaniei se impune de la sine interventia presedintelui Basescu. Acesta ar trebui sa tina cont de vointa reprezentantilor Bisericii, singurul for tutelar al realei Fundatii Gojdu. Acestia aratau, punctual, prin scrisoarea adresata Parlamentului ca: "ne declaram impotriva acestui Acord si ca vom face toate demersurile legale pentru ca acesta sa nu fie validat de catre parlamentarii celor doua Camere, carora le vom atrage atentia ca sunt alesii nostri si ca principalul atribut al unui om politic este patriotismul"; prin prezentul acord, "Fundatia Gojdu ar urma sa devina un simplu organ consultativ al Fundatiei Publice"; "se eludeaza mentiunea ca, practic, Acordul Ungaro-Roman din octombrie 2005 il anuleaza pe cel din 1937, ratificat de parlamentele ambelor tari si inca valabil, singurul temei juridic prin care Fundatia Gojdu isi poate revendica drepturile. Cu alte cuvinte, Fundatia Gojdu poate sa ramana in fiinta, dar cu mainile legate". "Nu sunt deloc convins ca actualul Guvern isi doreste o confruntare cu Biserica majoritara", avertiza IPS Bartolomeu Anania. (Victor RONCEA)
Ordonanta Gojdu, o noua amanare
Deputatii incearca amendarea unui Acord guvernamental
Deputatii au mai amanat cu inca o zi dezbaterea Ordonantei prin care se ratifica controversatul acord dintre guvernele Romaniei si Ungariei privind infiintarea Fundatiei Gojdu. Pentru a doua oara consecutiv, ministrul Afacerilor Externe nu a participat la discutiile din plenul Camerei Deputatilor, Guvernul fiind reprezentat de ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. Acesta a venit in fata deputatilor sa sustina ca are indicii clare ca Acordul va putea fi modificat si de catre partea ungara astfel incat sa nu se lezeze Testamentul lui Emanuil Gojdu. El a cerut retrimiterea Ordonantei la Comisia juridica pentru a fi amendata in acest sens. Parlamentarii PSD, PRM, ai minoritatilor nationale, altele decat cele maghiare, si deputatul independent Aurelian Paveliu nu au fost convinsi insa de argumentele ministrului si au votat impotriva retrimiterii acordului la Comisia juridica pentru a fi amendat. "PNL este foarte ingrijorat sa ma lase sa vorbesc. Acest acord nu mai poate fi modificat pentru ca el a fost ratificat din noiembrie anul trecut de Parlamentul maghiar. Nu se mai poate reveni cu nici un amendament. Noi stam aici sa salvam onoarea unor persoane din Guvernul Romaniei care au actionat impotriva intereselor Romaniei", a precizat de la tribuna Parlamentului deputatul independent Aurelian Paveliu. De altfel, parlamentarii PSD si PRM l-au banuit pe ministrul pentru relatia cu Parlamentul ca vrea tergiversarea proiectului pentru a trece de Camera Deputatilor prin procedura adoptarii tacite.
Vot impotriva cererii reprezentantului Guvernului
Din acest motiv, liderul grupului PRM din Camera Deputatilor, Augustin Lucian Bolcas, a cerut aplicarea articolului 72, alineatul 2 din Constitutie care prevede ca pentru proiecte de "complexitate deosebita" termenul creste de la 45 la 60 de zile. Cu 195 de voturi pentru, 20 impotriva (voturi provenite de la UDMR si PNL) si 2 abtineri, propunerea de prelungire a termenului a fost adoptata, iar noua data pana la care acordul poate fi dezbatut este 14 martie. Dupa acest vot, ministrul Olteanu a cerut retrimiterea la Comisia juridica in incercarea de a se amenda acordul. Numai ca de aceasta data Coalitia nu a mai functionat, cinci deputati PD, cinci ai UDMR si trei ai PC votand impotriva cererii reprezentatului Guvernului din care fac parte si partidele lor. Scorul final a aratat 113 voturi pentru, 113 impotriva, respingerea fiind influentata de 2 abtineri care au apartinut UDMR. La finalul votului, ministrul Bogdan Olteanu si-a exprimat surprinderea pentru ca nu toti deputatii puterii au votat pentru propunerea sa si a sustinut ca va pune in discutia Coalitiei aceasta situatie. El considera ca acordul va putea fi modificat in sensul adaugarii unui articol nou in care se va scrie ca "textul acordului nu aduce, in nici un fel, atingere existentei, functionarii si obiectivelor Fundatiei non-profit Gojdu, cu sediul la Sibiu, str. N Balcescu nr. 5 si nici drepturilor acesteia, in calitate de continuatoare a Fundatiei Gojdu, create in baza Testamentului lui Emanuil Gojdu, asupra bunurilor mobile si imobile din Budapesta, care au apartinut, inainte de nationalizare, Fundatiei Gojdu".
