Ziua Logo
  Nr. 3551 de joi, 16 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ordonanta DNA in impas
Serban ORESCU 
Premierul Tariceanu s-a intalnit in ziua de 14 februarie cu senatorii coalitiei, pentru a clarifica pozitia lor privind ordonanta de infiintare a Departamentului National Anticoruptie (DNA) - respinsa de Senat saptamana trecuta. In felul acesta, urma sa fie reparata gafa comisa cu o saptamana in urma... Numai ca oricum, legea DNA are mai departe perspective destul de intunecate; ea este susceptibila de a fi atacata in fata Curtii Constitutionale pentru neconstitutionalitate. Acolo votul decisiv il are PSD-ul, avand in vedere ca membrii Curtii - numiti de PSD - asculta de ordinele sale, dupa cum au dovedit in repetate randuri; de data aceasta, adversarii din C.C. ai legii au, mai mult chiar decat in trecut, posibilitatea sa-si investmanteze partinitatea intr-o forma juridica. De ce? Articolul 114, al. 4.2. din Constitutie prevede ca ordonantele de urgenta nu pot afecta... drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie. Ori cam acesta e cazul.
Se adauga si alt considerent... Curtea Constitutionala a decis, cu catva timp in urma, ca numai Parchetul General ii poate ancheta pe parlamentari; ori, in baza ordonantei, parlamentarii pot fi anchetati de Departamentul National Anticoruptie. Acesta este o structura independenta in cadrul altei structuri, un fel de stat in stat. Tocmai in aceasta independenta de Executiv consta avantajul fata de prezent, punandu-se speranta ca noua institutie va fi mult mai eficienta (ceea ce si incepuse sa dovedeasca, de altfel...). Degeaba a declarat premierul Tariceanu, dupa intalnirea cu senatorii, ca este datoria ministrului Justitiei, Monica Macovei (citez) "sa aiba grija de a analiza cu atentie, in asa fel incat dupa ce va trece prin Senat sa nu riscam ca (legea) sa fie respinsa de Curtea Constitutionala". Doamna Macovei nu are nici o influenta asupra votului. Si nu-i vorba de detalii, ci de esenta legii. Inca o dovada a neajunsurilor actualei Constitutii (articolul 114).
Cu alte cuvinte, sansele ca ordonanta sa devina lege sunt destul de reduse - depinzand oricum de opozitie si la modul general de necinstitii de peste tot din opozitie, cat si de la putere...
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Toata aceasta poveste cu organele cica anticoruptie este povestea cu cocosul rosu   de GGane
Doua chestiuni   de Ratacitul
A r h i v a
  Exageratiuni    2 comentarii
  Se repeta ascensiunea lui Vadim    26 comentarii
  Cele doua Romanii    
  Puterea, slabiciunea si rolul serviciilor de informatii    7 comentarii
  La judecata zilei    7 comentarii
  Elena Udrea: Nu am probleme de colaborare    4 comentarii
  Un act imoral - invalidarea Departamentului National Anticoruptie    2006-02-11
  Grupurile de interese, opinia publica si putreziciunea statului    2006-02-09
  Romania laudata de grupul de monitorizare a presei IREX    2006-02-04
  Conceptia patrimoniala a puterii    2006-02-02
  Nu de "tunuri" ci de adevarati investitori are nevoie economia nationala...    2006-01-28
 Top afisari / comentarii 
 Cei mai bogati europeni (846 afisari)
 Bani publici pentru o fundatie fantoma (735 afisari)
 Pentru micul burghez eram niste "neterminati" (544 afisari)
 Oameni de afaceri celebri cercetati penal (532 afisari)
 Stadionul National la mana lui Gigi Becali (511 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.27550 sec.