Ziua Logo
  Nr. 3551 de joi, 16 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Siguranta nationala in dezbatere publica
Reprezentanti de marca ai societatii civile si mai multi lideri liberali solicita, intr-un apel adresat presedintelui Traian Basescu, dezbaterea publica a pachetului de legi privind siguranta nationala. Cererea "desecretizarii" propunerilor legislative a fost formulata ieri, in mod insistent, in cadrul dezbaterii "Cine si de ce ne asculta telefoanele", organizata de Fundatia "Societatea Civila". Seful statului a fost pus la zid, participantii la seminar acuzandu-l, intre altele, de "dependenta fata de serviciile secrete" si toleranta fata de incalcarea drepturilor cetatenului. Aspru criticata a fost si atitudinea presedintelui de a le plange de mila pensionarilor Serviciilor, multi dintre ei fosti securisti, care "si-au facut plinul" cat timp au fost activi. Iar asta in conditiile in care cetatenilor le este incalcat, in continuare, in mod grosolan, dreptul la viata privata, prin ascultarea convorbirilor personale. Faptul ca nici la 16 ani de la caderea regimului totalitar comunist, Parlamentul nu are un control real asupra Serviciilor nascute pe ruinele fostei Securitati a fost considerat de o gravitate extrema. Seminarul a fost moderat de renumitul luptator anticomunist Constantin Ticu Dumitrescu (foto dreapta). Au protestat fata de secretizarea proiectelor privind siguranta nationala liberalii Bogdan Olteanu - ministru pentru Relatia cu Parlamentul, Radu Stroe - presedintele Comisiei de control al SRI, George Scutaru si Mihai Calimente - membri ai Comisiei pentru Aparare a Camerei Deputatilor, Dinu Zamfirescu - presedintele INMER, Marius Oprea - presedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si deputatul UDMR, Toro Tibor. Alaturi de acestia au pledat in favoarea respectarii drepturilor cetateanului Manuela Stefanescu (APADOR-CH), Mircea Dinescu, Stelian Tanase, Zoltan Boros, Ionel Nicu Sava (Universitatea Bucuresti), Cazimir Ionescu si Alexandru Popovici. "Apararea" Serviciilor a fost asigurata de Adelina Palade (SRI). Prezentam, astazi, rezumatul primei parti a interesantului seminar.
Bogdan Olteanu: CSAT nu e mai presus de lege
Manifestarea a fost deschisa de presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Constantin Ticu Dumitrescu, al carui discurs il prezentam alaturat.
Ministrul Bogdan Olteanu a prezentat, apoi, punctul de vedere al liberalilor cu privire la pachetul de legi care reglementeaza domeniul sigurantei nationale. In opinia ministrului, "este inadmisibil sa acceptam orice forma de legiferare care nu face obiectul dezbaterii publice". "Toate reglementarile care privesc libertatea individuala trebuie sa fie dezbatute <<inainte>> nu <<dupa>> ce se ia o hotarare", a subliniat Olteanu. El a precizat ca, in ciuda faptului ca este membru al Executivului, nu a vazut documentele in cauza, intrucat acestea au fost distribuite numai membrilor CSAT. "Este absolut inadmisibil sa se reia proiectele lui Ion Iliescu din 2002, puternic respinse de societatea civila, media si chiar de o parte din PSD", a spus ministrul liberal. El a cerut transparentizarea procesului de elaborare a acestor legi, ca si desecretizarea hotararilor CSAT privind interceptarea convorbirilor telefonice. Pastrarea secretelor asupra unor ilegalitati nu este un mod de a apara institutiile statului, a subliniat Olteanu. "Nu trebuie sa existe institutii publice protejate si institutii publice mai putin protejate. Cand CSAT a calcat pe bec nu trebuie protejat, pentru ca nu exista nici o institutie mai presus de lege si de obligatia de a apara libertatile individuale", a adaugat ministrul.
Marius Oprea: 150.000 de persoane ascultate
Presedintele recent infiintatului Institut pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Marius Oprea, a sustinut ca cifra de 2373 persoane interceptate, oferita de catre presedintele Traian Basescu, nu este decat varful aisbergului. "Persoanele acelea nu au vorbit cu ele insele, ci in medie de 10 ori la telefon pe zi, iar durata de ascultare este de sase luni. Facand un calcul simplu, au fost ascultate peste 150.000 de persoane in perioada de care vorbea Traian Basescu", a apreciat Oprea.
El a subliniat necesitatea unor precizari in legatura cu datele care au avut valoare operativa. Referindu-se la preconizata extindere a atributiilor lucratorilor Serviciilor, Marius Oprea a apreciat ca acestia au deja la indemana "destule instrumente", iar o suplimentare a puterilor lor nu ar face decat sa apropie institutiile in care slujesc de fosta Securitate. In opinia reputatului istoric, asistam, din pacate, la perpetuarea unor "elite oculte" deprinse cu practicile nedemocratice.
Oprea a exemplificat cu "generalul Rogojanu", acum consilier SRI, "care nu numai ca provine din Securitate, ci chiar din aripa conservatoare a acesteia". "Daca veti avea curiozitatea sa cititi cartea scrisa de Rogojanu impreuna cu fostul sef al SIPA, Marian Ureche, veti descoperi o viziune asupra NATO care va va ingrozi. Aceasta persoana, Rogojanu, face astazi proiecte de legi", a adaugat Marius Oprea.
