Ziua Logo
  Nr. 3544 de miercuri, 8 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Leul in crestere
Cursul de schimb a coborat puternic sub nivelul de 3,6 lei/euro, sub impactul unor vanzari mari de valuta, iar dealerii estimeaza o volatilitate si mai ridicata in sens descendent pana la finele acestei saptamani in absenta interventiei bancii centrale, informeaza Mediafax. Euro a fost tranzactionat din primele minute ale sedintei interbancare sub 3,6 lei, cotatiile incadrandu-se in intervalul 3,5920 - 3,5970 lei/euro. BNR a anuntat un curs de referinta de 3,5875 lei/euro, in scadere cu 1,25 bani fata de sedinta precedenta. Nivelul publicat de banca centrala reprezinta minimul ultimelor patru luni. Referinta pentru dolar a fost stabilita la 2,9903 lei, cu 1 ban sub nivelul publicat luni de BNR. Dealerii apreciaza ca fara o interventie a bancii centrale, ritmul de apreciere a leului va creste in aceasta saptamana, mai ales ca maine este anuntata o licitatie de certificate de depozit, care va atrage fondurile straine. Minimul preconizat pentru aceasta saptamana se situeazan in intervalul 3,55 -3,56 lei/euro. (A.M.V.)
Vanzari comune
Automobile Dacia si Renault Nissan Romania au infiintat un departament comun pentru vanzarile de flote ale celor trei marci, proiect care reprezinta prima etapa a unui proces de integrare a activitatii comerciale. "Prin intermediul acestei structuri ne dorim sa raspundem nevoilor specifice ale clientilor. In acelasi timp, estimam o reducere de cel putin 10% a cheltuielilor", a declarat ieri directorul Renault Nissan Romania, Nicolas Ianculescu, citat de Mediafax. Pana la inceputul anului 2007, va fi unificata activitatea comerciala pentru cele trei marci in paralel cu integrarea activitatii de service si a serviciilor post-vanzare. Noua structura isi propune sa ofere, cu sprijinul RCI Leasing, un set de servicii destinate clientilor de flote, si anume contracte de intretinere, solutii de inchiriere pe termen lung, servicii de asigurare, de rascumparare a parcului auto si de buy-back pentru vehiculele inchiriate pe o perioada scurta. Printre categoriile de clienti vizati se numara institutiile centrale ale statului, serviciile publice, companiile mari, atat cele romanesti, cat si cele internationale, firmele de taxi sau cele de inchiriere auto. (A.M.V.)
Ajutor de stat
Consiliul Concurentei a autorizat un ajutor de stat in valoare de 37 de milioane de lei acordat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru restructurarea firmei de constructii ICSH Hunedoara. Ajutorul de stat s-a bazat pe o strategie aferenta perioadei 2005-2009 privind restructurarea organizatorica, tehnologica, de mediu si financiara a firmei din Hunedoara. "In urma analizei notificarii si a planului de restructurare, Consiliul Concurentei a ajuns la concluzia ca planul de restructurare se bazeaza pe o estimare realista a conditiilor de piata, restaurarea viabilitatii rezultand, in principal, din masurile interne continute de planul de restructurare", se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta. Firma din Hunedoara a fost privatizata in octombrie 2004, cand Societatea de Intretinere si Reparatii Drumuri (SIRD) Timisoara a cumparat de la stat, cu 4,4 milioane de euro, actiuni reprezentand 70% din capitalul social al companiei. Infiintata in 1991, firma executa lucrari de constructii-montaj si produce confectii metalice, betoane si mortare. (A.G.C.)
Contract ISPA finalizat
Primul contract derulat in Romania si finantat din fonduri ISPA se finalizeaza astazi, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor. Este vorba despre reabilitarea Drumului National 6 Ciochiuta - Drobeta Turnu Severin, care face parte din proiectul ISPA "Reabilitarea Drumului National 6 Craiova-Drobeta Turnu Severin", in valoare totala de 22,1 milioane de euro. Asistenta financiara ISPA se ridica la 16,6 milioane de euro, restul de 25% fiind asigurata de la bugetul de stat. Celelalte doua contracte aferente acestui proiect (Craiova-Filiasi si Filiasi - Ciochiuta) vor fi finalizate pana la 31 decembrie 2006. Lucrarile de reabilitare vizeaza imbunatatirea fluxului de trafic si a sigurantei circulatiei, modernizarea drumului la standarde internationale si obtinerea unei economii de timp. Pana in prezent, Romania a incheiat 58 de memorandumuri de finantare cu o valoare totala de 2,7 miliarde de euro, din care 2 miliarde reprezinta asistenta financiara nerambursabila ISPA. (A.G.C.)
