Ziua Logo
  Nr. 3556 de miercuri, 22 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Ilegalitati descoperite de Curtea de Conturi
-- Raportul intocmit de Curtea de Conturi pe 2004 devoaleaza ilegalitati comise de firme de stat, regii autonome si partide politice * Nerespectarea legii de catre acestea le-a adus insa mai multi bani in cont
Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi
Curtea de Conturi a identificat, potrivit raportului anual pe 2004, in cazul regiilor autonome, companiilor nationale si societatilor de stat, abateri concretizate in neinventarierea anuala a patrimoniului, neplata impozitului pe profit, precum si folosirea fondurilor pentru alte destinatii decat cele stabilite initial. Astfel, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Regia Autonoma Romatsa, Compania Nationala Posta Romana si Regia Autonoma Monetaria Statului nu au realizat inventarierea anuala a patrimoniului sau a unor componente ale acestuia. Inspectorii Curtii de Conturi au mai constatat in cazul Societatii de Distributie a Gazelor Naturale Distrigaz Sud si a Societatii Nationale de Radiocomunicatii ca acestea nu au platit impozitul pe profit in suma de 9,4 miliarde de lei, respectiv 2,9 miliarde de lei. Distrigaz Sud a diminuat veniturile cuvenite bugetului de stat cu suma de 290,6 milioane de lei, reprezentand TVA dedus in mod nejustificat si a efectuat plati nejustificate in valoare de 3 miliarde de lei, pentru care au fost calculate depagubiri in valoare de 545,2 milioane de lei.
Societati care nu au respectat legea
Totodata, Administratia Nationala de Meteorologie a diminuat impozitul pe profit cu suma de 165,3 milioane de lei. Actiunile de control au evidentiat ca unii agenti economici au inchiriat sau concesionat active sau mijloace fixe cu nerespectarea legii, fiind diminuate incasarile din chirii si redevente. Astfel, Agentia Domeniilor Statului nu a incasat, in 2004, redevente si penalitati de 23,5 miliarde de lei de la sase societati care au preluat in concesiune terenuri agricole, iar Uzina Mecanica Cugir nu a incasat chirii de 6,7 miliarde de lei. Directia Regionala de Drumuri si Poduri Bucuresti nu a calculat, nu a inregistrat in contabilitate si nu a virat la termenele legale contributia la fondul special de solidaritate sociala pentru persoanele cu handicap, in suma de 743,8 milioane de lei. Aceeasi neregula a fost consemnata in cazul Regiei Autonome Monetaria Statului, prejudiciul fiind de 268,8 milioane de lei. La Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile din Constanta inspectorii Curtii de Conturi au constatat plata nelegala a sumei de 4,2 miliarde de lei, catre televiziunea MTC Constanta, reprezentand prestatii de servicii pentru reclama si publicitate, neexecutate de televiziunea mentionata. In cazul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime au fost identificate plati nejustificate de servicii catre societatea Consal Trade Constanta, in valoare de 28,4 miliarde de lei pentru care au fost calculate despagubiri de 1,9 miliarde de lei.
Partidele "luate la puricat" de Curtea de Conturi
Nici partidele politice nu au fost "ocolite" de controlul inspectorilor Curtii de Conturi. Astfel, PNL si PUR (actualul PC) au incasat donatii peste limita admisa, in cursul anului 2004. In total, partidele politice au primit, in 2004, donatii in valoare de 11.083,6 milioane lei (1.108.360 RON).
"In urma controlului efectuat au fost identificate doua cazuri de nerespectare a limitelor impuse de lege, respectiv la Partidul National Liberal si Partidul Umanist din Romania, care au incasat in anul 2004 donatii peste limita admisa in suma de 76,5 milioane lei (7650 RON), respectiv 500 milioane lei (50.000 RON). Din informatiile furnizate de autoritatile fiscale, au fost identificate 83 de persoane juridice care, la data efectuarii donatiilor, inregistrau obligatii restante fata de bugetul statului si bugetul asigurarilor sociale de stat", se arata in raportul Curtii de Conturi.
Donatii "inacceptabile" acceptate de partide
Din totalul sumei donatiilor - 11.083,6 milioane lei - donatiile efectuate de aceste societati insumeaza 9785,2 milioane lei si au fost distribuite in principal catre PUR (4.735 milioane), PSD (3277 milioane) si PNL (1356 milioane).
In ceea ce priveste donatiile inacceptabile, care ar trebui sa intre automat in bugetul de stat, Curtea de Conturi a constatat existenta unor incalcari ale restrictiei. Drept urmare, PSD filiala Satu Mare a primit, la alegerile locale din 2004, 340 de milioane din partea unei fundatii, suma care nu a fost declarata de mandatarul financiar Curtii de Conturi. La fel, Alianta D.A. a primit o donatie de 20 de milioane din partea unei asociatii, in timp ce UDMR a incasat 23 de milioane pentru campania electorala vizand alegerile parlamentare din parte unei asociatii. In plus, PRM filiala Bucuresti sector 6 a acceptat o donatie de 100 de milioane de la o persoana fizica de cetatenie straina. Valoarea veniturilor incasate de partide prin incalcarea prevederilor legale este de 949,1 milioane si se regasesc in principal la PSD, PRM si PNL, conform documentului citat. "Totodata, s-a constatat si lipsa documentelor justificative aferente operatiunilor financiar-contabile, asa cum a fost cazul la PD - filiala Bucuresti, Sector 5 - care a motivat lipsa acestora prin sustragerea lor", mai arata Curtea de Conturi. Curtea mai atrage atentia ca PSD se face vinovat de neactualizarea declaratiilor de impunere, in situatia in care valoarea constructiilor inventariate la 31 decembrie 2003 a crescut de la 30.189,3 milioane la 73.483,9 milioane lei la sfarsitul anului 2004. (M.V.R.)
A r h i v a
  Magureanu si Vacaroiu in spatele falimentului ARO    4 comentarii
  Piramida Diamantelor    4 comentarii
  Judecatorii sub presiunea Cotroceniului    8 comentarii
  Fratii Mihailescu au fost arestati    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Piramida Diamantelor (471 afisari)
 Ilegalitati descoperite de Curtea de Conturi (77 afisari)
 Magureanu si Vacaroiu in spatele falimentului ARO (64 afisari)
 Libertate, ateism, blasfemie (56 afisari)
 100 de milioane de euro pentru Biblioteca Nationala (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01036 sec.