Ziua Logo
  Nr. 3551 de joi, 16 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Canuta om sucit
Foto : Medifax
"Romania ofera acum un mediu de afaceri care nu este afectat de coruptie". Declaratia care ii ispiteste pe oamenii de afaceri din Qatar sa vina si sa investeasca in Romania ii apartine lui Traian Basescu, a fost preluata ieri de agentiile de presa romanesti si este de-a dreptul uluitoare, in conditiile in care, cu aproape doua luni in urma, acelasi presedinte sustinea, textual, ca "mai avem mult pana cand tot mediul de afaceri romanesc va intelege nevoia de a respecta legea". De unde rezulta ori ca in doua luni seful statului a eliminat coruptia din mediul de afaceri, ori ca l-a luat gura pe dinainte acum doua luni, ori ca ieri, la Qatar, a incercat pur si simplu sa-i incurajeze pe qatarezi sa-si aduca banii in Romania, omitand sa le spuna ca, de fapt, nu tot mediul de afaceri respecta legea. La cateva ore dupa ce agentiile de presa au citat aceasta declaratie, Administratia Prezidentiala a revenit cu o declaratie mai romantata a sefului statului pe aceasta tema: "Romania poate oferi (...) un mediu de afaceri care este tot mai putin afectat de coruptie", ar fi declarat Basescu, in Qatar. In context, comunicatul citeaza o declaratie a lui Basescu din care reiese, de fapt, credinta presedintelui in puritatea mediului de afaceri romanesc: "Consider ca acum Romania este cel mai bun loc pentru investitii straine". Declaratia presedintelui referitoare la mediul de afaceri din Romania apare in conditiile in care mai multi politicieni autohtoni sunt in atentia procurorilor in dosare care au legatura directa cu mediul de afaceri. Dan Ioan Popescu, George Copos, Adrian Nastase, Miron Mitrea sau Rodica Stanoiu sunt cele mai sonore exemple. Totodata, afirmatia de ieri a sefului statului se bate cap in cap flagrant cu cea facuta la sedinta de bilant a Ministerului Administratiei si Internelor: "De prea multe ori mafia a ajuns pe masa Guvernului". Va prezentam lista declaratiilor presedintelui referitoare la grupuri de interese, grupuri mafiote nelegitime, mafie si alte grupari care, in termen generic, denumesc chiar coruptia si relevanta momentelor in care Basescu a facut aceste afirmatii si pleiada de oameni de afaceri care sunt cercetati penal in cadrul unei actiuni fara precedent a Parchetului. (Carmen EPURAN)
Romania ca atractie pentru investitorii qatarezi
Presedintele Traian Basescu a sustinut ieri, la reuniunea Consiliului de Afaceri romano-qatareze, intr-un discurs preluat de agentiile Mediafax si Rompres, ca Romania "ofera acum un mediu de afaceri care nu este afectat de coruptie". Seful statului a recunoscut, la inceputul pledoariei, ca doreste sa convinga investitorii din Qatar sa isi indrepte atentia spre Romania si a prezentat avantajele unei astfel de actiuni. Prin acestea se numara, potrivit lui Basescu, faptul ca taxa unica de impozitare se constituie intr-o atractie pentru potentialii investitori, legislatia Romaniei este compatibila deja cu cea din Uniunea Europeana, dar si ca mediul de afaceri nu este afectat de coruptie. In alta ordine de idei, presedintele a mai spus, preluat de Mediafax, ca, urmare a discutiilor cu compania Qatari Airlines, in cateva luni vor fi inaugurate legaturi aeriene regulate intre Doha si Bucuresti, ceea ce ar sprijini relatiile de afaceri dintre cele doua state. Basescu a asigurat poporul qatarez ca in Romania exista o puzderie de domenii in care pot fi realizate investitii si a prezentat industria constructiilor de masini, electronica, transporturilor, sectorul minier, sectorul rafinariilor si industria alimentara ca avand un potential imens. Pledoaria presedintelui fata de investitorii qatarezi nu s-a limitat doar la expunerea unor avantaje economice. Seful statului s-a referit si la aspectul relatiilor interconfesionale si a asigurat tot poporul qatarez ca "Romania are o traditie de convietuire cu musulmanii", care nu provine de la evenimente de data recenta, ci din istoria tarii. (C.E.)
Guvernul nu e corupt, dar are pasiunile lui
Acest Guvern nu este corupt, dar este in pericol si are si el pasiunile lui, a afirmat presedintele Traian Basescu ieri, la Doha, intr-o intalnire informala cu presa romana, referindu-se la Cabinetul condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu, informeaza Rompres. Potrivit sefului statului roman, acest fapt este sustinut si de mediul de afaceri strain, dar si de recentele rapoarte ale BERD si Bancii Mondiale. In opinia sa, cea mai buna dovada ca nu mai exista marea coruptie in mediul de afaceri o reprezinta privatizarea BCR. Traian Basescu a precizat, totodata, ca atunci cand vorbeste despre grupuri de interese se refera la cele pe care "acum le vedem luate usor-usor la Parchet". (A.H.)
