Ziua Logo
  Nr. 3551 de joi, 16 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analiza
PNL: Liberalismul nu se negociaza
Ovidiu BANCHES 
Constantin Balaceanu-Stolnici sustine pastrarea doctrinei liberale
Pastrarea doctrinei liberale si a siglei "PNL" apare tot mai pregnant in discursul reprezentantilor partidului lui Tariceanu ca o conditie care nu poate fi negociata in contextul fuziunii cu PD. Mai mult, majoritatea vocilor din PNL sustin necesitatea ramanerii in familia liberalilor europeni, evidentiind meritele acestui grup in procesul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. In partid exista si o grupare care nu se cramponeaza apriori in negocierile cu PD de elemente de doctrina si apartenenta internationala, cel mai notoriu exponent al acestui curent fiind fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica. Conducerea liberalilor va preciza care sunt termenii de negociere a fuziunii, pe 24 februarie, dupa reuniunea Delegatiei Permanente, unde va fi analizata pozitia filialelor si se va formula un punct de vedere al partidului.
In urma cu doua zile, presedintele Tariceanu a convocat "sfatul inteleptilor" pentru consultari cu privire la viitorul PNL.
Conditie esentiala: pastrarea doctrinei si a numelui
Seniorii liberali au adoptat o pozitie "mai blanda" in privinta fuziunii cu PD, insa au subliniat conditia esentiala: pastrarea doctrinei si a numelui partidului. Tariceanu a apreciat si el ca trebuie exprimata clar dorinta ca viitorul partid sa aiba identitate liberala. Opinia seniorilor liberali este ca invitatia la fuziune nu trebuie refuzata, insa acest proces nu trebuie impus cu pistolul in tampla, cu calendare fixate din afara. "In acelasi timp, trebuie spus foarte clar ca ne dorim ca viitorul partid sa aiba o identitate clar liberala, apartenenta la familia politica europeana este greu de discutat, mai ales in contextul in care alternativa pe care o avem la dispozitie nu este una care sa fie atractiva, si anume sa mergem la un Partid Popular care este o formatiune eterogena" si in care partenerii din PD au doar statut de observator, precizeaza presedintele Tariceanu. Alti lideri ai PNL, precum Norica Nicolai, au aratat explicit ca nu concep fuziunea cu PD decat in termeni de "absorbtie" a fostului partid condus de Traian Basescu.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Bravo, ba!   de spaiu'
   de dur
Aveti perfecta dreptate, bioerule!   de costy
A r h i v a
  Fuziunea PNL-PD, un proiect compromis    3 comentarii
  PD: Doctrina populara cu componenta liberala puternica    1 comentariu
  Popularii europeni sub influenta FIDESZ    1 comentariu
  Liberalismul - la margine    
 Top afisari / comentarii 
 Cei mai bogati europeni (846 afisari)
 Bani publici pentru o fundatie fantoma (735 afisari)
 Pentru micul burghez eram niste "neterminati" (544 afisari)
 Oameni de afaceri celebri cercetati penal (532 afisari)
 Stadionul National la mana lui Gigi Becali (511 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00857 sec.