Ziua Logo
  Nr. 3544 de miercuri, 8 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Parlamentul a blocat afacerea Gojdu
-- Comisia juridica a cerut MAE ca, in termen de o saptamana, sa prezinte motive temeinice pentru infiintarea Fundatiei Bilaterale Publice Romano-Ungare care sa revendice mostenirea Gojdu
Executivul a incercat sa induca in eroare Parlamentul in problema mostenirii avocatului Emanuil Gojdu. Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a luat ieri in discutie Ordonanta de Urgenta 183/2005 pentru ratificarea Acordului romano-ungar privind infiintarea fundatiei publice "Gojdu", semnat in octombrie anul trecut. Potrivit deputatului Aurelian Pavelescu (foto), secretarul de stat desemnat de MAE sa stea de vorba cu alesii pe tema mostenirii Gojdu, a incercat sa convinga pe toata lumea ca acordul semnat de cele doua guverne, de infiintare a unei fundatii publice Emanuil Gojdu, nu are nici o legatura cu fundatia privata Gojdu sau cu mostenirea celebrului avocat. Potrivit deputatului Pavelescu, secretarul de stat s-a contrazis flagrant cu acordul semnat de Guvernul roman si cel maghiar, pe care a dovedit ca nu-l cunoaste. Potrivit articolului 2 din acord, "contributia necesara pentru cumpararea imobilelor apartinand lui Emanuil Gojdu va fi asigurate pe baze paritare de partile contractante in beneficiul fundatiei publice". In conditiile in care, spune Pavelescu, reprezentantul MAE nu a venit ieri la audieri cu nici un act justificativ pentru a sustine pozitia Guvernului, dezbaterile si votul asupra ordonantei de urgenta s-au amanat cu o saptamana.
Ordonanta de urgenta pentru evitarea dezbaterilor
In problema mostenirii Gojdu, Guvernul a trimis initial un proiect de lege catre Parlament, pentru ratificarea acordului de anul trecut. Ulterior, Executivul si-a retras proiectul de lege, sesizand faptul ca un act legislativ va atrage dupa sine dezbateri, care vor intarzia prea mult rezolvarea problemei si a ales calea mai simpla: ordonanta de urgenta. In acest fel, au fost evitate dezbaterile interminabile in plenul Parlamentului, care astfel a fost pus in fata faptului implinit. Deputatul Aurelian Pavelescu sustine ca evitarea discutiilor din Parlament demonstreaza "reaua-credinta" a Guvernului, dar si neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta. Pavelescu sustine ca Ordonanta este neconstitutionala, intrucat nu a fost justificata de catre Executiv urgenta situatiei. "Potrivit Constitutiei, Ordonantele de Urgenta sunt adoptate in situatii extraordinare de Guvern, situatii care trebuie motivate. Or, in acest caz, Guvernul nu a motivat urgenta. Si ce urgenta sa fie in situatia unei fundatii si in situatia unor bunuri care nu au fost cedate de Ungaria din 1920?", a spus Pavelescu.
Respingerea ordonantei ar duce la ruperea acordului
Potrivit deputatului independent, o data aprobata de catre Guvern, Ordonanta produce efecte juridice din octombrie 2005, ceea ce inseamna ca este posibil ca Guvernul roman sa fi platit deja primii 200.000 de euro de la bugetul de stat, pentru subventionarea fundatiei. Potrivit acordului semnat de cele doua state, guvernul roman si cel ungar se obliga ca de la anul sa sprijine fundatia publica "Emanuil Gojdu" cu 200.000 de euro anual. Camera Deputatilor este prima Camera sesizata in acest caz, iar Camera decizionala este Senatul. In cazul in care cele doua comisii vor vota impotriva ratificarii acordului, acesta va fi intrerupt. Acest fapt ar putea ridica serioase probleme Guvernului roman, mai ales in conditiile in care Guvernul ungar a ratificat deja acordul bilateral. Pavelescu sustine ca in comisia juridica din Camera Deputatilor, balanta inclina in favoarea respingerii ordonantei. La 20 octombrie 2005, Executivul de la Bucuresti si cel de la Budapesta au semnat un acord prin care Fundatia privata romaneasca Emanuil Gojdu, care acorda burse tinerilor maghiari si romani de religie ortodoxa, conform testamentului celebrului avocat, se transforma intr-o fundatie publica romano-ungara, care acorda burse de-a valma. Cele doua guverne s-au angajat sa subventioneze activitatea fundatiei, desi aceasta nu are nevoie: bunurile lui Emanuil Gojdu au o valoare totala de aproape un miliard de dolari. (C.E.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Politica in Rominia   de eras
Tariceanu   de cosor ion
A r h i v a
  Autoritatea privind licitatiile, subordonata Guvernului    
  Politica cu trompete la PSD Bucuresti    3 comentarii
  Restrictie la girofaruri    
  Legea Curtii de Conturi va fi modificata substantial    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Pensionare anticipata dupa reguli noi (2298 afisari)
 Puterea da din cont in cont (874 afisari)
 Cetatenia pentru basarabeni nu blocheaza aderarea (717 afisari)
 Actualitatea ortodoxiei (679 afisari)
 NU violentei ! (391 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00979 sec.