Ziua Logo
  Nr. 3553 de sambata, 18 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Pazea!
Stelian TANASE 
Ascultatul telefoanelor a isterizat o tara, cum zice Cotroceniul. Suntem niste romani fragilizati de tranzitia care nu se mai termina. Suntem obsedati ca intimitatea ne este violata, pardon de expresie, de "organe", cum era poreclita odata Securitatea. Venea GAZ-ul, din el coborau organele in haine de piele, cu pistolul la brau, noaptea, si te sculau din pat. Era bine sa ai valiza cu lucrusoarele de stricta necesitate la indemana. Si zilele astea cateva personaje importante ar fi bine sa nu uite acest detaliu. Mai ales dupa lasarea intunericului. Domnii de la Parchet iubesc mult sa stea de vorba cu invinuitii pe inserat. Decat sa te gandesti la desuurile nevestei, mai bine chemi sa iti fie servit pe tava un grangur - sa iti fie adus unul ca ai chef de vorba. De preferinta insotit de zurgalaii presei, ca sa se vada bine ce harnici sunt procurorii. Anonimatul nu le mai place. Converseaza vrute si nevrute, sa aiba ce povesti acasa si ce raporta sefilor. Sa traiti, banditul a spus tot. Mama lui, ameninta siguranta statului. Adica o zeitate. Ca sa fiu sincer, ma doare in cot de "siguranta nationala" ca si de "interesele superioare ale statului". E o gogorita vehiculata de regimurile autoritare, de dictatori. In spatele ei se ascunde sigur un grup mafiot, un gang politic care vrea sa isi pastreze puterea in dauna prostimii pe care o manipuleaza cu vorbe mari. O societate e sigura numai cand cetateanul se bucura neingradit de toate libertatile, cand sunt garantate de legi si institutii dedicate lui si nu unui stat ipotetic, abstract, in spatele caruia se ascunde adesea o banda de profitori. Cand cetateanul e tare si statul e tare. Adversarii democratiei s-au costumat in aparatorii ei. Orice limitare a libertatilor si a drepturilor civile constituie o amenintare grava. Atentatorii ar trebui fie inchisi la zoo, fie depusi la penitenciar sau in camasa de forta la balamuc. O societate care traieste cu teama ca i se asculta telefoanele, ca poate fi arestata una doua, e slaba, expusa. Isi va detesta liderii, chiar daca in public ii aplauda. Numai o lume sigura nu e asta. Ceausescu era cel mai bine pazit, siguranta statului lui parea absoluta. Sigure nu sunt decat democratiile, in ciuda aspectului lor haotic si fragil. Democratiile au castigat conflictul cu fascismul si pe cel cu bolsevismul. Daca a uitat cineva asta.
Ultima declaratie data de Basescu dupa sedinta CSAT pe acest subiect fierbinte mi s-a parut o joaca extrem de periculoasa cu focul. A actionat cred dupa ureche, sfatuit de consilieri necalificati. Desi nu imi imaginez ca asculta vreodata de sfaturile cuiva. Basescu are constiinta infailibilitatii sale, orbit de victoriile dobandite pana acum. Serviciile de informatii, cu care este foarte grijuliu si pare sa le fi luat in posesie, sunt mai eficiente ca se afla sub asemenea sub tutela prea personalizata? Sau sunt mai vulnerabile lasandu-se folosite de un politician sau altul. In fond, asta e chestiunea. Nu cred ca un SRI-ist asculta cu inima usoara telefonul cuiva, stiind ca s-ar putea sa o pateasca pentru hatarul cuiva care se va spala pe maini daca e descoperit. Basescu si-a zis pesemne ca daca Bush are probleme, daca la Atena niste domni s-au amuzat interceptand convorbirile unor oficiali e timpul sa faca si el ceva. Prin imitatie, putem si la Bucuresti sa aranjam, prin nebagarea de seama a altora, povestea asta. Acum, ca opinia publica este ocupata cu mascatii, cu grangurii care se perinda pe la Parchet. Sigur, electoratul lui Basescu nu se sinchiseste ca unui politician, om de afaceri, sau jurnalist i se asculta telefonul. Asta e un ifos pentru intelectuali si pentru civici. Si cati sunt cei ascultati? Putini, ceva peste 2000, cu peste 6000 de posturi telefonice sub supraveghere in 2005. Si e vorba de cele aprobate oficial. Cate or fi fost ascultate clandestin? Nici nu avem vreo dovada ca cifra este exacta. Daca e o minciuna statistica, asa cum suntem obisnuiti sa auzim prea des? Intrebarea ar fi: cine sunt cei ascultati? Pe lista e cumva si Calin Popescu Tariceanu? Dar persoane din anturajul lui? De la ele se pot extrage informatii utile pentru cei ce ii vor capul. El vorbeste cu Patriciu la telefon, nu? Patriciu este ascultat, e clar. Unde ajung aceste informatii? Cum sunt folosite in conflictul dintre palate? Alti membri ai Guvernului sunt ascultati? Ministrul Apararii de pilda. 80% nici nu sunt romani, zice Basescu. Cum intra unul in Romania, pac, cu TO (tehnica operativa) pe el. Cine stie ce vrea sa faca pe aici? Sa fure, sa spioneze, sa submineze saracia noastra nationala. Asa ca ma intreb: daca printre cei 1500/1700 de straini se afla si ambasadorul american? Dar trimisul Kremlinului? Dar Scheele? Bineinteles ca presedintele doreste de la presa 60 de zile de silenzio stampa. Sa nu vorbim despre cele sase legi cu care se pregateste sa ne mai limiteze libertatile, sub aparenta ca ni le garanteaza, ca tot intram in UE. Sa ii lasam sa isi faca lectiile in liniste, apoi o sa avem 30 de zile de discutii. Politica e arta practicata de unii de a indeparta oamenii de problemele care ii privesc direct.