Liderii Coalitiei au stabilit ieri seara ca vor sustine in plenul Camerei Deputatilor retrimiterea la Comisia juridica a acordului privind infiintarea Fundatiei Gojdu. Potrivit ministrului Bogdan Olteanu, PD, PC si UDMR vor vota pentru rediscutarea subiectului in Comisia juridica, acolo unde se spera sa se poata indrepta textul Acordului prin introducerea unui amendament asiguratoriu pentru respectarea testamentului. Refacerea majoritatii pe acest subiect este asteptata sa se produca maine, in plenul Camerei Deputatilor. (Alina MIHAI)
Parintele Anania: "Mergem pana la Haga"
I.P.S. Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului: "Amendamentul este, cu siguranta, o noutate. Parerea noastra este ca Parlamentul trebuie sa adopte sau sa respinga ordonanta (privind Acordul ungaro-roman, din octombrie 2005, cu privire la infiintarea unei noi Fundatii Gojdu, cu sediul la Budapesta, n.red.) pentru ca aceste amendamente sunt intotdeauna cu cantec. Amendamentul trebuie studiat cu foarte multa grija, caci si documentatia MAE spune ca nu se va aduce atingere Fundatiei Gojdu de la Sibiu. Insa acest pact facut intre Romania si Ungaria desfiinteaza practic Acordul din 1937. Degeaba ramane Fundatia Gojdu (de la Sibiu, n.red.), caci ramane cu mainile legate; ramane pe hartie, de vreme ce nu mai are suport juridic. Parerea mea este, in continuare: totul sau nimic. Avem, totusi, rabdare si vom incerca toate mijloacele posibile, legale, inclusiv pana la Haga si la Strasbourg. Vin la Bucuresti, unde se va desfasura zilele acestea reuniunea Sfantului Sinod. Voi discuta cu colegii mei din Fundatie aceasta noua situatie si vom hotari modalitatile prin care ne vom obtine dreptatea". Intr-un interviu acordat recent ziatului ZIUA, IPS Bartolomeu Anania avertiza reprezentantii Guvernului Tariceanu sa nu se joace cu demnitatea romanilor. "Fundatia Gojdu exista, eu fac parte din cei care au reactivat-o ca persoana juridica in 1996, si nu vad ratiunea pentru care trebuie sa existe o a doua Fundatie, chiar daca de drept public, cu acelasi nume. Confuzia ar fi inevitabila. Din Actul Constitutiv al acesteia reiese ca telurile ei nu au aproape nimic in comun cu Testamentul Gojdu. In acest caz, ea poate purta numele oricarui om de cultura, cum ar fi, sa zicem, Pet�fi sau Madach sau Bela Bartok, evitandu-se astfel ceea ce poate fi considerat drept un act de uzurpare", spunea Parintele Anania. "Or, practic, recentul Acord Ungaro-Roman anuleaza Acordul definitiv privind problema Fundatiei Gojdu, incheiat in 1937 intre Romania si Ungaria, ratificat prin Decret Regal in 1938, singurul document juridic pe baza caruia Fundatia Gojdu mai poate revendica mostenirea marelui mecenat", afirma Arhiepiscopul Clujului. "Nu sunt deloc convins ca infiintarea Fundatiei Publice Gojdu ar fi un "exemplu palpabil" care sa contribuie la "reconcilierea romano-ungara", un deziderat, fara indoiala, legitim si necesar, dar care poate fi realizat prin alte instrumente, politice si culturale. De asemenea, nu sunt deloc convins ca actualul guvern isi doreste o confruntare cu Biserica majoritara, forul tutelar al Fundatiei Gojdu", conchidea inaltul prelat al Bisericii Ortodoxe Romane.
