Ziua Logo
  Nr. 3556 de miercuri, 22 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Judecatorii sub presiunea Cotroceniului
-- Seful statului a lansat un atac virulent la adresa instantelor pe care le-a acuzat ca strica munca procurorilor
Presedintele Romaniei Traian Basescu, a fost prezent in urma cu doua zile la sedinta de bilant a activitatii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cu aceasta ocazie, seful statului a ridicat in slavi munca procurorilor, remarcand evolutia pozitiva a acestora, anchetele corecte derulate de ei, dar si lupta dusa de catre acestia impotriva presupusilor mari corupti. "Sigur, procurorul are dezavantajul ca nu poate iesi sa vorbeasca despre dosarul lui, dar atat timp cat sunteti convinsi ca probele adunate in dosar, cu munca dumneavoastra, a fost una calificata, ca ati pus in dosar adevarul, nici un procuror nu are de ce sa faca pasul inapoi", a spus Basescu.
Desigur, seful statului a observat si ca de multe ori rezultatele investigatiilor nu sunt cele asteptate. Vinovati de acest lucru nu sunt, in viziunea lui Basescu, chiar procurorii, incompetenta acestora sau reaua vointa de care dau dovada. Nu. Vinovati sunt judecatorii. Cei impotriva carora Traian Basescu a lansat un atac extrem de dur. Tot cu ocazia bilantului Ministerului Public. Si tot in aceeasi sedinta in care procurorii au fost ridicati in slavi de seful statului ca niste adevarati eroi. "Nu pe noi ne are in fata cetateanul cand se adreseaza Justitiei, ci pe judecatori, nu noi am facut improprietariri ilegale prin hotarari judecatoresti, nu noi am dat verdict solutii ca dupa ce a fost devalizata o banca precum Bancorex toata lumea este nevinovata. Nu dumneavoastra, procurorii, sunteti cei care constatati nevinovatii in mari acte de coruptie. Asa este. Si stiu ca intotdeauna ati fost de cealalta parte a baricadei in marile cazuri care s-au solutionat negativ si fara rezultul asteptat si indreptatit in instante", a spus Basescu. Care a adaugat: "In instante inca avem un nivel ridicat de coruptie. Stiu ca adesea procurorii nu au solutii stiind ca au un dosar corect. Stiu ca adesea va confruntati cu lovituri uneori nedrepte, dar va cer sa treceti peste ele, va cer sa infruntati realitatile Justitiei din care faceti parte", a afirmat seful statului.
Buni si rai
Imaginea creionata de Basescu e clara. Sistemul judiciar din Romania este impartit in buni si rai. Adica in procurori si judecatori. Primii care se lupta cu marii corupti si infractori, ceilalti care ii fac scapati. Presedintele nu a scos insa nici un cuvant despre perchezitiile comuniste efectuate de procurori sau despre metodele staliniste folosite de acestia in ancheta. Nimic nu a spus Basescu despre retinerile abuzive efectuate de acestia. Asta nu pentru ca ar fi omis aceste lucruri. Ci pentru ca declaratiile sefului statului au avut un scop bine definit. Si anume, subordonarea politica a judecatorilor. Un lucru care, din pacate, s-a intamplat deja in ceea ce-i priveste pe procurori.
Concret, presedintele Traian Basescu incearca sa puna o presiune cat mai mare asupra judecatorilor si, practic, sa stabileasca el insusi deciziile instantelor. Mai exact, seful statului, prin aceste declaratii doreste sa-i determine pe judecatori sa se gandeasca de doua ori inainte de a respinge cererile procurorilor de emitere a unor mandate de arestare preventiva. Traian Basescu vrea "sa-i ajute" astfel pe acesti bravi anchetatori care se lupta cu asa-zisii mari corupti prin orice mijloace. Fie ele si ilegale. Practic seful statului incearca prin aceste declaratii "sa dea liber" la arestari.
Coincidenta dubioasa
Interesant este de asemenea ca toate aceste laude adresate procurorilor vin exact in momentul in care Parchetul a declansat o vanatoare de oameni de afaceri. Nici ziaristii, dupa cum se stie, nu au scapat de furia procurorilor.
Oameni de afaceri si jurnalisti pe care, probabil, Traian Basescu vrea sa ii vada dupa gratii. Cu orice pret. Iar pentru acest lucru este nevoie si de subordonarea politica a judecatorilor. Cei care pana in prezent, in majoritate, si-au pastrat independenta si au corectat, de multe ori, abuzurile si gafele procurorilor. Asa cum s-a intamplat in unele cazuri, cele mai recente, pe care le vom prezenta in continuare.
