Ziua Logo
  Nr. 3538 de miercuri, 1 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Temesan reclama Romania la CEDO
-- Curtea Europeana a Drepturilor Omului va discuta, in februarie, plangerea impotriva statului roman, depusa de fostul presedinte al Bancorex, Razvan Temesan * Pana in acest moment, Romania a platit despagubiri in valoare de patru milioane de euro
Fostul presedinte al Bancorex, Razvan Temesan, a depus o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasboug, dupa ce demiterea sa din functie a fost declarata ilegala, dezbaterile incepand in data de 9 februarie. Agentul Guvernamental Beatrice Ramascanu a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca statului roman i-a fost comunicat acest aspect, iar autoritatile trebuie sa-si prezinte observatiile. Potrivit lui Ramascanu, Temesan a facut plangere privind "durata procedurii", iar la temenul din februarie vor fi discutate admisibilitatea si fondul cazului, conform noii proceduri a Curtii.
Curtea Suprema de Justitie (CSJ) a hotarat, in aprilie 2002 ca demiterea lui Temesan de la conducerea Bancorex a fost nelegala, instanta admitand astfel recursul in anulare declarat de procurorul general al Romaniei, Tanase Joita. Acesta din urma apreciase ca nelegala hotararea din 14 martie 1997 a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) a Bancorex privind destituirea lui Temesan, acuzat ca a majorat capitalul social al bancii, in septembrie 1996, prin conversia in actiuni a certificatelor de depozit fara aprobarea Fondulului Proprietatii de Stat (FPS), care era obligatorie.
Romania pe locul trei la plangeri
In cadrul aceleiasi conferinte, agentul guvernamental a declarat ca Romania se afla pe pozitia a treia ca numar de plangeri inregistrate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), dupa Federatia Rusa si Turcia, dar nu se numara printre primele state ca numar de condamnari la Strasbourg. Beatrice Ramascanu a mentionat ca de la momentul ratificarii Conventiei Europene a Drepturilor Omului si pana in acest moment, tara noastra a fost obligata sa achite despagubiri in valoare totala de patru milioane de euro, dintre care 3.317.000 de euro reprezinta despagubiri in urma condamnarii statului roman si 587.000 de euro reprezinta "solutii amiabile", intre reclamanti si statul roman. (V. RASCANU)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Temesan   de cosor ion
A r h i v a
  Cum sa furi un Hilton    6 comentarii
  Maria Huza suspendata din CSM    1 comentariu
  Cutean instiintat oficial despre acuzatii    
  Nastase reclamat la DNA de nepotul lui Corneliu Coposu    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Romania baga vize pentru sase milioane de romani (399 afisari)
 Teologia cartii de rugaciuni (278 afisari)
 170 de demnitari isi tin averile la secret (140 afisari)
 Carlos Fernandes a cerut numarul 13 (126 afisari)
 Videanu liciteaza 17.000 de locuri de parcare (57 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00828 sec.