Ticu Dumitrescu: Sintagma "siguranta nationala" impiedica deconspirarea securistilor
"Deschid aceasta intalnire in calitatea in care m-a rugat domnul Alexandru Popovici, aceea de modera aceast distins seminar, retinandu-va pentru inceput atentia cu o declaratie proprie. Nu sunt astazi aici pentru a reprezenta nu stiu ce partid sau nu stiu ce grup de interese. Dupa cum atunci, in 2003, cand acceptasem sub rezerva unor conditii nenegociabile propunerea d-lui prim-ministru Adrian Nastase de a deveni presedintele CNSAS, nu am facut-o ca reprezentand PSD, nici acum, cand aceeasi propunere imi este facuta de primul-ministru Tariceanu nu reprezint PNL. Nu mai reprezint, de doi ani, nici PNTCD - partidul suferintei de care voi fi legat pana la sfarsitul vietii, pentru ca acest partid nu mai exista. Au reusit unii sa-si indeplineasca misiunea de a-l distruge. Aparitia d-lui Talpes lamureste pe deplin lucrurile. Ma reprezint, insa, pe mine, cu idealurile si luptele mele pentru adevar si justitie, fara de care nu poate exista democratie. Si, nu in ultimul rand, ii reprezint pe fostii detinuti politici, al caror presedinte sunt de 16 ani.
Am acceptat - asa cum mass-media a prezentat aseara, dupa intalnirea de la Palatul Victoria - sa fac parte din board-ul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Este meritul premierului Tariceanu de a fi stiut sa-si apropie pe tinerii istorici Marius Oprea si Stejarel Olaru, care prin tinuta lor morala si valoare profesionala au reusit sa convinga distinse personalitati sa faca parte din Consiliul de conducere al Institutului respectiv.
Cat priveste acceptarea sau ajungerea in fruntea CNSAS, drumul este destul de greu, daca nu insurmontabil pentru un om cu atitudinea mea. Ma refer la faptul ca au intrat in joc, pe de o parte, cei din Colegiu care nu intentioneaza sa se retraga la expirarea mandatului (8 martie 2006 - n.red.). De asemenea, se agita, din informatiile care mi-au parvenit, pana si "Serviciile", de parca as ajunge seful nu stiu careia dintre ele.
Pozitiv este insa faptul ca Legea 187/1999 va fi modificata. Totusi, eu am spus si repet, nu pentru ca as fi legat de proiectul Legii Ticu, cat pentru faptul ca din experienta de pana acum a CNSAS s-a dovedit ca, pana nu se va scoate din Lege acea sintagma "siguranta nationala", SRI, SIE si celelalte servicii vor continua nu sa deconspire, ci sa conspire pe mai departe fosta Securitate. Ultima dovada a fost facuta chiar si dupa ce, prin interventia presedintelui Basescu si aducerea in fata CSAT, SRI a fost obligat, in sfarsit, sa respecte Legea, predand insa numai un milion trei sute de mii de dosare. Pentru oameni ca mine, care poseda, pe baza de documente secrete, toate datele reale ale volumului arhivelor Securitatii gestionate de SRI, reiese clar ca acest Serviciu mai are de predat sase sute sapte mii de dosare. Aceasta pentru ca arhivele Securitatii inventariate faptic timp de un an de zile de SRI demonstrau ca la 15 septembrie 1993 existau un milion noua sute sapte mii de dosare. Atata vreme cat nu se va scoate din Legea 187/1999 aceasta sintagma a "sigurantei nationale", SRI va continua sa nu predea elementele esentiale ale unei arhive organizate: cartotecile si orice fel de astfel de evidente. Ar trebui ca, de la presedintele tarii pana la ultimul cetatean, sa se inteleaga ca nu mai este posibil sa acceptam motivatia - acum, dupa aproape 20 de ani de la o revolutie anticomunista - ca arhivele, in special ale SRI, ar putea sa mai aduca vreo atingere sigurantei nationale a statului de drept, membru in NATO si destul de aproape de intrarea in Uniunea Europeana.
In ceea ce priveste tema propriu-zisa a acestui seminar, "Cum si de ce ne asculta telefoanele", dau cuvantul organizatorului, d-lui presedinte Alexandru Popovici".
Ovidiu BANCHES 
 Afisari: 286  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
"Reprezentanti de marca ai societatii civile" vor primi cam ce-au primit de la Emil Constantinescu -   de Raquel
   de ninel2222
INTAI SANATATEA.   de sofian
Tovarasii confunda siguranta nationala cu siguranta LOR !   de Tzepelica
Natzionala de....siguranta !   de Marius Adrian Porojnicu
Sigurantza de a nu fi desconspirat   de Nicu Pruna
A r h i v a
  Canuta om sucit    46 comentarii
  Oameni de afaceri celebri cercetati penal    8 comentarii
  Bani publici pentru o fundatie fantoma    2 comentarii
  Mandatele de interceptare, secrete de stat    
  Rosca Stanescu: "O instrumentare politica a dosarului Rompetrol"    8 comentarii
  Asumarea raspunderii, singura sansa a DNA    3 comentarii
  Macovei i-a retrimis lui Nastase cererea de perchezitionare    6 comentarii
  Averea lui DIP ramane sub sechestru    1 comentariu
  Ciuhandu si Talpes, de vorba cu Angela Merkel    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cei mai bogati europeni (846 afisari)
 Bani publici pentru o fundatie fantoma (735 afisari)
 Pentru micul burghez eram niste "neterminati" (544 afisari)
 Oameni de afaceri celebri cercetati penal (532 afisari)
 Stadionul National la mana lui Gigi Becali (511 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01415 sec.