Declaratii in functie de interesul prezidential
20 ianuarie 2005 - Traian Basescu, prezent la sedinta de bilant a Ministerului Public, spune ca in jurul Guvernului se duce o lupta teribila a anumitor grupuri de interese pentru a se ajunge la un ministru sau la altul, pentru a li se reface si fortifica pozitiile pe care le-au avut anterior.
1 august 2005 - Presedintele Basescu avertizeaza, in cadrul Comitetului Executiv pentru Integrare Europeana, ca exista pericolul ca oameni din Guvern sa actioneze sub influenta unor grupuri de interese. Declaratia venea la cateva zile dupa ce premierul Tariceanu a hotarat sa nu-si mai dea demisia, incurcand planul lui Basescu de a declansa alegeri anticipate.
8 august 2005 - "Surprinzatoare pentru mine a fost abordarea publica a premierului (n.r.-legat de grupurile de interese), pentru ca el stia exact despre ce e vorba si n-avea nici o legatura cu serviciile de informatii; dar, pentru ca a existat aceasta solicitare publica a premierului catre serviciile de informatii, a existat si un raspuns al serviciilor de informatii, in urma caruia Guvernul a dat un comunicat ca nu exista nici un fel de influente asupra membrilor Cabinetului. Cred ca este timpul sa iesim din minciuna". La acea data, conflictul dintre presedinte si premier era in toi.
16 septembrie 2005 - "Nu am nici o ezitare sa atentionez Guvernul, pentru ca nu a rezolvat problemele din Sanatate si problema scoaterii oamenilor din vama pe criterii clientelare".
26 septembrie 2005 - Referindu-se la coruptie, Basescu declara, la o conferinta pe teme economice, ca cere "Toleranta zero fata de grupurile de interese, obisnuite sa graviteze in jurul Guvernului". Ca de fiecare data, presedintele omite sa nominalizeze grupurile de interese la care se refera.
1 octombrie 2005 - "Sunt acele grupuri de interese care dreneaza foarte mult din resursa financiara a spitalelor si din resursa financiara destinata achizitiei de medicamente in buzunare proprii, nu ca un efect al unei munci sau al unui efort adaugat, ci ca efect al unor contracte de achizitii ticaloase". Declaratie din cadrul emisiunii "Profesionistii" de la TVR. Pe langa "sistemul mafiot bine structurat" din Sanatate, presedintele a mai amintit de grupuri de interese de pe piata energiei si din industria tutunului.
12 octombrie 2005 - Presedintele anunta ca nu este multumit de lupta impotriva marii coruptii.
23 noiembrie 2005 - Aflat la Paris, Basescu declara, in timpul unei intalniri cu ziaristii straini, ca Romania nu mai accepta eticheta de tara corupta. "Prea multi politicieni europeni s-au obisnuit sa puna pe fruntea Romaniei eticheta de coruptie. Noi respectam aceste opinii si le luam in considerare, dar in prezent avem argumente impotriva acestor etichete", spunea Basescu.
12 ianuarie 2006 - Prezent la sedinta de Guvern, seful statului a atras atentia asupra faptului ca, in mod traditional, in jurul Ministerului Economiei si al celui al Transporturilor exista grupuri de interese. Presedintele cere Guvernului sa nu se abata de la aplicarea prevederilor Legii achizitiilor publice.
20 ianuarie 2006 - In cadrul unei emisiuni televizate, presedintele sare in apararea politicienilor ajunsi la Parchet pentru a da explicatii in legatura cu afacerile sau averile lor. Seful statului s-a aratat nemultumit ca acestia au devenit subiect de "show mediatic", fara sa existe certitudinea unei vinovatii. "Nu-mi place ca oameni care sunt anchetati, dar inca nu sunt vinovati, au devenit subiect de show mediatic", spunea Basescu.
1 februarie 2006 - Sedinta de bilant a Ministerului Administratiei si Internelor. Basescu rabufneste: "De prea multe ori mafia a stat pe masa Guvernului". Seful statului anunta ca grupurile de interese vor fi numite de acum grupuri de interese nelegitime, de tip mafiot. "Veti vedea un acvariu in care grupuri de interese nelegitime se zbat pentru discreditarea institutiilor statului", spunea Basescu. (Carmen EPURAN)
Basescu e multumit de mediul de afaceri si suparat ca nu se respecta legea
La sfarsitul anului trecut, cu ocazia ceremoniei de acordare a premiilor de excelenta in afaceri, presedintele Basescu se arata nemultumit de societatile comerciale care nu au inteles inca faptul ca au obligatia sa-si plateasca taxele si impozitele. "Mai avem mult pana cand tot mediul de afaceri romanesc va intelege nevoia de a respecta legea", declara Basescu la Camera de Comert si Industrie. In principiu, Basescu se declara multumit totusi atunci de evolutia mediului de afaceri din Romania in 2005, laudand firmele care au trecut peste socul cotei unice de impozitare, al introducerii leului greu si al politicii BNR in domeniul dobanzilor bancare. Seful statului mai lauda faptul ca, printre firmele premiate, nu se regaseau cele patronate de oamenii de afaceri care figureaza in topul celor mai importanti oameni de afaceri, asa cum sunt ei perceputi de populatie. "Aici este mediul de afaceri adevarat, care impinge Romania catre dezvoltare si prosperitate. Exista o diferenta intre perceptia publica si realitatea economica", mai spunea presedintele. (C.E.)
