Ziua Logo
  Nr. 3559 de sambata, 25 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Macel in weekend
Autoritatile au anuntat ca de ieri a inceput operatiunea de eutanasiere a pasarilor provenind din gospodaria situata in localitatea Lunca, judetul Tulcea, in care testele rapide au indicat prezenta virusului gripei aviare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Tot ieri, urma sa fie introduse pasari santinela in localitatea Cetate, judetul Dolj, respectiv 45 de pasari provenind din Brasov. De asemenea, a fost planificata si prima dezinfectie la Tuzla. Astazi, 25 februarie, in localitatile Topraisar si Vlahi din judetul Constanta se face cea de-a doua dezinfectie, urmand ca aceeasi masura sa fie luata si pentru localitatea Ostrov, de asemenea din Constanta, pe 27 februarie. (L.M.)
Instructie contra SIDA
Ministerul Apararii Nationale - Directia Medicala si Fundatia Tineri pentru Tineri au desfasurat un proiect national timp de 2 ani (parte a unei strategii conceputa pentru 5 ani) privind prevenirea bolilor cu transmitere sexuala si HIV/SIDA in randul populatiei armate din Romania. Proiectul s-a adresat atat militarilor in termen - civili care executa stagiul militar obligatoriu, cat si militarilor angajati pe baza de contract, cu varsta cuprinsa intre 19 si 25 de ani. La finalul proiectului, 20 de unitati militare au fost cuprinse in program. In cadrul proiectului au avut loc anchete sociologice privind nivelul cunostintelor, atitudinilor si practicilor membrilor grupului tinta; elaborarea unei curricule destinate personalului medical (medici, subofiteri sanitari, asistenti medicali, militari angajati pe baza de contract) si non-medical (tineri ofiteri comandanti de subunitati), pe tema prevenirii infectiilor cu transmitere sexuala (ITS) si HIV/SIDA in randul populatiei militare; cursuri de formare, unde au fost pregatiti 20 de formatori nationali, cu experienta in programele de prevenire ITS/HIV/SIDA ale Fundatiei Tineri pentru Tineri. (C.P.)
Manageri fara limite
Cursurile de formare pentru o functie de manager public vor putea fi urmate si de persoanele ce au depasit varsta de 35 de ani. Printr-o decizie adoptata de Executiv in sedinta din aceasta saptamana s-a decis ca persoanele care doresc sa urmeze programe de formare pentru o functie de manager public de doi ani, organizate de Institutul National pentru Administratie, nu vor mai fi obligate sa indeplineasca criteriul de varsta, de maximum 35 de ani. Aceasta limita de varsta se aplica doar pentru cursurile adresate tinerilor functionari publici, cu durata de un an. Prevederile anterioare restrangeau accesul persoanelor de peste 35 de ani la programe de formare specializate, masura considerata discriminatorie. (C.S.)
Sprijin pentru sefi cu fusta
Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) aloca pentru acest an 500.000 de lei pentru sprijinirea femeilor manager din sectorul firmelor mici si mijlocii, potrivit unui ordin aprobat recent de presedintele ANIMMC, Ovidiu Chirovici. Programul national multianual pe perioada 2005-2008 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM are ca obiectiv stimularea autoangajarii, dezvoltarea capacitatii si spiritului antreprenorial in randul femeilor, precum si imbunatatirea performantelor economice ale intreprinderilor existente, conduse de femei, prin cresterea gradului de pregatire a personalului acestora. Programul se va desfasura in patru etape, respectiv o campanie de informare, o sesiune de cursuri de pregatire antreprenoriala cu o durata de cinci zile, publicarea de brosuri si pliante si organizarea unei conferinte pe tema antreprenoriatul feminin in Romania. Pot beneficia de prevederile programului femeile cu cetatenie romana cu varsta de peste 18 ani si absolvente a minimum opt clase. (A.G.C.)
Ajutor de stat autorizat
Consiliul Concurentei a autorizat un ajutor de stat in valoare de 36,4 milioane de lei acordat Regiei Autonome Judetene de Apa (RAJA) Bistrita-Nasaud Aquabis, pentru modernizarea si extinderea sistemului de alimentare cu apa si canalizare. Ajutorul de stat are forma unui subimprumut acordat RAJA Aquabis Bistrita-Nasaud de catre Ministerul Finantelor Publice, la care se adauga alocatiile bugetare si facilitatile Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei. Proiectul de investitii cu o valoare totala de 22,5 milioane de euro este finantat in proportie de 75% de catre Comisia Europeana, care a alocat 16,8 milioane de euro prin programul ISPA. Subimprumutul acordat de Ministerul Finantelor are o dobanda preferentiala, sub cea a pietei, si va contribui la asigurarea cofinantarii locale, de 25% din valoarea proiectului. Investitiile vizeaza extinderea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa potabila si canalizare, urmarind, printre altele, si reabilitarea statiei de tratare Bistrita-Bargaului si tratarea namolurilor rezultate din procesul tehnologic. Aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, regia autonoma administreaza si exploateaza sistemul public de alimentare cu apa potabila si de canalizare din oras. (A.G.C.)
Dialog social, model german
Uniunea Europeana (UE) a finantat prin programul PHARE un proiect de promovare a dialogului social in Romania, in valoare de 1,145 milioane euro, care s-a desfasurat in perioada septembrie 2004 - februarie 2006. Obiectivul proiectului de infratire institutionala romano-german a fost promovarea dialogului social bilateral prin implementarea acquis-lui comunitar in domeniul relatiilor dintre angajatori si angajati. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), Catalin Ionel Danila, rezultatele principale ale proiectului sunt realizarea unei brosuri de contracte colective de munca din Germania cu relevanta pentru cazul Romaniei, asistenta pentru acte normative relevante in domeniul dialogului social, asistenta in crearea unui sistem informational privind contractele colective de munca si conflictele colective de munca, precum si propunerile de intarire a capacitatii de dialog bipartit a partenerilor sociali. De asemenea, au avut loc seminarii de pregatire pentru circa 170 de reprezentanti ai MMSSF si 200 de reprezentanti ai partenerilor sociali, sindicate si patronate. (C.S.)
A r h i v a
  Scatoalca de la UE    9 comentarii
  Romania poate cesiona creanta sa fata de Irak    2 comentarii
  Afacerea "Dambovita Center", reinviata    
 Top afisari / comentarii 
 Chinuiti cu filme porno cu homosexuali (822 afisari)
 KO procedural (477 afisari)
 Revolta impotriva Statului politienesc (422 afisari)
 Recomandari TV (374 afisari)
 Cazul Bivolaru, in atentia Parlamentului (290 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01090 sec.