Ziua Logo
  Nr. 3562 de miercuri, 1 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Pompeiul din Est
-- In insula indoneziana Sumbawa a fost descoperit orasul ingropat de eruptia vulcanului Tambora
Expeditia intreprinsa in regiunea in care a avut loc cea mai mare eruptie vulcanica din timpurile moderne a scos la iveala un oras disparut, relateaza site-ul BBC news online.
Zeci de mii de suflete din insula indoneziana Sumbawa au fost ingropate de vii, la 10 aprilie 1815, de lava vulcanului de pe Muntele Tambora. Eruptia a fost de cel putin patru ori mai puternica decat cea a Muntelui Krakatoa din 1883.
Ghidati de catre un puternic radar, cercetatorii din Statele Unite si Indonezia au inceput sapaturile in zona, scotand din cenusa pana in prezent vase din ceramica si bronz, dar si ramasitele carbonizate ale doua persoane. Fosta asezare umana a fost botezata de catre cercetatori "Pompeiul din Est".
Descoperirea
"Exista toate sansele ca Tambora sa fie realmente Pompeiul Estului si sa prezinte un interes deosebit din punct de vedere cultural", a precizat profesorul Haraldur Sigurdsson, de la Universitatea Rhode Island, care intreprinde cercetari in zona de mai bine de 20 de ani. "Toti localnicii, casele si cultura lor au ramas incremenite exact asa cum erau in 1815. Este foarte important sa patrundem cu grija in aceasta lume si sa nu deterioram nimic", a mai precizat Sigurdsson.
Localitatea ingropata de lava a fost descoperita de catre savantul Sigurdsson, colegii acestuia de la Universitatea North Carolina si o echipa a Departamentului indonezian de Vulcanologie, in urma unor sapaturi arheologice intreprinse vreme de sase saptamani in vara lui 2004. Casa in care se aflau cadavrele carbonizate a fost gasita la numai trei metri sub pamant. "Din pacate, locuinta era carbonizata in intregime. In interior am gasit insa ramasitele a doua persoane, arse, de asemenea, alaturi de toate obiectele personale. Restul orasului se afla insa in continuare sub lava. Asta este tot ce am reusit sa dezgropam pana in momentul de fata", a mai precizat savantul american.
Localnicii erau oameni cu stare
Obiectele descoperite pana in prezent, mai ales cele din bronz, indica faptul ca locuitorii orasului acoperit de lava erau persoane instarite, care aveau legaturi de prietenie, rudenie sau de afaceri cu oameni din Vietnam sau Cambodgia. Ei vorbeau, cel mai probabil, o limba inrudita cu grupul de limbi Mon-Khmer, raspandit in zona de sud-est a Asiei. Profesorul Sigurdsson si-a anuntat intentia de a reveni pe insula in cursul anului viitor pentru a cauta un mare palat din lemn despre care el crede ca fost ingropat de lava vulcanului. Statisticile moderne indica faptul ca eruptia vulcanului de pe Muntele Tambora a fost una dintre cele mai violente din istoria umanitatii.
Eruptia care a avut loc in aprilie 1815 a afectat o zona uriasa, inclusiv insulele Maluku, Java si portiuni din Bali si Lombok. Anul urmator, 1816, este cunoscut drept "anul fara vara" (sau "anul saraciei") din cauza racirii globale determinata de aceasta eruptie, in urma careia au fost eliberate in atmosfera cantitati uriase de cenusa vulcanica.
Camelia CIOBANU 
A r h i v a
  Logan Steppe lansat la Geneva    1 comentariu
  Cea mai scumpa ciocolata din lume    
  Frumusetea si inteligenta, sarbatorite la Rio    
  Optimistii traiesc mai mult    
  Ninge in toata tara    3 comentarii
  Recomandari TV    
 Top afisari / comentarii 
 Cea mai scumpa ciocolata din lume (1138 afisari)
 Prostitutia brasoveana decapitata (845 afisari)
 Perchezitie de opt ore la mostenirea "Tamara" (562 afisari)
 Aviara terorista (462 afisari)
 Proiect otravit pentru Transnistria (424 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00935 sec.