Ziua Logo
  Nr. 3547 de sambata, 11 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Un puci in Senatul Romaniei?
Sorin Rosca STANESCU 
Iata o intrebare care nu-mi apartine. Ea este generata de o afirmatie interesanta a unui fruntas PD, senatorul Radu Berceanu, si care ar fi putut foarte bine sa fie, in editia de ieri a ziarului, titlul mare al primei pagini. Ni s-a parut insa mai amuzant si, in orice caz, mai putin riscant sa titram "Ziua rechinului". Dar intrebarea este de mare actualitate. A fost sau nu un puci la Senat, atunci cand a fost respinsa ordonanta de urgenta a Guvernului, care transforma PNA in DNA, punand institutia sub umbrela Parchetului si conferindu-i puterea de a-i investiga pe parlamentari. Iar daca raspunsul este afirmativ, cine sunt, in definitiv, autorii? Reprezentantii opozitiei sau ai puterii, care a mizat pe o asemenea intorsatura a lucrurilor? Sau si unii si altii? Eu creditez acest ultim tip de raspuns. Si mai adaug ca, indiferent de ceea ce a decis Senatul joi, morisca pusa in miscare de procurori se va misca la fel inca mult timp. Pentru ca, daca a fost un puci, exista si un contrapuci care va fi, cu certitudine, initiat si condus de catre tandemul Basescu-Macovei.
Atunci cand in Camera superioara a Parlamentului, acolo unde majoritatea, detinuta de Coalitie, este literalmente pe muchie de cutit, se supune la vot o lege de asemenea importanta cum este cea a Departamentului National Anticoruptie, este la mintea cocosului ca este obligatorie o mare mobilizare a fortelor. Ceea ce inseamna ca liderii Coalitiei ar trebui sa se puna de acord, pentru a sustine energic votarea legii. Cum? Facand in asa fel incat nici un senator sa nu primeasca alte insarcinari. Sa nu lipseasca. In al doilea rand, de obicei in asemenea situatii se face o trecere in revista a vulnerabilitatilor. Cine sunt cei care, dintr-un motiv sau altul, ar vota contra? Si de ce? Urmatorul pas ar fi o discutie cu fiecare dintre acestia la nivelul staffului sau de partid. La capatul careia i s-ar putea pune in vedere ca, votand pe dos, isi pune in pericol cariera politica. Sa ne intelegem bine. Eu nu fac aici scenariul unor proceduri organizatorice de tip totalitar, caracteristice unui partid cum a fost cel comunist si subordonate blestematei reguli a unanimitatii. Dar daca infiintarea si functionarea in formula de acum a DNA este parte integranta a politicii Coalitiei, atunci este inadmisibil ca senatorii ei sa voteze invers. O asemenea operatie nu a fost insa facuta. Puterea a asteptat impasibila si, aparent, inconstienta, derularea evenimentelor de joi. Chiar sa nu-i fi trecut nimanui prin cap ca deznodamantul va fi respingerea ordonantei? Asa ceva este exclus. Oricat de natangi ar fi liderii puterii, cu certitudine unii dintre ei, macar, au intuit evenimentele. Si atunci de ce nu au actionat?
Pentru ca era imposibil ca ordonanta sa fie salvata, votata si transformata in lege. Prima explicatie este ca partidele Coalitiei nu erau puse de acord. Ca dovada, UDMR si Partidul Conservator au votat contra sau au absentat in corpore. In mod deliberat. Deci nu se punea problema ca Marko Bela sau Dan Voiculescu sa-i instruiasca in prealabil pe senatori. Ceea ce este si mai interesant este ca partidele Aliantei, PNL si PD, desi au mimat, atat inainte, cat si dupa, bunele intentii, au sabotat, la randul lor, votul din Senat. Prin neprezentare. Asa ca mi se pare imoral ca esecul initiatorilor acestei legi - ministrul Justitiei, sustinut taman prin Guvernul Coalitiei - sa dea vina pe rezistenta opozitiei, in raport cu ofensiva - oare la a cata ofensiva asistam? - impotriva marii coruptii.
