Ziua Logo
  Nr. 3539 de joi, 2 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Lui Ilascu i s-a propus executarea lui Iurie Rosca
-- Valeriu Pasat, fostul director al Serviciului de Informatii de la Chisinau, este acuzat ca i-ar fi propus senatorului PRM Ilie Ilascu sa participe la asasinarea deputatului PPCD din Moldova, Iurie Rosca (foto) * Ilascu a refuzat, anuntand serviciul de informatii al Moldovei
Deputatul Vlad Cubreacov, membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, il acuza, intr-o interpelare adresata Procuraturii Generale a Republicii Moldova, pe fostul director al Serviciului de Informatii si Securitate de la Chisinau, Valeriu Pasat, de complicitate cu serviciile secrete ale altor state, inclusiv cu cele ale Federatiei Ruse, precum si de faptul ca i-ar fi propus senatorului PRM Ilie Ilascu sa participe la asasinarea deputatului Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) din Moldova, Iurie Rosca.
Cubreacov aduce la cunostinta Procuraturii Generale de la Chisinau detaliile unor discutii private pe care le-a purtat, la Strasbourg, in perioada 3-7 octombrie 2005, in timpul participarii sale la sesiunea ordinara a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, cu senatorul PRM Ilie Ilascu, si care, considera semnatarul interpelarii, ar putea reprezenta elemente relevante in cadrul anchetei desfasurate de justitie in cazul lui Valeriu Pasat. "Astfel, domnul senator (n.r - Ilie Ilascu) mi-a comunicat ca la inceputul celei de a doua decade a lunii februarie 2005 a fost contactat de domnul Victor Craciun, presedinte al Ligii Culturale pentru Romanii de Pretutindeni, care i-a pus la dispozitie un numar de telefon de la Moscova, rugandu-l sa ia legatura cu posesorul respectivului post de telefon. Domnul senator s-a interesat daca e cumva vorba de eliberarea "baietilor", adica a detinutilor politici de la Tiraspol Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, si i s-a dat de inteles ca da. Telefonand, a aflat ca e vorba de numitul Valeriu Pasat, care i-a fixat o intalnire la Bucuresti, intalnire care a si avut loc peste doua zile", afirma Cubreacov in textul interpelarii.
De asemenea, sustine Cubreacov, in cadrul intalnirii dintre Ilascu si Pasat, acesta din urma a incercat sa il convinga pe senatorul PRM sa se deplaseze la Chisinau inainte de alegerile parlamentare din 6 martie 2005, pentru a participa, "imediat dupa acestea, la manifestatiile de amploare preconizate de Partidul Popular Crestin Democrat din Moldova si pe care serviciile secrete de la Moscova intentionau sa le deturneze". "In cadrul acestor manifestatii, domnului senator Ilascu i s-a propus asasinarea deputatului Iurie Rosca, cu scopul tensionarii maxime a situatiei politice si crearii posibilitatii de acuzare a presedintelui Vladimir Voronin de acest asasinat. "Iti inchipui, Ilie, ce frumos va fi: Piata Marii Adunari Nationale plina de lume, iar Rosca - in sicriu" - a rezumat Pasat, dupa cum l-a citat pe dinafara domnul senator Ilascu", continua Cubreacov, precizand ca l-a intrebat pe senatorul PRM care a fost raspunsul sau in fata "ofertei" avansate de Pasat. "Raspunsul a fost ca nu a spus nici da, nici nu, lasand loc unui ragaz de timp, in care domnul senator a informat neintarziat Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova asupra intentiei numitului Pasat si a cercurilor moscovite pe care acesta le reprezenta", se mai spune in textul interpelarii. Vlad Cubreacov tine sa sublinieze in documentul adresat Procuraturii Generale ca, reintalnindu-l pe Ilie Ilascu la recenta sesiune a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, din 23-27 ianuarie 2006, acesta i-a confirmat cele relatate la finele anului trecut. Nu este foarte clar daca tot acest secenariu nu este cumva creat de serviciile secrete rusesti pentru o abila operatiune de intoxicare. (D.E.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
propunerea   de dur
A r h i v a
  Timofte se agata de siguranta nationala    3 comentarii
  Virgil Magureanu invinuit in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie    2 comentarii
  Patriciu: "Puterea serviciilor secrete este prea mare"    1 comentariu
  Razboi intre PSD si PNL in Neamt    
  Huza s-a decis: ramane "la pensie"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Santaj la magistrati (495 afisari)
 Urmasa lui Nostradamus (449 afisari)
 Rochii speciale pentru mirese gay (75 afisari)
 Basescu se duce la Kiev cu dosarele problema (67 afisari)
 Mafiotii! (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00950 sec.