Ziua Logo
  Nr. 3551 de joi, 16 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Asumarea raspunderii, singura sansa a DNA
Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a hazardat marti sa il asigure telefonic pe vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, ca Parlamentul de la Bucuresti va adopta Ordonanta privind constituirea DNA in varianta propusa de Guvern. Procedurile legislative pe care trebuie sa le parcurga Ordonanta, in cazul in care presedintele va trimite textul spre reexaminare Parlamentului, cer timp. Iar o delegatie a forurilor europene va vizita Romania in prima parte a lunii martie pentru analiza in detaliu a stadiului implementarii legislatiei comunitare pe domeniul Justitiei, concluziile urmand sa se reflecte in Raportul de tara din luna mai. In 10 martie, chiar Franco Frattini este asteptat la Bucuresti, iar pana atunci este greu de crezut ca Legislativul ar putea adopta Ordonanta privind DNA.
Lungul drum al procedurilor legislative
Presedintele Traian Basescu se va consulta astazi si maine cu liderii partidelor parlamentare pe tema situatiei create de respingerea Ordonantei privind DNA. In urma consultarilor, seful statului ar putea lua decizia de a trimite spre reexaminare actul normativ Parlamentului, invocand necesitatea reanalizarii textului. Ordonanta va trebui sa ajunga din nou la Camera Deputatilor, unde sa fie analizata in comisiile de specialitate si, apoi, supusa votului in plen. Conform Regulamentului Camerei, solicitarea presedintelui trebuie analizata in termen de 30 zile de la primire. Acelasi traseu va fi urmat si in Senat, termenul fiind tot de 30 de zile. Daca noul text este adoptat, in aceeasi formulare, de ambele Camere, legea de adoptare a Ordonantei trebuie promulgata de presedinte. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu ne-a explicat faptul ca premierul Calin Popescu Tariceanu a luat in considerare un termen de trei saptamani pentru adoptarea Ordonantei, daca aceasta va fi discutata in procedura de urgenta in ambele Camere. Aceasta in conditiile in care, in ambele camere, totul merge struna, iar prezenta la vot este de suta la suta, asa cum nu s-a intamplat pana acum.
Indoiala premierului privind legalitatea
Faptul ca premierul i-a comunicat comisarului european ca Ordonanta va fi adoptata in forma propusa de Guvern este greu de inteles.
Pe de o parte, presedintele va trebui sa solicite o mica modificare, pentru ca nu le poate cere parlamentarilor sa se gandeasca mai bine la ce au decis prima data. Mai mult, seful Executivului a aruncat serioase umbre de indoiala asupra constitutionalitatii Ordonantei.
El a aratat, tot marti, ca sunt semnale potrivit carora in Ordonanta DNA ar fi prevederi susceptibile de a fi neconstitutionale, dar nu a dat detalii in acest sens. Tariceanu a subliniat ca este rolul ministrului Justitiei sa aduca acele corecturi necesare pentru a elimina riscul contestarii la Curtea Constitutionala. El a precizat ca ii va cere ministrului Monica Macovei ca, in urmatoarea sedinta de Guvern, sa prezinte o analiza privind aceasta chestiune.
Toate acestea in conditiile in care surse din PNL ne-au precizat ca parlamentarii liberali se gandesc sa elaboreze un nou text privind transformarea PNA in DNA. Strategia pe care o vor urma Guvernul si Coalitia in privinta Ordonantei DNA este si mai greu de inteles daca mentionam afirmatiile facute de primul ministru duminica, intr-un interviu acordat Mediafax. "In cazul in care colegii mei senatori imi vor da sentimentul ca necesitatea promovarii Ordonantei, in forma in care a fost inaintata de Guvern, nu este asigurata, atunci sigur ca pot sa am inclusiv in vedere recurgerea la formula asumarii raspunderii. Insa vreau sa subliniez ca ar fi bine ca Parlamentul, in speta Senatul, sa se cupleze la acest efort al luptei anticoruptie. Senatul si Parlamentul in general au nevoie de mai multa credibilitate, nu de mai putina", a afirmat Calin Popescu Tariceanu.