Dublarea platilor la distanta
Numarul utilizatorilor de instrumente de plata cu acces la distanta s-a dublat anul trecut, acestia efectuand circa 11,1 milioane de tranzactii, in valoare totala de circa 65,4 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei (MCTI). La sfarsitul anului trecut erau inregistrati 100.000 de utilizatori de astfel de instrumente, reprezentand o crestere de 126%. Potrivit documentului, numarul bancilor care furnizeaza astfel de servicii se ridica la 25, in timp ce numarul instrumentelor de tip Internet-banking, home-banking sau mobile-banking este 34. Fata de finele anului 2004, cresterea numarului de operatiuni a fost de 42,5%, iar a valorii tranzactiilor exprimate in echivalent euro de 83,8%. Instrumentul de plata la distanta reprezinta o solutie informatica ce permite accesul la informatii privind situatia fondurilor si a operatiunilor derulate, efectuarea de plati si transferuri. (G.M.)
Lacat pe Rosia Montana
Exploatarea miniera de stat de la Rosia Montana, judetul Alba, va fi inchisa in acest an, societatea fiind inclusa intr-un program national de restructurare a sectorului minier, transmite Mediafax. Potrivit subprefectului de Alba, Clement Negrut, Exploatarea Miniera Rosiamin va fi inchisa pana la sfarsitul acestui an, cel mai probabil in luna septembrie, urmand ca cei peste 380 de angajati sa fie disponibilizati. Clement Negrut a spus ca masura de inchidere a exploatarii miniere face parte din planul national de restructurare a sectorului minier. Conform acestuia, in ultimii ani activitatea societatii Rosiamin a fost restructurata la maximum, exploatarea miniera functionand in prezent cu numarul minim de angajati. In prezent, in mineritul din judetul Alba mai lucreaza aproximativ 1500 de persoane, in cele doua exploatari miniere ramase functionale la Abrud si Rosia Montana. (G.M.)
Administrator la Somvetra
Prefectul de Cluj Alin Tise a anuntat, ieri, numirea, de catre AVAS, a unui administrator provizoriu special la Somvetra Gherla, care se va ocupa de numirea unui Consiliu de Administratie si de convocarea unei Adunari Generale a Actionarilor, transmite Mediafax. Potrivit lui Tise, administratorul, Vasile Barbos, a lucrat in cadrul acestei societati ca director economic, cunoaste problemele unitatii, iar numirea sa a fost acceptata de angajati. Noul administrator va trebui sa intocmeasca si un raport economico-financiar de la privatizarea Somvetra, din decembrie 2004, pana in prezent. Tise a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca Prefectura a promovat un nou proiect de Hotarare de Guvern, care prevede acordarea unui ajutor de urgenta in valoare de cinci milioane de lei vechi pentru fiecare angajat al Somvetra, din Fondul de Rezerva al Guvernului. El spera ca ministerele Finantelor, Administratiei si Muncii sa isi dea avizul favorabil, astfel incat proiectul sa poata fi inaintat in sedinta de Guvern. Lunea trecuta, peste o suta de muncitori de la Somvetra Gherla au blocat, timp de patru ore, Drumul National 1C-E576, la intrarea in orasul Gherla, reclamand ca nu si-au mai primit salariile din luna noiembrie. Tot atunci, cativa muncitori au intrat pentru cateva ore in greva foamei. (A.G.C.)
A r h i v a
  Capcana inflatiei    2 comentarii
  Ministerele vor avea interzis la credite externe    
  SUA ne taie asistenta economica din 2007    13 comentarii
  Actionarii majoritari pot retrage mai usor companiile de pe Bursa    
  Autoritatile nepregatite pentru Zona Metropolitana    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Pensionare anticipata dupa reguli noi (2298 afisari)
 Puterea da din cont in cont (874 afisari)
 Cetatenia pentru basarabeni nu blocheaza aderarea (717 afisari)
 Actualitatea ortodoxiei (679 afisari)
 NU violentei ! (391 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01313 sec.