In cadrul unei interventii televizate, academicianul Dan Berindei, a apreciat, aseara, referindu-se la controversa Gojdu, ca "in acest moment, este foarte clar ca mostenirea Gojdu a avut o anumita destinatie, iar sensul acestei destinatii a fost acum deturnat". De asemenea, Dan Berindei a opinat ca statul roman trebuie sa ajute Fundatia Gojdu sa isi recupereze toate bunurile, apeland la Curtea Europeana a Drepturilor de la Strasbourg. (Anne-Marie LUPASCU, Luciana POP)
Andon mizeaza pe "partea maghiara"
Presedintele Comisiei Juridice a Camerei revine la propria respingere a Acordului
"Am propus retrimiterea Acordului in Comisie. Este doar o propunere, dar PC se va bate pentru reintoarcerea la Comisie. Este vorba despre acceptarea amendamentului meu care poate clarifica problema Fundatiei "Gojdu". Sunt semne ca liberalii si democratii au ajuns la concluzia ca sunt de acord cu o solutie cum ar fi amendamentul meu. Intre timp, a fost contactata si partea maghiara si este posibil ca aceasta sa inghita solutia prezentata de mine". (R.G.)
Marko Bela, presedintele UDMR
"Ne dauneaza foarte mult"
"Cei care contesta decizia ne dauneaza foarte mult. E fara precedent ca o intelegere bilaterala, care la vremea respectiva nu a fost contestata, sa primeasca impotriviri in Parlament, cel putin in comisii. Cade credibilitatea noastra, mai ales ca si unii colegi din Coalitie au contribuit la acest vot impotriva Acordului". (R.P.)
Lucian Bolcas, liderul deputatilor PRM
"Vom bloca lucarile Parlamentului"
"In semn de protest fata de o eventuala acceptare a Acordului romano-maghiar privitor la Fundatia "Gojdu", PRM este decis ca, in caz de forta majora, sa blocheze lucrarile Parlamentului prin refuzul de a lua parte la lucrari si dezbateri. Vom initia absolut toate actiunile de protest pe care le putem demara intr-un stat democratic. Cat despre amendamentul vehiculat, care cica ar rezolva problema, este o gluma de amatori. Nu se pot aduce amendamente deoarece legea de aprobare doar admite sau respinge acordul. Este vorba despre patrimoniul national pe care partidul liberal, nu il mai numesc national, il da drept plata pentru voturile UDMR. Cat de jos pot ajunge unii romani in goana dupa bani si voturi? Ceea ce se intampla reprezinta o murdarie fara seaman". (R.G.)
N�meth Zsolt, deputat maghiar
Esenta acordului: Romania renunta la revendicarea averii Gojdu
"Acordul dintre Ungaria si Romania asupra problemelor averii Gojdu pune punct discutiei prelungite de multi ani. Esenta acestei probleme (...) este ca Romania renunta la revendicarea bunurilor materiale, pe care a formulat-o in 1998, ba chiar si anterior, in legatura cu averea lui Gojdu, si acest lucru inseamna, in acelasi timp, ca partea romana accepta punctul de vedere al Ungariei conform caruia, in 1953, tratatul de drept material a rezolvat problema averii Gojdu". (La ratificarea Acordului in Parlamentul Ungariei) (D.E.)