Dar de ce se intampla, in definitiv, toate acestea? Sunt atat de corupti politicienii din partidele parlamentare incat majoritatea se teme de investigatiile Parchetului? Sau poate exista si o alta cauza? Sa ne amintim cat de mult tam-tam, ce scandaluri ingrozitoare s-au produs atunci cand Monica Macovei si-a promovat, prin asumarea raspunderii, pachetul de legi vizand reforma Justitiei. A fost acuzata chiar si Curtea Constitutionala ca, exprimandu-si unele rezerve, submineaza lupta impotriva coruptiei. Si Macovei a avut castig de cauza. Acum, dupa numai cateva luni, ea propune nu mai putin de 160 de amendamente la propriul pachet de legi. Nu e straniu? Intre acestea, culmea, si dreptul procurorilor de a face perchezitii cand, unde si cum vor. O categorie de juristi, avocati ai statului, incorect numiti magistrati, care s-a si inmultit recent prin transferarea, fara concurs, a zeci de politisti cu studii indoielnic juridice. Poate ca senatorii nu mai au incredere in coerenta reformei din Justitie, atunci cand vine vorba de procurori. Poate se tem ca statul devine politienesc. De vreme ce seful DNA si ministrul Justitiei si-au permis sa sfideze Parlamentul, refuzand sa se prezinte pentru a raspunde unor intrebari legate de legalitatea procedurilor de ancheta.
Dar DNA va functiona in continuare. Inca mult si bine. Dupa metoda brevetata de Nicolaescu, este posibil ca, daca Senatul va opune si a doua oara rezistenta, Guvernul sa faca o noua ordonanta de urgenta. Si tot asa. Timp in care actiunile DNA isi produc efectele.
 Comentarii: 25 Afiseaza toate comentariile  
Caracatita si ultimele zvagniri   de Adrian v.D.
Senatul comunist si puci ? daca racnesti o data la ei   de ionion
Tribunu' care zice ca va umple pirnaitzele cind o fi el pa val ... a vomitat tot NU....oare de ce ?................   de akimote
ADRESA ASTA nota bene http://www.petitiononline.com/anticr06/petition.html | "Votul Tau Anticoruptie" |   de asmode
Oare,DNA este creat numai impotriva,coruptiei?   de eneghe
Interesant ( 50/50).   de Changeman
Cum cred forumistii ca vom rezolva capitolul "justitie" pina la raport?   de DanBruma
Pregatiti-va de Haga, in procesul "Poporul roman contra clasei politice conducatoare"   de mosu' grosu' pintecosu' :o)
Un pucipici cu purici sa nu fie, ci numa' cu pupici   de Atamild
Ca frumos scapa vrabia pe gura: Stat politienesc va trebuieste mafiotilor!!!   de adryan
DA' CU BOTOS CE-AU AVUT ?   de Anialandra
o mica paranteza.   de teddy bear
In sfarsit, democratia ...   de Impartial
Ca , a fost sau n-a fost puci, Ordonanta a cazut....   de Louise Cagnan
VISE   de pasoptistul
Cu puciu' aista sa dadura de gol prlamentarii si senatorii, fug da justitie ca dracu da tamie!   de serios-glumetul
MAMA VOASTRA DE TICALOSI!   de Vlad Teodor
O propunere pentru un student istet. Project : WANTED (Lista lui Nastase)   de Changeman
toti o apa si-un pamint   de buratino
Senatul este un lux pentru actuala situatie economica a Romaniei,   de ionion
Esti direct interesat de esecul DNA   de bogdan_fr
Rosca..Pana una - alta - E NEVOIE DE INTERVENTIA DIRECTA A PRESEDINTELUI ROMANIEI - pentru Apararea ONOAREI ROMANIEI -   de Omul cu Picioare foarte Paroase
POA SA FIE UN PIC MAI SIMPLU SRS-ULE...   de gili
RABDARE   de niculina
HAI CA MORI DE CIUDA   de asmode
A r h i v a
  Obiceiul nasitului la romani    7 comentarii
  Un act imoral - invalidarea Departamentului National Anticoruptie    12 comentarii
  Chemati-l pe Gojdu sa rezolve problema!    2 comentarii
  Adam Puslojic, clocotristul (II)    
  Declaratia zilei    5 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Prezidentialii politici absorb PRM si PSD    2006-02-10
  Ochiul si timpanul lui Big Brother    2006-02-08
  Bomba cu ceas la ZIUA    2006-02-07
  Un cerc cu adevarat vicios. Din care toti ies vinovati    2006-02-02
  Puterile "separate" se intalnesc in taina. Noaptea. La asternut!    2006-02-01
 Top afisari / comentarii 
 Averile politicienilor sunt facute prosteste (194 afisari)
 Calin Zamfirescu: "Baroul Traditional e perfect legal" (176 afisari)
 "Se departeaza malurile Nistrului" (164 afisari)
 Surorile poloneze ale lui Cehov (97 afisari)
 Taxa pe muzica (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.26979 sec.