Ziua Logo
  Nr. 3555 de marti, 21 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cine are curajul sa il achite pe Adrian Nastase?
Adrian SEVERIN 
Intr-un text de acum zece ani, intitulat "Coruptia dupa Adrian Nastase", observam ca si de n-ar fi corupt domnul Nastase lasa impresia ca este, aflandu-se mereu in apropierea personajelor dubioase si parand a fi protectorul tuturor coruptilor. Intr-un editorial de prin 2002, cu titlul "Cine va salva PSD?", anticipam, pe cand partidul se bucura de o mare popularitate, ca un anume cult al personalitatii il va impinge pe Adrian Nastase in cursa pentru Cotroceni, cursa pe care risca sa o piarda cu consecinta ca va trebui sa paraseasca presedintia PSD, in timp ce partidul, ratand la limita (din jocul aliantelor) guvernarea, va alerga derutat dupa un salvator. In 2003, in editorialul "Neobosit si singur", prevedeam ca, desi inconjurat de un numar important de oameni noi pe care ii adusese in diverse structuri de putere, si in contrast cu marile sperante nascute in randurile multor tineri pe care ii convinsese sa vina in politica, de indata ce va pierde alegerile prezidentiale si conducerea PSD, Adrian Nastase se va trezi parasit de toti, acuzat de cei care ii datorau cel mai mult, lovit de cei pe care ii promovase sau tolerase, abandonat intr-o singuratate nascuta inca din vremea cand era anturat.
Implinirea acestor prognoze nu imi produce bucurie. Referirea la ele are doar menirea de a arata ca mi-am creat, nu fara riscuri si neplaceri, baza morala de pe care sa declar ca tratamentul aplicat fostului premier este incorect si nociv. Un asemenea tratament, devenit regula de conduita, lezeaza direct un numar de demnitari si oameni de afaceri, dar indirect si cu forta de simbol, atinge intreaga elita romaneasca afectand demnitatea si coeziunea globala a societatii. De aceea Adrian Nastase este un caz-scoala.
Nu afirm ca acuzatiile aduse domnului Nastase ar fi neintemeiate. Modul de instrumentare a cercetarii prealabile trimiterii in judecata tinde, insa, sa il compromita definitiv inainte ca el sa fie condamnat de judecatori - singurii care au si mijloacele si caderea de a o face. Publicului i se creeaza convingerea ca asupra existentei faptelor criminale nu exista dubii si ca ceea ce se petrece este doar asezarea informatiilor deja suficiente, intr-o forma materiala comprehensiva. Confruntarea inculpatului cu probele nu mai este un pas pe drumul stabilirii adevarului, ci o forma de reducere la tacere a vinovatului. Procedura nu mai este menita a lumina judecata, ci a distruge rezistenta "ilegitima" a suspectului fata de acuza adusa lui. A fi suspect inseamna a fi vinovat. in lipsa prezumtiei de nevinovatie, inlocuita cu cea de vinovatie, ancheta devine o forma a pedepsei; inceput de pedeapsa cert pentru o infractiune presupusa. O astfel de abordare trimite la principiile terorii: mai bine sa fie pedepsit un nevinovat decat sa scape un vinovat.
Majoritatea cetatenilor este convinsa de acum ca Adrian Nastase este vinovat si a decis ca el trebuie pedepsit. Ceea ce lipseste este nu dovada vinei, ci recunoasterea ei, triumful "dreptatii" stand - la fel ca in procesele Inchizitiei, nazismului sau stalinismului - in pocainta deocamdata refuzata. Presa, setoasa de sange, prezinta orice act de aparare ca pe o forma de obstructionare a justitiei. Pentru cei care nu se indoiesc de vinovatia cuiva, exercitarea dreptului la aparare devine un abuz. Ce curaj si cata constiinta profesionala ii vor trebui unui judecator spre a pronunta, in pofida asteptarii comune, achitarea lui Adrian Nastase? Cat de libera este justitia obligata sa delibereze si sa decida sub asemenea presiuni psihice? Seful statului insusi i-a mustrat pe judecatori ca zadarnicesc cruciada impotriva coruptiei infirmand concluziile procuraturii. Ca in regimurile totalitare, a priori acuzarea este socotita ca patriotica, apararea ilegitima, iar justitia corupta. Judecatorul care va stabili, in pofida sentintei pronuntate de "justitia poporului", ca Adrian Nastase este nevinovat va fi denuntat ca fiind corupt si tradator al cauzei drepte. Oricum, pana atunci, in plan politic sentinta va fi fost executata.
