Ziua Logo
  Nr. 3555 de marti, 21 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Tariceanu nu-i doreste pe romani
-- Premierul a respins o initiativa legislativa promovata de Ilie Ilascu, care viza imbunatatirea procesului de acordare a cetateniei pentru romanii din Basarabia si Bucovina de Nord
O initiativa legislativa destinata imbunatatirii procesului de acordare a cetateniei romane pentru romanii din Basarabia si Bucovina de nord a fost respinsa saptamana trecuta de premierul Calin Popescu Tariceanu, in ciuda faptului ca aceasta initiativa avea avizul favorabil al Consiliului Legislativ al Senatului. In loc sa vina cu eventuale modificari, Taricenau a preferat sa respinga adoptarea initiativei.
Senatorul Ilie Ilascu a propus modificarea Legii 21/1991 pentru acordarea cetateniei romane celor care au pierdut abuziv aceasta calitate, dorind ca acest proces sa se desfasoare in conditii mai bune - avand in vedere faptul ca in prezent peste 25.000 de dosare cu astfel de cereri zac nerezolvate.
Printre propunerile de modificare a Legii 21/1991 se numara: marirea numarului de magistrati implicati in procesul de acordare a cetateniei, micsorarea termenelor de asteptare si fluidizarea punerii in practica a cetateniei dupa ce aceasta a fost acordata.
Propunerea senatorului Ilascu de modificare a legii 21/1991 a fost avizata favorabil de Consiliul Legislativ al Senatului Romaniei, insa nu a trecut de premierul Tariceanu.
Astfel, pentru rezolvarea mai rapida a cererilor de aprobare a cetateniei romane, comisia de magistrati de pe langa Tribunalul municipiului Bucuresti ar fi trebuit sa fie marita de la 5 membri cati numara in prezent la 50. Examinarea cererii de redobandire a cetateniei ar fi urmat sa fie efectuata dupa trecerea a 10 zile de la data publicarii acestei cereri in Monitorul Oficial. Comisia de Magistrati ar fi urmat sa intocmeasca un raport in cel mult 60 de zile, raport care sa fie inaintat ministrului de Justitie impreuna cu cererea de acordare a cetateniei. Un punct cheie in aceasta modificare ar fi urmat sa fie mentiunea daca sunt sau nu intrunite conditiile legale pentru acordarea cetateniei - fiind astfel evitate perioadele de asteptare.
Raspunsul premierului incurajeaza autonomia
Evitand sa raspunda la modificarile descrise mai sus destinate imbunatatirii procesului de redobandire a cetateniei romane de catre basarabeni si bucovineni, premierul Tariceanu anunta sec ca "Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative".
Senatorul Ilascu solicita in proiectul sau de modificare legislativa ca "persoanei care aflata in tara sau strainatate savarseste fapte deosebit de grave prin care vatama interesele statului roman sau lezeaza prestigiul Romaniei inclusiv prin sustinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice" sa i se retraga cetatenia romana. Premierul Tariceanu afirma in adresa sa de respingere a initiativei legislative ca "simpla sustinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice nu poate fi considerata per se drept aducand atingere intereselor statului roman pentru a fi sanctionata cu retragerea cetateniei romane. De altfel o astfel de prevedere ar putea veni in contradictie cu dreptul la libertatea de exprimare, garantat de documente juridice internationale la care Romania este parte". (D.E.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Rezolvarea e simpla...   de Denis Curteanu
A r h i v a
  Calvarul redobandirii cetateniei romane    15 comentarii
  Bulgaria se ia la tranta cu coruptii    1 comentariu
  Moscova, ultima sansa pentru Teheran    3 comentarii
  Statutul Kosovo, discutat la Viena    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Calvarul redobandirii cetateniei romane (1575 afisari)
 Garajul lui Traian (753 afisari)
 Sticletii procurori (177 afisari)
 Tariceanu nu-i doreste pe romani (124 afisari)
 Demonul si ingerul sunt in noi, la fel ca in toata lumea (121 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00891 sec.