Ziua Logo
  Nr. 3559 de sambata, 25 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Targul Martisorului la MTR
Incepe azi si se incheie pe 1 martie. Pe parcursul acestor zile, la Muzeul Taranului Roman (MTR) vor fi prezenti 180 de mesteri si artisti plastici din mai toate colturile tarii. Martisoare felurite pe zone etnografice: din margele bicolore (Bistrita Nasaud) sau impletite din fir rosu si alb in chipuri diferite (Gura Humorului) ori din pene de paun, banuti de cupru si arama (comunitatea tiganilor). Cele mai sucite si mai rasucite martisoare din ceramica, lemn, piele, scoici sau panza; felicitari, talismane, obiecte mici cu valoare sentimentala. Prilejul de targuiala este, spun organizatorii, si prilej de expozitie cu obiecte mai vechi si mai putin vechi. Si prilej de poveste: despre avatarurile martisorului de la snur si moneda, la breloc si inimioara, la martisorul din orice; de la talisman si magie, la ocazie de a da plocon. Zilnic (intre orele 10.00-12.00), copiii impletesc snururi bicolore, in Atelierul de Creativitate al muzeului, si afla "Povestea mai mult sau mai putin adevarata a martisorului istorisita si scrisa de mana de Irina Nicolau si desenata de Mihaela Schiopu". Cei trei mesteri cu turta dulce vor fi acolo pentru ei. In prima zi de targ (la orele 13.00), se lanseaza seria de cartele RomTelecom dedicata unui veac de singularitate si unui an de ospitalitate la MTR. (L.I.)
Pietre-martisor de la "Antipa"
In perioada 25 februarie-8 martie (inclusiv in zilele de luni si marti, 27 si 28 februarie si respectiv 6 si 7 martie), Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" va fi deschis zilnic, in intervalul 10.00-18.00. In acelasi interval, muzeografii pun la dispozitia vizitatorilor o expozitie temporara cu vanzare de roci, geme si minerale, martisoare, obiecte de design si bijuterii confectionate manual din pietre pretioase si semipretioase. In alta ordine de idei, azi Muzeul isi asteapta "Musafirul de la ora cinci" - exploratorul Mihai Popa - pentru a le vorbi celor interesati despre "Fosilele enigmatice din Groenlanda de Est si istoriile lor misterioase". Maine in schimb, de la orele 11.00, vizitatorilor li se va vorbi despre "Serpii veninosi-vecinii nostri periculosi", fiind prima conferinta din cadrul editiei 2006 a programului interactiv si interdisciplinar pentru parinti si copii - "Intalnirea de duminica". "Gazda" va fi Alexandru Iftime, specialistul herpetolog de la "Antipa". (L.D.)
In memoriam Cartier-Bresson
Fotograful francez Ren� Burri si ziarista germana Brigitte Ollier au sustinut miercuri si joi un workshop cu studentii Universitatii de Arta si Design din Cluj, in cadrul proiectului "In memoriam Henri Cartier-Bresson", consacrat clasicului fotografiei de arta europene. Astazi, la Centrul Cultural Francez din oras, de la orele 11.00, va fi prezentata cartea pe care Brigitte Ollier, redactor la Lib�ration, i-a consacrat-o marelui artist: "Henri". La inceputul saptamanii viitoare, luni si marti, la Centrul Cultural Francez (de la orele 18.30) si la Centrul Cultural German (de la orele 20), organizatoare ale seriei de manifestari (alaturi de Fondul Fraco-German) vor fi proiectate filmele "Biographie Henri Cartier-Bresson", "Henri Cartier-Bresson - col. Contact vol. I" si "Contre l'oubli". (D.C.)
A r h i v a
  Prime auditii    
  Revista presei culturale    
  "Care dintre noi...?"    
  Olga Bancik si Mircea Mihaies    4 comentarii
  Concurs la Opera Nationala din Bucuresti!    1 comentariu
  Moda Bucurestilor, intre periferie si centru    
 Top afisari / comentarii 
 Chinuiti cu filme porno cu homosexuali (822 afisari)
 KO procedural (477 afisari)
 Revolta impotriva Statului politienesc (422 afisari)
 Recomandari TV (374 afisari)
 Cazul Bivolaru, in atentia Parlamentului (290 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01640 sec.