Nicolae Mischie
Fostul presedinte al Consiliului judetean Gorj a fost retinut de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj, in seara de 25 ianuarie, pentru 24 de ore. Mischie, care in acest moment este trimis in judecata in mai multe dosare, a fost acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri oficiale, in legatura cu plati si lucrari fictive, nejustificate, in valoare de aproximativ doua miliarde de lei. Judecatorii Tribunalului Gorj au emis apoi un mandat de arestare preventiva pentru cinci zile. La expirarea acestuia, procurorii au cerut prelungirea starii de arest cu inca 24 de zile. Solicitarea a fost insa refuzata de judecatori care au decis ca baronul de Gorj poate fi cercetat in stare de libertate.
Corneliu Iacobov
Si omul de afaceri Corneliu Iacobov, trimis in acest moment la randul sau in judecata, a fost retinut de procurori si arestat apoi de judecatori. Acesta a primit primul mandat de arestare preventiva in noaptea de 3 spre 4 martie 2005. Iacobov a stat in arest mai bine de doua luni, perioada in care procurorii au cerut si obtinut prelungirea mandatelor de arestare preventiva emise pe numele acestuia. Pana in data de 27 mai cand judecatorii au decis ca acesta poate fi cercetat in stare de libertate si ca mentinerea sa in arest nu se mai impune, desi procurorii cerusera acest lucru.
Dinu Patriciu
Tot in luna mai 2005, procurorii au decis retinerea presedintelui companiei Rompetrol, Dinu Patriciu, si au solicitat instantei arestarea acestuia, cu toate ca nu exista nici cel mai mic motiv care sa justifice aceasta masura. Dinu Patriciu a fost retinut pentru 24 de ore si prezentat apoi in fata magistratilor Tribunalului Bucuresti. Care au considerat ca solicitarea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare preventiva nu are acoperire.
Hartuiala in cazul Patriciu nu s-a terminat insa atunci. Ancheta a continuat, iar de curand procurorii au facut o noua incercare, la fel de absurda si aberanta, de a forta arestarea preventiva a presedintelui Rompetrol. Saptamana trecuta, procurorii au cerut din nou trimiterea dupa gratii a omului de afaceri, dar judecatorii au decis ca procedurile de citare nu au fost legale si au stabilit ca aceasta cerere sa fie discutata in data de 3 martie. Parchetul a solicitat apoi ca data sa fie schimbata, Tribunalul hotarand ca emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele lui Patriciu sa fie analizata vineri, 24 februarie.
Dumitru Sechelariu
Fostul primar al municipiului Bacau a fost retinut la randul sau de procurorii Parchetului National Anticoruptie. Acesta a fost apoi arestat preventiv, iar timp de mai bine de o luna el a stat dupa gratii. Tribunalul Bacau a decis apoi eliberarea lui Dumitru Sechelariu, stabilind ca mentinerea sa in arest nu se mai justifica, decizia fiind confirmata si de Curtea de Apel Bacau.
Marian Garleanu
Furia procurorilor s-a indreptat mai nou si impotriva ziaristilor. Marian Garleanu, corespondentul din Focsani al cotidianului "Romania libera" a fost retinut de procurori in dosarul scurgerilor de informatii din MApN. Curtea de Apel Bucuresti a decis apoi emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru zece zile pe numele acestuia. Garleanu a fost insa eliberat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.
George TARATA 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
unele decizii apar ca discutabile - -   de avarfreson
Judecatorii sub presiunea Cotroceniului   de ug
Minunatul Botos   de bbbb
Singurul lucru pentru a primeni justitia este introducerea JURATILOR   de Hanul
Puterea in stat si banii.   de ursu livia
Judecatorii :sub presiunea opiniei publice !   de Marius Adrian Porojnicu
PROPUNERE 12 JURATII FARA SUSPICIUNII   de predicatoru
Confirmare   de negru voda
A r h i v a
  Magureanu si Vacaroiu in spatele falimentului ARO    4 comentarii
  Piramida Diamantelor    4 comentarii
  Ilegalitati descoperite de Curtea de Conturi    
  Fratii Mihailescu au fost arestati    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Piramida Diamantelor (471 afisari)
 Ilegalitati descoperite de Curtea de Conturi (77 afisari)
 Magureanu si Vacaroiu in spatele falimentului ARO (64 afisari)
 Libertate, ateism, blasfemie (56 afisari)
 100 de milioane de euro pentru Biblioteca Nationala (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01317 sec.