Ziua Logo
  Nr. 3554 de luni, 20 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Ursul de Aur face politica
-- Cel mai bun film a fost desemnat "Grbavica"- un portret impresionant al unei femei violate in timpul razboiului din Bosnia * Ursul de Argint pentru regie le-a revenit lui Michael Winterbottom si lui Mat Whitecross pentru filmul "The Road to Guantanamo"
Ursul de Aur pentru cel mai bun film a fost decernat, sambata seara, filmului "Grbavica", un portret impresionant al unei femei violate in timpul razboiului din Bosnia, care se confrunta acum cu demonii trecutului in Sarajevo-ul de dupa razboi, transmite Mediafax. "Multumesc juriului... Multumesc festivalului ca a invitat un film cu buget mic dintr-o tara mica", a declarat regizoarea filmului, Jasmila Zbanic (foto dreapta-sus). "Vreau sa profit de aceasta ocazie sa amintesc faptul ca, desi razboiul s-a incheiat acum 13 ani, criminalii de razboi Mladici si Karadzici sunt liberi inca", a afirmat realizatoarea in varsta de 31 de ani, al carei film reprezinta primul sau lungmetraj. "Au fost violate 20.000 de femei in Bosnia, au omorat 100.000 de oameni si au alungat din caminele lor un milion de persoane", a amintit ea. "Suntem in Europa si sper ca situatia sa se schimbe", si-a incheiat Zbanic discursul, aplaudat indelung. Filmul ei are ca subiect lupta unei femei musulmane din Bosnia pentru ca fiica ei sa nu afle ca este rezultatul unui viol. "Violul a fost o strategie de razboi pentru a le umili pe aceste femei. Au fost tinute in lagare de concentrare pana cand avortul nu mai era o optiune. Numarul oficial de femei violate este de 20.000 dar adevaratul numar este probabil mai mare de 50.000", a povestit Zbanic la prezentarea filmului. Regizoarea bosniaca a afirmat ca spera intr-o "constientizare a situatiei acestor femei care au fost atat de distruse, incat nu mai pot obtine nici macar o slujba. Ele subzista in medie cu 15 euro pe luna, o nedreptate pe care trebuie sa o combatem", a subliniat cineasta de 31 de ani, salutand cele trei tari producatoare Austria, Germania si Croatia.
Cazuri reale
Ursul de Argint pentru cea mai buna actrita i-a fost acordat Sandrei H�ller pentru rolul unei epileptice care este supusa unei exorcizari, in "Requiem", iar Ursul de Argint pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Moritz Bleibtreu pentru interpretarea sa din adaptarea dupa romanul "Les particules �lementaires" al lui Michel Houellebecq. Cineastul britanic Michael Winterbottom, care figura printre favoriti, a fost rasplatit cu Ursul de Argint pentru regie, pe care l-a impartit cu Mat Whitecross, alaturi de care a realizat filmul "The Road to Guantanamo". "The road to Guantanamo" povesteste cazul real a trei britanici inchisi la controversata baza americana, timp de doi ani, fara a fi acuzati oficial de ceva. "In realitate doar trei persoane merita acest premiu si acestia sunt cei trei despre care am facut filmul", a declarat Michael Winterbottom dupa care i-a invitat pe scena pe cei trei eroi ai povestii, indelung aplaudati de audienta. Decernat pentru prima data, premiul pentru cel mai bun film de debut, echivalentul premiului Camera d'Or de la Cannes, i-a fost acordat regizoarei daneze Pernille Fischer Christensen pentru "A soap". Christensen a mai primit si Marele Premiu al Juriului, decernat, in egala masura si iranianului Jafar Panahi pentru filmul "Offside", despre tinerele iraniene carora le este interzis sa asiste la meciuri de fotbal. Pentru prima data in istoria festivalului, trofeele Berlinalei au fost acordate in cadrul unei ceremonii precum aceea de la Cannes sau Venetia, si nu intr-o simpla conferinta de presa, ca pana acum. (D.M.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Decorat faptul de viol sau ???   de Olga Khan
A r h i v a
  Rolling Stones a facut istorie la Copacabana    
  Insemnarile lui Leonardo da Vinci expuse la Milano    
  meteo    
  Recomandari TV    
 Top afisari / comentarii 
 Catedrala Neamului, cea mai inalta cladire din Romania (186 afisari)
 Secretul din strada (113 afisari)
 Farmacologia romaneasca, de la clasic la modern (93 afisari)
 Liber la calatorii in strainatate pentru minori (78 afisari)
 Ministerul Justitiei a initiat o noua lege a societatilor comerciale (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00855 sec.