Ziua Logo
  Nr. 3554 de luni, 20 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Neconstitutionalitatea CSAT si complicitatea lui Basescu
Dan PAVEL 
Sub patronajul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a intrat intr-o stare de profunda neconstitutionalitate. Al doilea guvern al tarii a devenit neconstitutional. Presa tace chitic. Opozitia face zgomot cu privire la chestiuni mult mai putin grave. Ca de obicei, societatea civila hiberneaza. Iar nimeni nu protesteaza. Oare in ce fel de tara traim? Tara lu' Peste. Adica undeva unde totul e posibil. Nici nu mai conteaza daca incalcarea Constitutiei Romaniei de catre membrii CSAT si expertii din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala s-a facut la ordinul presedintelui sau ca sa-l multumeasca pe acesta, cert este ca tocmai institutii insarcinate sa ne protejeze incalca cu seninatate Legea Fundamentala a tarii. Cum a fost posibil asa ceva? Cum de au acceptat premierul Tariceanu, ministrul Justitiei Macovei si ceilalti membri ai Guvernului care fac parte din CSAT? Ingrijorati de veridicitatea cifrelor comunicate de SRI si Basescu cu privire la numarul de interceptari telefonice sau de controversele dintre membrii PNL si cei ai PD cu privire la variantele de propuneri de legi, membrii Guvernului nu au observat ca au fost atrasi intr-o capcana de catre serviciile secrete. Basescu a calcat rau pe bec si nici nu mai conteaza daca el este prizonierul serviciilor secrete sau acestea au devenit atat de obediente, incat accepta sa incalce legea si Constitutia o data in plus.
Pe scurt, nici presedintele Romaniei, nici Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, nici SRI, SIE, SPP etc., nici Ministerul Apararii Nationale, nici Ministerul Administratiei si Internelor sau alte componente ale sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala NU AU DREPTUL DE INITIATIVA LEGISLATIVA. Conform Constitutiei Romaniei, articolul 74, par. 1, initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Or, cu seninatate, Basescu a aparut in direct pe toate posturile de televiziune si a anuntat ca pachetul de legi privind siguranta nationala cuprinde sase proiecte legislative (Legea Apararii Nationale, Legea privind activitatea de informatii, contrainformatii si securitate nationala, Legea de organizare si functionare a Serviciului Roman de Informatii, Legea de organizare si functionare a Serviciului de Informatii Externe, Legea privind gestionarea si managementul situatiilor de criza, Legea privind statutul ofiterilor de informatii). Nu l-a intrebat nimeni �musiu Basescu, cu ce drept i-ai pus tu pe tovarasii tai din servicii sa intocmeasca proiecte legislative? Unde te trezesti?" Ne dam seama si cat de competenti sunt consilierii de la Cotroceni (scuza ca specialista in drept constitutional, Renate Weber, nu mai e acolo nu ii absolva pe responsabilitatea incompetentei).
Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei. De obicei, ea se pronunta asupra constitutionalitatii legilor, inainte de promulgarea acestora, la sesizarea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua camere, a Guvernului etc. Numai ca aici este vorba despre incalcarea Constitutiei cu privire la exercitarea nelegitima a initiativei legislative tocmai de catre cei care ar trebui sa functioneze pe baza legilor votate in Parlament - cei din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Presedintele Basescu este comandantul fortelor armate si al serviciilor secrete, dar nu le poate ordona acestor soldati sau generali sa intocmeasca proiecte legislative.
Presedintele Basescu nu avea nici un drept sa se amestece in procesul legislativ decat la sfarsit, cand promulga legea. Basescu nu avea dreptul sa se amestece la inceputul procesului legislativ. Curtea Constitutionala trebuie sesizata sau sa se autosesizeze, pentru ca ne aflam intr-o grava criza a statului de drept.
Cum de nu si-au dat seama de aceasta incalcare a Constitutiei liderii partidelor parlamentare sau extraparlamentare, membrii Guvernului si cei ai Parlamentului, cei de la Curtea Constitutionala? Este un secret al lui Polichinelle. Pai, cum sa-si dea seama niste oameni care se gandesc la orice altceva decat la interesele nationale? Cum sa se prinda ca se incalca spiritul legilor si spiritul Constitutiei, din moment ce nu traiesc intru consolidarea statului de drept, ci pentru satisfacerea unor interese individuale sau de grup? Incompetenta, dezinteresul, cinismul, pasivitatea, lasitatea fac ca in aceasta tara sa se petreaca acte subversive cu privire la ordinea constitutionala. Exista insa o alternativa chiar mai oribila: ceea ce s-a petrecut a fost deliberat. Cine o fi capul rautatilor: serviciile sau seful lor?
 Comentarii: 23 Afiseaza toate comentariile  
SA NE TREZIM DIN SOMNUL CEL DE MOARTE   de ug
DOMNULE ROSCA TREZITI-VA   de predicatoru
IMBARLIGATURI   de Marius Adrian Porojnicu
Dar si SRS asta...a cam publicat caricaturi cu Marinelul. Ori, in aceasta perioada nefasta caricaturile ataca la ficat   de mosu' grosu' pintecosu' :o)
Intrebare.   de alwis46
De-o fi una, de-o fi alta, CC are acum 10 membri.   de OARE CINE
Romania in pragul anarhiei totale !   de ionion
Iar acum veti fi obligati sa   de ionion
Nu asta este problema...   de ninel2222
Initiativa legislativa in domeniul serviciilor   de ancaman1
Care cap, capu' capetelor?!   de serios-glumetul
Legea CNSAS sau FSN-ul ca FSN-ul, dar ce ne facem cu PD-ul?   de gagiu dilo
ma dezamagit VADIM RIZIND CU BASESCU   de predicatoru
Sa vina inapoi Nea Nelu ca sa...   de March
CE VOR BASISTII SI CE VOR LIBERALII   de predicatoru
Tarziu...   de teddy bear
Pai de abia acuma sari in sus...   de March
presupuneri   de niculina
Puslamaua   de mosu' grosu' pintecosu' :o)
Din ordin prezidential DEMOCRAT, facturile pt telefoanele ascultate se deconteaza de Controceni   de mosu' grosu' pintecosu' :o)
Intoxicare   de eneghe
Nu cred ca are Dreptate Dan Pavel   de Vasco da Gama
Basescu   de cosor ion
A r h i v a
  Atentat anti-Romania pe CD    9 comentarii
  Tara procurorilor fericiti (l)    7 comentarii
  Paradoxul democratic al Islamului    4 comentarii
  Victimele telejustitiei se revolta    3 comentarii
  Canisul de paza al democratiei    7 comentarii
  La judecata zilei    
  Capitalismul, dreapta si societatea civila    2006-02-13
  Basescu - logica si metamorfoze    2006-02-06
  Resurectia puterilor in stat    2006-01-30
  Eternul nod gordian    2006-01-23
  Nastase, DIP si reforma morala    2006-01-16
 Top afisari / comentarii 
 Catedrala Neamului, cea mai inalta cladire din Romania (186 afisari)
 Secretul din strada (113 afisari)
 Farmacologia romaneasca, de la clasic la modern (93 afisari)
 Liber la calatorii in strainatate pentru minori (78 afisari)
 Ministerul Justitiei a initiat o noua lege a societatilor comerciale (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.27541 sec.