Pavelescu: "Acordul este defavorabil Romaniei"
Basescu, solicitat sa respinga Acordul ungaro-roman din 2005
"Cred ca prelungirea termenului de aprobare tacita nu e justificata. Este vorba de o ordonanta care urmeaza sa fie aprobata sau respinsa, acordul poate fi ratificat sau nu. Se incearca in extremis gasirea unei solutii de compromis care consta in ratificarea Acordului cu un amendament. Acest amendament ar consta in aceea ca Parlamentul accepta ratificarea, dar numai in conditiile in care acordul nu va impiedica Fundatia Gojdu de la Sibiu sa-si revendice bunurile din Ungaria. Se spera ca un asemenea amendament ar relansa negocierile cu partea ungara. In fapt, se incearca salvarea onorabilitatii si credibilitatii MAE, fiind clar pentru toti parlamentarii la aceasta ora ca Acordul din 2005 este defavorabil Romaniei. Nu cred ca este bine sa punem in balanta o chestiune personala care ii priveste pe reprezentantii MAE cu interesul national reprezentat de mostenirea Gojdu. In opinia mea, ratificarea trebuie respinsa de Parlament, urmand ca, ulterior, cele doua guverne sa relanseze negocierile daca va mai fi cazul la nivel de experti, aceasta chestiune n-ar trebui sa priveasca Parlamentul Romaniei. Pe de alta parte, este inacceptabila ratificarea, atata vreme cat BOR, adevarata beneficiara a testamentului, se opune vehement ratificarii", ne-a declarat Pavelescu.
De altfel, Pavelescu a adresat si o scrisoare deschisa Parlamentului, in care se afirma ca "Actiunea Guvernului roman este inacceptabila, fiind impotriva interesului national, mai precis impotriva romanilor ortodocsi din Romania si Ungaria, care ar trebui sa beneficieze de testamentul lui Emanuil Gojdu si de uriasa sa avere, imobila si mobila, estimata la 3 miliarde de euro. Respingerea aprobarii OUG 183/2005 reprezinta o obligatie a Parlamentului Romaniei, in scopul apararii tratatelor favorabile cetatenilor Romaniei si, implicit, al apararii drepturilor romanilor ortodocsi", mai arata Aurelian Pavelescu in scrisoarea deschisa adresata parlamentarilor romani.
Aurelian Pavelescu i-a solicitat presedintelui Traian Basescu printr-o scrisoare sa refuze promulgarea ordonantei de urgenta pentru ratificarea Acordului din 2005 si sa o retrimita pentru dezbatere in Parlament: "In cazul esecului actiunii de mediere si adoptarea legii privind aprobarea OUG nr. 183/2005 de catre Parlament, va solicit sa refuzati promulgarea acesteia si sa o retrimiteti la Parlament". In mesajul adresat presedintelui Traian Basescu se mai arata ca "Prin Acordul guvernamental, ratificat prin OUG 183/2005, mostenirea Gojdu, vanduta samavolnic in 2004 de catre Ungaria unei companii private, fara drept, a fost uzurpata de cele doua guverne sub forma afectarii ei unei Fundatii Publice Romano-Ungare. Uzurparea s-a realizat cu incalcarea legislatiei in materie si a Constitutiei, privind garantarea dreptului la proprietate privata, dreptului la mostenire, dreptului la asociere, dreptului la libertatea credintelor religioase, accesul liber la cultura si caracterul statului roman ca stat de drept. Va solicit sa va exercitati intreaga autoritate constitutionala in scopul desfiintarii OUG nr. 183/2005 si a Acordului din 20 octombrie 2005, prin medierea conflictului dintre Biserica Ortodoxa Romana si Guvernul Romaniei, astfel incat mostenirea lui Emanuil Gojdu sa fie recunoscuta ca apartinand Fundatiei ortodoxe "Gojdu" si sa revina in proprietatea acesteia". (D.E.)
Academia Romana a cerut sa se respecte testamentul Marelui Mecena
In contextul controverselor legate de crearea unei alte Fundatii Gojdu "Ungaro-Romane, cu sediul la Budapesta, Academia Romana a luat pozitie cu privire la detaliile Acordului bilateral, semnat in octombrie, anul trecut. In continuare, redam principalele obiectii ale Academiei, care solicita respectarea prevederilor Testamentului lui Emanoil Gojdu.