Patriciu: O declaratie inteleapta
Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, ieri, referindu-se la declaratia lui Traian Basescu potrivit careia nu se poate spune ca mediul de afaceri din Romania mai este afectat de marea coruptie, ca este "o declaratie inteleapta". (B.C.G.)
 Afisari: 346  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 46 Afiseaza toate comentariile  
S-A REZOLVAAAAAAAAAAAAAAAAAAT !   de gili
arestarea lui patriciu...   de gobi
Ce titlu{disperat?}are articolu' asta !   de Marius Adrian Porojnicu
Gangsterii demonkratiei contra ---minciunii patriotice --- !!   de jan dinu
SORIN intinde prea mult coarda la lumina --- ZILEI-- !!   de jan dinu
Pai se incurca... Ia desluseste-ne ma Oarecine ca tu ai mai multa aplicatiune la chestia cu imbirligaturile cele judicer   de gili
Presedintele Romaniei   de Adrian v.D.
Parchetul a propus azi arestarea lui Patriciu....   de Marius Adrian Porojnicu
MAI COPII...ATENTIE !   de gili
Titlul de articol   de ionion
19 cu 29....   de adryan
Patriotul Basescu si patriotii de pe forum   de Ratacitul
Alo, lasati cucuvaiala si sa trecem la subiect   de PANTAGRUEL
Fii binevenit din concediu Simplica tata , concediu placut Aliuto tata !   de gili
'' Romania ofera un mediu da afaceri care nu e afectat da coruptie!'' mai mare minciuna nu exista!   de serios-glumetul
Vezi Raquel ca si Tzepelica iti face dedicatii? De la iubiti primesti ?   de cucuveaua politruca
Frunza verde din Banat, iara fost-am cenzurat   de PANTAGRUEL
   de ninel2222
Imi vine sa te intreb si eu Raquel.. Esti si devreme acasa?   de cucuveaua politruca
Si noi avem un razboi al caricaturilor..........   de cucuveaua politruca
Bush face acelasi lucru :   de Pinkie
Oare asta sa insemne a fi diplomat???   de DanBruma
M-as mira....   de ioan12
Dragi "ziaristi"   de Gargantua
"Ziua" , din ce in ce mai cenusie...   de Tzepelica
Acest articol este "Culmea Ironiei"   de Europeanul
CANUTA OM SUCIT SI SUCITU DIN CONDEI   de simiondan
Nasule, io zic sa pui ziarului ...   de March
Rafael pierdut in visuri....   de motanul incaltat
Asa, marineii, pa mare imbland....   de motanul incaltat
mentalitatea orientala intotdeauna   de ionion
Stie asta ca nimeni altul cit de naiv este romanul.Presedintele perfect pentru romani.   de cucuveaua politruca
ALOOOO! AAAAAOLEOOOOOOO!   de gili
Da' p-aia cu turcii o stiti?   de Ratacitul
srs bate cimpii fiindca e incoltit! acum joaca cartea vadim!   de padure
Nu e buni astia ,e islamisti,teroristi!   de FB
Copii tzi-i batzi acasa !   de Nicu Pruna
nu va mai faceti pe prostii   de jack_black
Nu e sucit, e un slab (politician), de-aia si cere mai multa putere;   de Michael Theil - Lazarescu
   de Pinkie
Basescu lui Ceausescu!   de YOGHINUL
Baaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!1   de sarkizian
Basescu adevar graieste   de niculina
Curat murdar   de Hiperborea
Qatar   de Sigma1
de fapt...   de gobi
A r h i v a
  Oameni de afaceri celebri cercetati penal    8 comentarii
  Bani publici pentru o fundatie fantoma    2 comentarii
  Mandatele de interceptare, secrete de stat    
  Rosca Stanescu: "O instrumentare politica a dosarului Rompetrol"    8 comentarii
  Asumarea raspunderii, singura sansa a DNA    3 comentarii
  Macovei i-a retrimis lui Nastase cererea de perchezitionare    6 comentarii
  Averea lui DIP ramane sub sechestru    1 comentariu
  Siguranta nationala in dezbatere publica    6 comentarii
  Ciuhandu si Talpes, de vorba cu Angela Merkel    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cei mai bogati europeni (846 afisari)
 Bani publici pentru o fundatie fantoma (735 afisari)
 Pentru micul burghez eram niste "neterminati" (544 afisari)
 Oameni de afaceri celebri cercetati penal (532 afisari)
 Stadionul National la mana lui Gigi Becali (511 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02941 sec.