Ziua Logo
  Nr. 3544 de miercuri, 8 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Dilema PNL la legile justitiei
Coalitia nu a decis inca daca modificarile la legile justitiei propuse de ministrul Monica Macovei vor trece prin asumarea raspunderii Guvernului sau prin procedura de urgenta in Parlament. Ministrul Justitiei a fost prezent luni seara la sedinta Coalitiei pentru a le arata liderilor celor patru partide aflate la guvernare ce amendamente propune. "Monica Macovei si-a justificat urgenta solicitata, insa decizia asupra procedurii va apartine primului-ministru", a mentionat presedintele executiv al PD Adriean Videanu. Potrivit unor surse liberale, PNL nu ar vrea ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe legile justitiei argumentand ca ar fi caraghios sa apleze la aceeasi procedura la un an distanta de la adoptarea pachetului initial. Pe de alta parte Monica Macovei insista asupra adoptarii prin asumare pentru a fi sigura ca Parlamentul nu-i va bloca proiectele sau va modifica major continutul lor. (A.M.)
Basescu dator la PSD
Primarul pesedist din Alexandria, Constantin Slabescu, a recunoscut ieri pentru ZIUA ca a castigat procesul de calomnie intentat sefului statului, Traian Basescu, dar a precizat ca nu are pretentia ca presedintele sa-i plateasca daunele initial solicitate, respectiv suma de opt milioane de lei. "Nu doresc sa comentez aceasta problema. Refuz comentariile. Este vorba despre un litigiu, intre doua persoane, care a trecut. Vedeti, eu nici nu stiu daca acele opt milioane de lei nu au reprezentat o taxa de judecata. Nu am absolut nici o pretentie in ceea ce priveste aceasta suma. Ceea ce conteaza este ca mi s-a dat dreptate in instanta", ne-a declarat primarul Alexandriei. Mentionam ca Slabescu l-a actionat in instanta pe Traian Basescu dupa ce acesta din urma, in timpul campaniei electorale a Aliantei DA, l-a gratiat pe pesedist cu apelativul "maimuta". (R.G.)
PIN cere retragerea lui Copos
Partidul Initiativa Nationala (PIN) a solicitat ieri Guvernului Romaniei sa aiba o pozitie transanta si publica impotriva vicepremierului George Copos, nominalizat in raportul prezentat in Parlamentul olandez, se arata intr-un comunicat remis redactiei. "PIN a luat act cu ingrijorare de continutul dezbaterilor din Parlamentul olandez, negative la adresa Romaniei, de natura sa duca la blocarea procesului de integrare europeana. Avand in vedere ca, pe langa situatiile administrative dubioase, au fost nominalizate si persoane aflate in prim-planul vietii politice si administrative sunt necesare masuri urgente care sa nu impieteze asupra integrarii Romaniei in Uniune", se arata in comunicat. Liderii PIN au lansat un apel catre toate partidele politice pentru a lua masuri dure impotriva politicienilor care, desi aflati in functii de conducere, sunt citati ca posibile cauze pentru neintegrarea Romaniei. (R.G.)
Secretarii Camerelor la raport
Grupul parlamentar al PC va propune Comisiei parlamentare pentru regulament ca secretarii generali si secretarii generali adjuncti ai Camerei Deputatilor si Senatului sa prezinte un raport periodic de activitate la inceputul fiecarei sesiuni. Vicepresedintele Camerei Deputatilor Daniela Popa a comentat ca desi secretarii se afla sub controlul Birourilor Permanente, ei nu au venit niciodata sa prezinte un raport de activitate in Parlament. In opinia Danielei Popa, este obligatoriu un asemenea demers care sa fie prezentat in Biroul Permanent si apoi aprobat de plen. Deputatii Daniela Popa si Nicolae Popa au explicat ca fac un apel in acest context catre ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, sa renunte la cele patru case de pensii in beneficiul uneia care sa aplice un punctaj egal pentru toate categoriile de pensionari. In opinia conservatorilor, actualul sistem de calculare a pensiilor este unul inechitabil. "De aceea, ii solicit domnului ministru Gheorghe Barbu sa inceapa cat mai urgent o reforma reala in acest domeniu, astfel incat toate casele de pensii existente in Romania sa fie reorganizate intr-una singura, dupa modelul adoptat in Sanatate", a mai comentat Daniela Popa. (V.D.)
Probleme cu functiile
Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Lucian Bolcas, a decis ieri, in calitate de presedinte de sedinta, sa retrimita Biroului Permanent propunerile facute pentru functiile de secretar general si secretar general adjunct. "Am inteles de la lideri ai grupurilor parlamentare ca asupra propunerilor, pe care numai Biroul Permanent le poate face, exista probleme formale si de fond. In consecinta, retrimit Biroului Permanent problema numirii secretarului general si a secretarului general adjunct", a precizat Bolcas, adaugand ca aceasta este dispozitia sa in calitate de presedinte de sedinta. Mentionam ca Biroul Permanent i-a propus, luni, pentru aceste functii pe Georgeta Ionescu, respectiv Mihai Unghianu. (R.G.)
Initiativa PC privind alegerile
Liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, si vicepresedintele Camerei Deputatilor, Daniela Popa, au depus la Senat o initiativa legislativa privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European (PE). Propunerea legislativa a reprezentantilor PC pleaca de la ideea ca activitatea legislativului european se fundamenteaza pe existenta grupurilor politice si reglementeaza alegerea parlamentarilor europeni, iar in Romania Parlamentul se fundamenteaza pe principiul reprezentarii proportionale cu vot preferential. Conservatorii spun ca sistemul romanesc este astfel conceput tocmai pentru a se evidentia reprezentarea proportionala a optiunilor politice ale electoratului si pentru a permite alegatorilor o contributie cat mai semnificativa in procesul de selectie a candidatilor. De asemenea, membrii PC mai explica si faptul ca, dupa momentul aderarii la Uniunea Europeana, Romania va fi reprezentata in Parlamentul European, iar in partea a patra a Tratatului de Aderare, la art. 21 alin. 2 se prevede obligativitatea ca tara noastra sa organizeze alegeri pentru legislativul european, prin votul universal direct al cetatenilor sai, inainte de 31 decembrie 2007. Initiatorii subliniaza ca si in Constitutia Romaniei, la art. 38, se prevede dreptul de a fi ales in Parlamentul European. "In acest context este necesara adoptarea unei legi prin care sa se asigure organizarea si desfasurarea alegerilor pentru desemnarea parlamentarilor europeni din partea Romaniei", au conchis reprezentantii PC. (V.D.)
A r h i v a
  Parlamentul a blocat afacerea Gojdu    2 comentarii
  Autoritatea privind licitatiile, subordonata Guvernului    
  Politica cu trompete la PSD Bucuresti    3 comentarii
  Restrictie la girofaruri    
  Legea Curtii de Conturi va fi modificata substantial    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Pensionare anticipata dupa reguli noi (2298 afisari)
 Puterea da din cont in cont (874 afisari)
 Cetatenia pentru basarabeni nu blocheaza aderarea (717 afisari)
 Actualitatea ortodoxiei (679 afisari)
 NU violentei ! (391 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01099 sec.