 Comentarii: 31 Afiseaza toate comentariile  
In partidul "democrat" licuricii stau la sfat   de mosu' grosu' pintecosu' :o)
Ziaristii si iar ziaristii.....   de Adrian v.D.
PROTESTATI ! PROTESTATI ! PROTESTATI !   de OARE CINE
Jupan Basescu, ca domn nu poci pentru ca sa-i spun   de mosu' grosu' pintecosu' :o)
Metehne Securistoide patronate de BASESCU & TIMOFTE & BLAGA   de Radu Ioan
CITA COPLIARIE SI DEMOCRATIE DE DOI LEI PE MALURILE DIMBOVITZEI!   de GICA CONTRA
Mare dreptate   de alemele
Jos labele de pe SRS!   de mosu' grosu' pintecosu' :o)
Benjamin Franklin a prevazut   de mcollan
Pentru gili si Vasile Bleaga   de adryan
Pazea! Lucid!   de Adrian v.D.
Domnul Stelian Tanase are foarte mare dreptate, enorma s-ar putea spune!   de adryan
Am vorbit cu Rumsfeld, nu inchide Guantanamo.   de ENGELS
P.D. ESTE CONDUS DE SECURISTII LUI BASESCU SI BLAGA   de Radu Ioan
   de ninel2222
Sa nu ascultam minciuni adevarate.   de OARE CINE
Da bre dom' Tanase ai direptate din pacate draga!   de serios-glumetul
Stelian Tanase si siguranta nationala!   de DanBruma
Democratia firava si apararea ei   de Adrian v.D.
Saraciile si nevoile   de bbbb
Respectarea legii existente, nu-i facultativa !   de Marius Adrian Porojnicu
Bre, Tanase ...   de Hantzy
Canada este o COLONIE, Romania un C.A.P   de YOGHINUL
Bai Ioane, vezi sa nu ne duca nen'tu Basescu la pierzanie cu Iranu asta, bai! Stie de ce parte trebuie sa lupte?   de mosu' grosu' pintecosu' :o)
Scuzati-ne domnule talhar, pot sa va ascult convorbirile telefonice ?   de ionion
Ce "PAZEA?", chiar e foarte bine ca sunt inregistrati hotii.   de voyager
nu ascultatul a isterizat...   de gobi
Reflexe Securisto-Bolsevice   de Nicu Pruna
Sa nu ne isterizam   de doru321
Cu ionion nu sti niciodata de unde sare iepureleiepurele   de mosu' grosu' pintecosu' :o)
Nici indienii nu mai emigreaza in Canada!   de YOGHINUL
A r h i v a
  Diplomatie romana via Bruxelles: Kosovo egal Transnistria    11 comentarii
  Atentie la "bursa neagra" a puterii...    4 comentarii
  Memoriile Ioanei Berindei (1)    5 comentarii
  Bate pastorul si se va risipi turma    22 comentarii
  Tariceanu: Combaterea coruptiei, esentiala    5 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Obiceiul nasitului la romani    2006-02-11
  Un vapor numit Romania    2006-02-04
  Urechea si timpanu'    2006-01-28
  Degringolada    2006-01-21
  Usa si matusa    2006-01-14
 Top afisari / comentarii 
 Noi amanunte in cazul Camataru (1695 afisari)
 Ofiterii acoperiti - acesti necunoscuti care-si servesc tara (810 afisari)
 Planul redobandirii hegemoniei maghiare in Bazinul Carpatic (376 afisari)
 Preot reclamat de enoriasi (299 afisari)
 Pentagonul, informatiile si razboiul cel lung (255 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.27789 sec.