In mod surprinzator, la 20 octombrie 2005 s-a incheiat un acord intre guvernele celor doua tari prin care este desfiintat, ca act juridic, Testamentul lui Emanuil Gojdu din 1869 - la care nici nu se face referire -, Patrimoniul Fundatiei fiind inca o data nationalizat. Instituirea acum a unui Consiliu Director al Fundatiei Publice Romano-Ungare este nula de drept si neavenita, din moment ce prin Testamentul sau Emanuil Gojdu a stipulat cu privire la reprezentanta fundationala componenta si competentele ei prevederi precise. Academia Romana, care si-a definit chiar de la inceput un rol prestigios in societatea romaneasca, dupa Biserica si Armata, venea acum 140 de ani ca putere culturala si stiintifica pentru a le completa in acel secol de modernizare pe celelalte: puterea spirituala, puterea armata, puterea educationala. Academia Romana e insa, cu siguranta, prima institutie de reprezentare nationala, unind, sub cupola ei, mintile cele mai stralucite de pe intregul teritoriu locuit de romani. Inainte de a se uni politic toate provinciile romanesti, cultura si stiinta romaneasca se gaseau reunite la Academie, de unde luminile ei binefacatoare se revarsau asupra romanilor de pretutindeni. Academia Romana a constituit atunci, ca si astazi, model de reprezentare nationala, de lucrare in comun cu puterea mintii si a talentului.
Desi n-a fost implicata direct in problematica Fundatiei Gojdu la inceputurile sale si nici mai tarziu, Academia Romana a fost insa beneficiara rezultatelor burselor oferite pentru formarea multor tineri de peste Munti, care au devenit membri ai sai. Bursierii mentionati mai sus au detinut, ca membri ai Academiei Romane, functii de conducere in sectiile ei si la nivelul central, incat astazi Forului cultural-stiintific al tarii nu-i poate fi indiferenta soarta Fundatiei. La Bicentenarul nasterii lui Emanuil Gojdu - in anul 2002 - a fost prezenta la Simpozionul si manifestarile organizate in februarie de Centrul Cultural Roman din Budapesta, in octombrie acelasi an patronand o sesiune solemna, prezidata de presedintele ei, academicianul Eugen Simion, in care, cu participarea primului-ministru, a ministrului Afacerilor Externe si Patriarhului Romaniei, s-au prezentat comunicari stiintifice dedicate activitatii Marelui Mecena, subliniindu-se o data mai mult necesitatea punerii astazi in valoare a Patrimoniului testat de Sarbatorit.
Ca important segment al Societatii Civile, Academia Romana solicita respectarea prevederilor stipulate in Testamentul din 1869 de Emanoil Gojdu, Fundatia instituita sub numele sau fiind una de natura privata, asupra careia nici o alta autoritate, fie chiar statala, nu poate interveni, nu o poate anula din punct de vedere juridic si nu poate dispune in vreun fel de Patrimoniul lasat natiunii romane de proprietarul acestuia. (Academia Romana)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Nu inteleg   de gespit
Ungureanu sa se intoarca la centrul de studii evreiesti...   de lucid
Amorteala, balbaiala, IMORALITATE in Parlamentul Romaniei!!!!!   de DianaI
Mr. Ungureanu... si vechiul.... "... si mana grebla se facu...!!"....   de Omul cu Picioare foarte Paroase
   de Vasile Calmatui
Ghici ciuperca ce-i   de pilula1
A r h i v a
  Partidul balon    53 comentarii
  Privilegiile parlamentarilor fata-n fata cu Sfanta Constitutiune    3 comentarii
  "Va ratoiti ca gastele la dude!"    
  Consiliul Secuiesc i-a trimis lui Basescu modele de autonomie    35 comentarii
  "Solutia" catalana: stat in stat    1 comentariu
  Perchezitie de opt ore la mostenirea "Tamara"    11 comentarii
  Statul Politienesc reactioneaza la dezvaluirile din ZIUA    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cea mai scumpa ciocolata din lume (1138 afisari)
 Prostitutia brasoveana decapitata (845 afisari)
 Perchezitie de opt ore la mostenirea "Tamara" (562 afisari)
 Aviara terorista (462 afisari)
 Proiect otravit pentru Transnistria (424 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02119 sec.