Ziua Logo
  Nr. 3554 de luni, 20 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Atentat anti-Romania pe CD
Victor RONCEA 
Afacerea CD-ului ratacitor plin de informatii cu caracter secret vizand armatele Romaniei si Statelor Unite prinde pe zi ce trece conturul suspiciunilor redactorilor ZIUA: o operatiune ampla indreptata impotriva Romaniei. Daca in urma cu o saptamana, dupa ce am primit acest CD la redactie, titram materialul insotitor "Capcana", banuind ca aceasta era intinsa in principal unor ziaristi incomozi cercurilor de interese anti-nationale, astazi constatam ca plasa se intinde si, cu ajutorul mainilor unor procurori suspect de zelosi, risca sa pice in ea libertatea presei, Raportul de Tara privind aderarea Romaniei la UE in 2007 si, mai ales, alianta strategica romano-americana, celebra Axa de securitate a presedintelui Traian Basescu. Practic, exact sansele pe care se bazeaza Romania pentru a scapa de sub influenta puternicului concurent NATO de la Rasarit.
Asa ca, in momentul in care am devenit tinta apelului matinal al unui procuror, pe numele sau Cristescu, in dimineata sambetei tocmai trecute, prin care eram solicitat sa ma deplasez la Parchet, m-am intrebat firesc daca n-ar trebui sa imi iau si periuta de dinti. Am fost imediat intrigat de graba anchetatorilor. Livrasem autoritatilor acest CD de o saptamana si n-am fost chemati deloc in timpul acesteia. Apoi, "Romania libera" reclamase primirea unui CD similar in urma cu o luna. Si, mai mult, un general din informatiile militare care ma cauta intensiv si oficial pe la redactie mi-a declarat ca are cunostinta de circulatia CD-ului prin natura Romaniei de circa sase luni. Ce au facut in aceasta perioada multele servicii secrete a caror misiune principala este apararea tarii? Poate aceasta ar trebui sa fie tema centrala a anchetei si, inainte de a calca in picioare demnitatea si credibilitatea jurnalistilor - putinii luptatori ai dreptatii si adevarului din spatiul public romanesc - ar trebui sa vedem rostogolindu-se pe la Procuratura Militara ceva capete de sefi de servicii, care sa raspunda la aceasta interogatie.
Noroc ca eu n-aveam timp sa ajung la Procuratura pentru ca, intamplator, tocmai ma pregateam de o delegatie in strainatate. Acum, o data plecat, simt din nou, ca pe vremurile in care am primit azil in SUA, scarbit si silit de dictatura mineriadelor lui Ion Iliescu, ce gust bun are aerul libertatii. Dar cum au reusit domnii procurori sa-ntoarca timpul Romaniei in loc?
Marturisesc, inca de vineri, dupa atacul trupelor anti-tero asupra unui ziarist din Focsani si rapirea sa din propriul apartament, mi-am strecurat in buzunarul de la haina volumul lui Varlam Salamov "Povestiri din Kolima", pe care il tineam pe masa ca pe o biblie a suferintei omenesti. Daca e sa ma simt ca pe vremurile staliniste macar sa ma mai intaresc cu incercarile celor din Arhipelagul Gulag. Asaltul asupra locuintei corespondentului Romaniei libere, cu luptatori mascati, devastarea casei si terorizarea familiei sale, intr-o Romanie care se vrea rupta de trecutul comunist si gata de a trece portile Uniunii Europene, denota primitivismul cavernos al responsabililor Ministerelor de Interne si de Justitie si, probabil, si al serviciilor secrete care au stimulat acest act. Daca nu chiar poate fi considerat un atentat premeditat la adresa libertatii presei (care va fi consemnat ca atare in Raportul Comisiei Europene) si la adresa intregii Romanii.
Daca nu va fi gasit vinovat, ziaristului i se vor retrage acuzatiile, au debitat sinistru, dupa ridicarea sa, "surse judiciare". Nu stiu de ce organele legii n-au avut aceeasi initiativa, timp de 16 ani, si in cazul unor suspecti de mare coruptie, denuntati azi chiar prin Parlamente europene, si care pun in pericol inclusiv integrarea Romaniei in UE. Nu stiu de ce nici pana acum Procuratura Romaniei nu a considerat necesar sa se autosesiseze in cazul crimelor comunismului si nu s-a gandit sa ancheteze la sange filo-moscovitii, nomenklaturistii din Primaverii, instalati peste noaptea unui decembrie la conducerea tarii. De ce nu au fost trasi la raspundere procurorii care anchetau protestatarii anti-comunisti din Piata Universitatii gardati de mineri si batele lor in mai multe locatii ale Armatei si Internelor. De ce nici un procuror al noii Romanii nu este bantuit de sufletul unui coleg disparut si nu s-a gandit sa dezgroape cazul lui Cristian Panait, decedat cu tot cu cateva dosare grele, nesolutionate. De ce, in 16 ani de zile, serviciile de informatii presupus romanesti nu au depistat si deferit Justitiei nici un spion sau agent anti-Romania dintre cei infiltrati in sanul Puterii, Guvern, Parlament (roman si/sau european), Presedintie, structurile de securitate, cand pana si redutabila CIA a fost perforata de mai multe cartite KGB, unele trecute si prin Romania, in aceasta perioada.
Bine ca a aparut CD-ul anti-Romania. Pentru ca, intreaga operatiune, aruncata in fata lui Basescu, s-ar putea intoarce tocmai impotriva atentatorilor, oferind presedintelui ocazia sa faca ce trebuia sa faca de cand s-a instalat la Cotroceni: curatenie.
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
curat murdar   de ml
Vine vremea lu' Mucles !!!   de Ghita Bizonu'
Vise   de bbbb
Cirtitele   de Europeanul
fosila KGB-ista   de ursu livia
In 1938 Romania avea: 294.967 km². Rusii au intervenit pentru Bucovina si Basarabia!   de basarab
"... m-am intrebat firesc daca n-ar trebui sa imi iau si periuta de dinti"   de Oriana
Bun articol   de green day
Agentii KGB   de voyager
A r h i v a
  Neconstitutionalitatea CSAT si complicitatea lui Basescu    23 comentarii
  Tara procurorilor fericiti (l)    7 comentarii
  Paradoxul democratic al Islamului    4 comentarii
  Victimele telejustitiei se revolta    3 comentarii
  Canisul de paza al democratiei    7 comentarii
  La judecata zilei    
  Fata ascunsa a mini-ceausestilor    2006-02-13
  Centrele secrete ale KGB din Europa    2006-01-30
  Un MAE anti-prezidential    2006-01-16
  Leave our kids alone    2006-01-11
  Cacealmaua ruseasca    2006-01-04
 Top afisari / comentarii 
 Catedrala Neamului, cea mai inalta cladire din Romania (186 afisari)
 Secretul din strada (113 afisari)
 Farmacologia romaneasca, de la clasic la modern (93 afisari)
 Liber la calatorii in strainatate pentru minori (78 afisari)
 Ministerul Justitiei a initiat o noua lege a societatilor comerciale (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.27261 sec.