Socialistii europeni, ingrijorati de amploarea coruptiei
Eurodeputatul olandez Jan Marinus Wiersma, care coordoneaza monitorizarea Romaniei si Bulgariei pentru grupul socialist, va vizita Romania pentru a discuta despre "problemele din PSD".
Wiersma a declarat ca recentul vot din Senat privind crearea DNA ar putea afecta atmosfera din Parlamentul European privind momentul aderarii Romaniei la UE. "Incepem acum procesul de monitorizare in vederea deciziei din luna mai. Vom urmari cu atentie problemele privind legislatia anticoruptie, precum si problemele din PSD, deci voi vizita in curand Romania", a comentat pentru BBC, preluat de Rador, eurodeputatul olandez. El a sustinut ca decizia din Senat la ordonanta privind DNA ar putea afecta atmosfera din Parlamentul European, deoarece una din principalele cereri a fost tocmai adoptarea legislatiei anticoruptie. "Or, daca in cele din urma vom conchide ca legile nu sunt adecvate in Romania, aceasta va influenta dezbaterea privind posibilitatea amanarii aderarii cu un an, deci este o situatie complicata si dificila si speram ca poate fi reparata, in asa fel incat sa ne convingem ca legislatia anticoruptie este corecta, dar, in opinia mea, ceea ce s-a intamplat nu este pozitiv", a spus Wiersma. (R.A.)
PSD are un proiect de DNA
PSD a elaborat un proiect de lege propriu privind activitatea DNA, pe care intentioneaza sa-l prezinte presedintelui Basescu la consultarile de la Cotroceni. Liderul PSD Mircea Geoana a prezentat ieri principiile care stau la baza proiectului a carui forma finala va fi elaborata in colaborare cu celelalte partide si care se doreste a fi dezbatut in regim de urgenta. Ideile de baza se refera la respectarea obligatiei constitutionale ca DNA sa functioneze in cadrul Parchetului General, "cu toate competentele si capacitatea de actiune", precum si numirea procurorului-sef al institutiei de catre CSM, pentru a se evita eventuale tentatii de folosire a DNA ca arma politica. Geoana este de parere ca, odata aceste principii stabilite, o consultare intre partidele parlamentare ar putea avea loc la inceputul saptamanii viitoare.
Liderul PSD a atacat si problema posibilelor aspecte de neconstitutionalitate ale Ordonantei DNA. Seful PSD a aratat ca modificari la nivelul institutiilor fundamentale prevazute de Constitutie nu se fac prin Ordonanta de Urgenta, deci modificarea organizarii Parchetului ICCJ nu se poate face printr-un astfel de act normativ, ci prin proiect de lege. (V.D.)
Anca HRIBAN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
LEGE pt DNA   de mamaie
ordonante peste ordonante   de buratino
Gioana si jurist   de cosor ion
A r h i v a
  Canuta om sucit    46 comentarii
  Oameni de afaceri celebri cercetati penal    8 comentarii
  Bani publici pentru o fundatie fantoma    2 comentarii
  Mandatele de interceptare, secrete de stat    
  Rosca Stanescu: "O instrumentare politica a dosarului Rompetrol"    8 comentarii
  Macovei i-a retrimis lui Nastase cererea de perchezitionare    6 comentarii
  Averea lui DIP ramane sub sechestru    1 comentariu
  Siguranta nationala in dezbatere publica    6 comentarii
  Ciuhandu si Talpes, de vorba cu Angela Merkel    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cei mai bogati europeni (846 afisari)
 Bani publici pentru o fundatie fantoma (735 afisari)
 Pentru micul burghez eram niste "neterminati" (544 afisari)
 Oameni de afaceri celebri cercetati penal (532 afisari)
 Stadionul National la mana lui Gigi Becali (511 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01059 sec.