Ziua Logo
  Nr. 3539 de joi, 2 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Partidul DA in chinurile facerii
Fuziunea PNL-PD este un proces realizabil, spun democratii, dar una din cele mai mari piedici in calea unei astfel de uniuni intre partidele conduse de Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc este familia europeana la care s-ar afilia noua formatiune. Liderii democrati apreciaza ca nu isi pot permite sa renunte la grupul popularilor europeni, unde tocmai s-au afiliat, dupa eforturi considerabile. In vara anului trecut, PD si-a schimbat doctrina social-democrata, parasind familia socialistilor europeni, in favoarea doctrinei populare si Partidului Popular European (PPE). Daca PD ar opta pentru o alta miscare politica europeana, respectiv cea de orientare liberala, din care face parte PNL, partidul si-ar pierde credibilitatea, sustin liderii PD.
PD tine la familia populara europeana
Oferta facuta liberalilor in privinta fuziunii - pondere egala in structura noii formatiuni, fara a se tine cont de sondaje de opinie care ar putea credita PD cu un scor mai bun decat ar avea PNL si acceptarea faptului ca partidul rezultat va avea o puternica componenta liberala - este echilibrata, considera liderii PD. Mai mult, in PPE exista formatiuni de orientare liberala. PD nu a facut nici o propunere in privinta structurii de conducere a viitoarei formatiuni, ceea ce a vrut sa arate disponibilitatea de a negocia, mai subliniaza liderii PD. In privinta pozitiei filialelor, conducerea PD nu se asteapta la surprize mari, contand pe disciplina de partid. Vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde (foto) a fost unul dintre cei mai vehementi opozanti ai fuziunii. Aceasta in conditiile in care el este responsabil de demersurile facute pe langa PPE pentru a integra PD in aceasta familie europeana. Frunzaverde a acceptat, insa, ideea fuziunii pentru ca aceasta a fost lansata "in termeni precizati" in cadrul carora ar trebui sa se desfasoare acest proces. El s-a referit in primul rand la apartenenta la PPE a viitoarei formatiuni, daca aceasta se va realiza. In afara faptului ca PPE este "cea mai puternica forta politica paneuropeana", a explicat Frunzaverde, atragand atentia asupra faptului ca fuziunea dintre PNL si PD ar fi de dorit si in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European. El a adaugat: "La Bruxelles si Strasbourg nu este apreciata ideea ca doua formatiuni politice, una afiliata la PPE, alta la liberali, sa candideze pe o lista comuna".
PNL nu renunta la traditia si istoria partidului
Dinspre liberali, dorinta de a face fuziune este scazuta, prea putini fiind adeptii acestei idei. In privinta apartenentei la o familie politica europeana, PNL nu pare a accepta alta solutie decat cea a Partidului Liberal Democrat European, unde este membru de 12 ani si in ale carui structuri Calin Popescu Tariceanu detine o functie de vicepresedinte. "Exista o problema legata de viitoarea apartenenta la o familie politica europeana si cred ca acest lucru nu trebuie pus in primul plan. Trebuie sa vedem daca programele politice sunt compatibile, daca structurile noastre sunt compatibile", a spus Tariceanu. Pe de alta parte, prea putini sunt liberalii dispusi sa renunte la traditia si istoria PNL. Pozitia filialelor liberale privind eventuala fuziune va fi precizata pana la sfarsitul acestei luni, cand Delegatia Permanenta a PNL va raspunde initiativei PD. In randurile liberalilor exista si ingrijorare, data de faptul ca PNL va suporta in cea mai mare parte costurile guvernarii, ceea ce - fara miscari politice pragmatice - ar putea duce partidul pe drumul PNTCD. Dar exista si posibilitatea ruperii partidului daca se decide fuziunea.
Anca HRIBAN 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Dar ce-i cu graba asta pe voi?!   de bbbb
fuziunea este necesara   de geoianc2000
PD va hartui si "fuziona" PNL pana cand se vor satura si vor gasi alta victima,   de Raquel
PNL vs. PD   de burner
A r h i v a
  Valeriu Stoica: PNL trebuie sa faca o contraoferta PD    1 comentariu
  Hrebenciuc, pus sa aleaga    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Santaj la magistrati (495 afisari)
 Urmasa lui Nostradamus (449 afisari)
 Rochii speciale pentru mirese gay (75 afisari)
 Basescu se duce la Kiev cu dosarele problema (67 afisari)
 Mafiotii! (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00910 sec.