Are, oare, justitia statului (de drept) forta sa contrazica "justitia poporului" (revolutionar)? Din pacate "justitia poporului" nu este justitie, ci razbunare; mai rau inca, razbunare pe propriile neputinte. In numele acestei "justitii" abstracte s-au produs atatea crime impotriva oamenilor reali. Ca poporul are puterea de a influenta politica, este bine. Avand-o trebuie sa raspunda pentru modul in care o exercita. Ar fi prea simplu sa zicem ca Romania se afla azi in coada Europei numai din cauza liderilor. Fiecare roman are contributia sa. Cata vreme un judecator se teme sa decida dupa cum ii spune constiinta, justitia nu este libera. Cand un singur om este condamnat de frica opiniei publice, drepturile si libertatile tuturor sunt in pericol. Daca lupta impotriva coruptiei bate pasul pe loc trebuie sa protestam spre a o accelera. Daca ea se duce cu mijloacele autoritarismului trebuie sa protestam spre a frana astfel de derapaje. De felul in care romanii, intelegand acestea, se vor opune la politizarea actiunii anti-coruptie va depinde si soarta justitiei in Romania si soarta Romaniei in lume.
 Comentarii: 38 Afiseaza toate comentariile  
Domunle SRS   de G.Enescu
reducere la absurd   de neamtu tiganu
Judecatorii care au avut curajul sa-i achite drept nevinovati pa directorii din BANCOREX CARE AU DARUIT 2,2 MILIARDE DO-   de serios-glumetul
Off topic : despre cura de slabire:   de Pinkie
Din fericire lingaii PSDisti sunt pe cale de disparitie :   de Pinkie
Cred ca aveti dreptate   de padureanu_s
"Europeanul" Severin   de Gargantua
   de Pinkie
Ministrul lacrimilor de crocodil   de Vasile Teodorovici
Raspunsul la intrebare e simplu: MAFIA   de PANTAGRUEL
Scuzi, dle editorialist... (2)   de AVP
Scuzi, dle editorialist... (1)   de AVP
Cea mai buna dovada de dezorientare   de OARE CINE
Nu numai   de ninel2222
Pledoaria lui Severin   de calator
Corect ar fi : Cine are curajul sa nu-l akite pe na-stase ?!?   de Flamy
Imi este indiferent de . . . perpendicular cand tot se-ndoaie sub legea lui Parshimede.   de OARE CINE
O intrebare retorica la care ai raspuns chiar dumneata, domnule Severin.   de Adrian v.D.
Se vor achita intre ei, dar n-a venit momentul inca. Trebuie inca ceva hrana pentru Romani....adica circus.   de cucuveaua politruca
De ce l-ar achita cineva pe Adrian Severin?   de dorobantu
Raspuns simplu : cine-i va achita si pe Patriciu, Copos, Rusanu, Videanu, Berceanu si...pe preaiubit   de Raquel
Apel   de dur
Frica de popor ? Interesant...   de Tzepelica
Nu Nastase a vrut sa ajunga Mafiotul nr.1 ?   de Marius Adrian Porojnicu
Stai linistit Adriane ca te eliberam noi cu 007 !   de ionion
JUSTITIA POPORULUI FACE APEL NATIONAL   de predicatoru
mai Plugusorule !....   de akimote
wow   de Sigma1
Eu cred ca nastase e curatzel daca :   de Aladin
Domnule Severin..   de Radu Dragan
Citez: "Implinirea acestor prognoze nu imi produce bucurie" si completez: nu ma imbat eu cu un pahar de HO2!   de neutrul
Bien zicea Nea Tomitza Caragiu   de Vasco da Gama
cata grija   de niculina
Ne-a placut, mai serviti?   de amica
Cine are curajul sa il achite pe Adrian Nastase?...Pai era unu', Mannix...   de Ted
Adriene...   de gili
Cum cine ? minerii , Ion Iliescu, topoarele, rangile,   de ionion
Justitia pamanteana!   de leandru
A r h i v a
  Scenariul provocarii    11 comentarii
  Manea cu ciuma si muma sigurantei nationale    5 comentarii
  Presa si statul    6 comentarii
  Interfata cu Europa    1 comentariu
  La judecata zilei    3 comentarii
  Bate pastorul si se va risipi turma    2006-02-18
  Cand ambitia umbreste inteligenta    2006-02-14
  Natiune si minoritati nationale in era globalizarii    2006-02-07
  Victoria Hamasului si lectiile ei    2006-01-31
  Demisia: moralitate sau pragmatism?    2006-01-24
 Top afisari / comentarii 
 Calvarul redobandirii cetateniei romane (1575 afisari)
 Garajul lui Traian (753 afisari)
 Sticletii procurori (177 afisari)
 Tariceanu nu-i doreste pe romani (124 afisari)
 Demonul si ingerul sunt in noi, la fel ca in toata lumea (121 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.29921 sec.