Ziua Logo
  Nr. 3556 de miercuri, 22 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Scenarii la telenovela "CD-ul cu secrete"
Pe langa multele intrebari si ipoteze care s-au pus si lansat pe marginea CD-ului cu informatii militare secrete e interesant de aflat si cum a fost posibil din punct de vedere tehnic ca aceste informatii sa fi iesit din intranetul retelei militare a MApN. Mai mult ca sigur, acestea se aflau prin diverse calculatoare din reteaua intranet a trupelor americane si romane din Afganistan si Irak. Documentele aflate pe CD nu aveau toate acelasi grad de secretizare. Acestea nu au fost create pe un singur computer. Ele au fost introduse in reteau intranet intr-o perioada lunga de timp si la intervale neregulate. La un moment dat, toate aceste documente s-au centralizat intr-un anumit calculator sau mai multe, unde accesul nu mai era permis decat pentru un cerc restrans de persoane din cadrul staff-ului comenzii batalionului si al celor de la RONIC (celula nationala romana de informatii aflata in teatrul de operatii). De aici incolo exista mai multe piste.
Datele uitate in laptop
Unul din militarii care erau autorizati sa aiba acces la aceste informatii a scos pe un suport de memorie mobil (CD sau memorie stick) aceste date pentru a-si usura munca, in sensul de a lucra cu ele, dar pe un alt computer personal (laptop) care nu era inclus in reteaua securizata de intranet. Este posibil ca militarul sa isi fi vandut calculatorul (laptopul) dupa ce s-a intors din misiune iar persoana care l-a cumparat sa fi recuperat datele de pe hard disk, chiar daca acesta a fost formatat de mai multe ori. Dar la fel de bine este posibil ca cineva din anturajul militarului care a fost in Irak sa fi ajuns accidental in posesia acestui CD.
Amanta a incurcat CD-urile
Exista un zvon potrivit caruia, iubita unui militar din Afganistan a luat la gramada mai multe CD-uri cu muzica din casa militarului. Printre acestea s-a ratacit si cel cu date secrete. Numai ca, femeia nu prea stia cui sa dea CD-ul si ce sa faca cu el. Asa se explica si informatiile conform carora despre existenta unui CD cu documente militare secrete se vorbea prin restaurantele din Focsani inca din vara anului trecut. S-au facut mai multe copii si din aproape in aproape a ajuns si in mana ziaristilor moldoveni care discutau aprins la cate un chef despre secretele armatei.
Ziaristul 007
Potrivit unui alt scenariu, cineva neautorizat a avut acces la unul din computerele aflate in reteaua militara intranet si, profitand de neatentia celor care prelucrau datele din computerele respective, a reusit sa copieze aceste informatii pe un stick cu o capacitate mai mare de 256MB. Transferul acestor date nu dureaza mai mult de 60-90 de secunde, in functie de modelul memoriei stick si de tipul USB-ului computerului.
Gurile rele spun ca nu e exclus ca cel care a furat secretele direct din reteaua militara intranet din Afganistan sa fie un ziarist, mai ales ca in teatrul de operatii s-a perindat cine a vrut si cine nu a vrut, organizandu-se la un moment dat adevarate excursii pentru totii jurnalistii care vroiau sa vada cum e acasa la talibani sau in tara lui Saddam Hussein. Nu a mai contat daca e acreditat la MApN sau se ocupa de manelistii din Romania.
Nu este exclusa nici varianta ca un militar care avea acces legal la aceste date sa le fi sustras din reteaua intranet in scopul punerii lor in circulatie pentru obtinerea unor beneficii materiale sau morale.
Inconstienta sau premeditare?
In functie de rezultatul cercetarilor pe care serviciile de informatii le intreprind in momentul de fata se va stabili si gradul de vinovatie a celor implicati. Cea mai grava este ipoteza in care cineva a sustras in mod intentionat aceste date. Dar care ar putea fi scopul? Sa declanseze un scandal intern in MApN si pe scena politica interna, sa se incerce compromiterea anumitor ziare sau ziaristi? Sa le vanda oricui era dispus sa plateasca o anumita suma? Sau sa arunce in aer relatiile romano-americane? Cine este deranjat de instalarea bazelor americane in Romania?
Luca ILIESCU 
A r h i v a
  A cazut "Gojdu"    29 comentarii
  Sarada Jianu: A santajat Nastase?    15 comentarii
  Ancheta anticoruptie la FCM Bacau    
  Inca un ziarist invinuit    1 comentariu
  Amenintarea Iranului    28 comentarii
  100 de milioane de euro pentru Biblioteca Nationala    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Piramida Diamantelor (471 afisari)
 Ilegalitati descoperite de Curtea de Conturi (77 afisari)
 Magureanu si Vacaroiu in spatele falimentului ARO (64 afisari)
 Libertate, ateism, blasfemie (56 afisari)
 100 de milioane de euro pentru Biblioteca Nationala (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00910 sec.