Ziua Logo
  Nr. 3539 de joi, 2 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Timofte se agata de siguranta nationala
-- Telefoanele lui Dinu Patriciu au fost ascultate timp de un an si trei luni * Omul de afaceri afirma ca interceptarile sunt ilegale
Directorul SRI Radu Timofte a declarat ieri, in urma audierii sale in cadrul Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI, ca telefoanele liberalului Dinu Patriciu au fost interceptate timp de un an si trei luni, in perioada 2004-2005. El a explicat ca interceptarile au fost demarate pe baza unor mandate eliberate de procurori si cele mai multe dintre informatiile obtinute au fost trimise Parchetului. "Informatiile care priveau latura intima si latura politica a discutiilor au fost distruse", a spus Timofte. Intrebat daca Dinu Patriciu a adus atingere sigurantei nationale, fapt care ar justifica ascultarea convorbirilor telefonice, seful Serviciului a afirmat: "Daca nu aduceau atingere, nu era sesizat Parchetul". Presedintele Comisiei, Radu Stroe (PNL), a fost de parere ca SRI a actionat legal deoarece toate interceptarile au fost facute pe baza unui mandat eliberat de procurori. Reprezentantii forului au recunoscut insa ca problema mai trebuie analizata in contextul in care, interceptarile s-au facut in baza unui mandat eliberat de procurori, si nu in virtutea unui document mandatat de un judecator, asa cum prevede legea in 2004. "SRI a actionat in baza unor hotarari a CSAT. Este normal ca interceptarile sa fie decise de instanta, si nu de procurori. O restrangere a drepturilor constitutionale trebuie sa treaca printr-o instanta" a declarat vicepresedintele Comisiei, Attila Verestoy. Radu Stroe a mentionat ca, potrivit lui Timofte, SRI a trimis 13 informari referitoare la omul de afaceri, "10 catre seful statului, Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei, Parchet si trei catre PNA". El a precizat ca Serviciu a ascultat telefonul prersonal al lui Patriciu si telefonul de la serviciu.
Patriciu, ascultat si in '94
Lovitura de teatru a fost servita de secretarul Comisiei, pesedistul Ion Stan, care a dezvaluit ca telefoanele lui Patriciu au fost ascultate si in cursul anului 1994. Conducerea SRI, a spus Stan, a informat Comisia ca telefoanele lui Dinu Patriciu au fost ascultate si in 1994, pe o perioada de sase luni, ascultarea fiind ceruta de UM 0962. "Unitatea tehnica din cadrul SRI a avut, in 1994, de pus in aplicare un mandat pe numele lui Patriciu, solicitat de Directia de Informatii a Ministerului de Interne, dar care nu a avut legatura cu mandatul solicitat in 2003 de SRI si cel solicitat de PNA", a explicat pesedistul.
In replica, omul de afaceri a insistat ca interceptarile demarate de SRI sunt "ilegale" in conditiile in care Serviciul nu avea mandat de la judecator, cum prevedea legea in 2004. "Cat priveste atingerea sigurantei nationale, aceasta este o monstruozitate pe care nici nu o pot comenta", a spus Dinu Patriciu.
Telefonul premierului "nu" a fost ascultat
Directorul SRI Radu Timofte a declarat, ieri, ca telefonul premierului Calin Popescu Tariceanu nu a fost ascultat. Dupa ce a fost audiat timp de trei ore de Comisia parlamentara de control al SRI pe tema interceptarii telefoanelor lui Dinu Patriciu, directorul SRI Radu Timofte a fost intrebat insistent de ziaristi daca si telefonul premierului a fost ascultat.
Timofte s-a facut de cateva ori ca nu a auzit intrebarea ziaristilor, dupa care a spus: "Ce parere aveti? Chiar daca ar fi, v-as spune?". Timofte a adaugat, insa, dupa o pauza, ca telefonul premierului nu a fost ascultat, starnind hohote de ras din partea ziaristilor. (M.V.R.)
Razvan GHEORGHE 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Tipic comunist !!   de March
Radu Timofte - "capusha" lui Ion Iliescu trebuie indepartat   de ionion
Tunurile pe Radu Timofte   de underinfluence
A r h i v a
  Virgil Magureanu invinuit in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie    2 comentarii
  Patriciu: "Puterea serviciilor secrete este prea mare"    1 comentariu
  Razboi intre PSD si PNL in Neamt    
  Huza s-a decis: ramane "la pensie"    
  Lui Ilascu i s-a propus executarea lui Iurie Rosca    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Santaj la magistrati (495 afisari)
 Urmasa lui Nostradamus (449 afisari)
 Rochii speciale pentru mirese gay (75 afisari)
 Basescu se duce la Kiev cu dosarele problema (67 afisari)
 Mafiotii! (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01614 sec.