Ziua Logo
  Nr. 3536 de luni, 30 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Un presedinte prea mare pentru un partid atat de mic
Red Apple 
Ce a fost saptamana trecuta
* O replica pentru rusi
* Sanctionarea viciosilor
* Tariceanu, pus sa dea explicatii
* "Matusa Tamara" isca din nou valuri
* Capsunarii, liber catre tara
* Pogea si cu Barbu vor fuziune
* Tariceanu vrea raport de la Justitie
Observand ultimele intamplari, nu putem sa nu ne dam seama de faptul ca pentru PD devine din ce in ce mai imposibil sa tina pasul cu Basescu. Fiind total depasiti politic de ultimele evolutii, tot ce pot in acest moment sa faca membrii PD, este sa para constiinciosi pe posturile pe care le ocupa in administratie ca nu cumva sa se intample sa primeasca observatii in public de la fostul lor sef. Pentru prima oara se dovedeste extrem de necesara o separare foarte clara intre administratie si politica in cadrul unei structuri de partid. Foarte interesant de urmarit este solutia pe care o vor gasi si mai ales care va fi persoana care isi va asuma rolul politic. Pentru ca in acest moment toti liderii cunoscuti ocupa functii administrative.
De ce
Vicepremierul democrat Gheorghe Pogea si ministrul Gheorghe Barbu au iesit la unison la sfarsitul saptamanii trecute sustinand ideea fuziunii PD cu PNL. Declaratiile pretins ferme ale celor doua personaje ale fostului partid al lui Traian Basescu nu au starnit in prea multe rumoare. De fapt, in acest moment Partidul Democrat plateste pretul nedefinirii unei voci credibile, autorizata pentru a transmite mesajele politice ale acestei formatiuni. Cu toate ca are o multime de lideri abilitati sa faca declaratii politice, activitatea acestora vizeaza mai ales zona administratiei politice si intr-o mai mica masura pe aceea de mesaj. Ca urmare, neconstruirea unui comunicator public credibil pentru mesajul politic al PD face ineficienta transmiterea acestuia.
Se prea poate ca presedintele Traian Basescu sa fi crescut in ochii romanilor zguduiti inca de vii sentimente antirusesti, cand l-a atacat pe reprezentantul Rusiei in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei de la Strasbourg. In replica, la preocuparea rusilor pentru instalarea facilitatilor militare americane in Romania, exprimata de parlamentarul Kosacev, Basescu a exclamat: "Dupa cum am inteles, dvs. reprezentati Federatia Rusa. 13 ani ati stat in Romania si nu v-am intrebat niciodata de ce ". Nu este inca prea clara masura in care replica a fost gustata de parlamentarii europeni.
Guvernantii au acceptat sanctionarea viciosilor, cu incepere de la 1 martie, data cand se vor scumpi tutunul si alcoolul. Daca luam in calcul ultimele sondaje care arata ca romanii sunt fruntasi in topul international al bautorilor ne dam seama cat de impopulara va fi masura scumpirii alcoolului si cata nervozitate va starni ea in randurile electoratului consumator, cel mai adesea cu venituri modeste sau mici.
Premierul Tariceanu a fost pus sa dea explicatii despre intalnirea de taina pe care a avut-o la Guvern cu Dinu Patriciu si cu Monica Macovei. Chiar daca explicatiile lui au fost oneste - afirmand ca Rompetrol este cea mai mare firma romaneasca privata, care plateste anual impozite si taxe la bugetul statului de peste 800 milioane euro si are 7.000 de angajati -, ascunderea intalnirii a provocat vii dezbateri in presa. Conferinta Nationala a Organizatiei de Femei a PNL a fost considerata prilejul potrivit de catre premierul Tariceanu pentru a-si puncta crezul in legatura cu relatiile dintre Justitie si Executiv. Seful de la Palatul Victoria a cerut o dezbatere publica pe tema unui cod deontologic care sa reglementeze relatiile din puterile statului. Mai precis, domnul Tariceanu ar dori ca Justitia sa informeze Executivul atunci cand un demnitar face subiectul unei anchete. Nu prea intelegem ce legatura are acest lucru cu egalitatea tuturor cetatenilor in fata legii.
Scandalul "Matusii Tamara" a ajuns la episodul doi. Jurnalistii au mai descoperit un imobil al defunctei si o suma marisoara lipsa din contul acesteia, ca urmare a vanzarii imobilului in cauza. De aceasta data, conducerea PSD s-a tinut departe de undele mediatice, preferand sa-si arate preocuparea pentru viitoarele schimbari de fond din partid. Aflat singur in centrul noului scandal de presa, fostul premier Adrian Nastase a uitat de sfaturile prietenului sau, Alin Teodorescu, privitoare la caracterul distrugator pentru politicieni al razboaielor cu media, si a inceput sa dea in judecata ziaristi.
Guvernul s-a induplecat de suferinta capsunarilor aflati in pribegie prin tarile U.E. si a decis sa-i lase sa vina in tara, fara a le confisca pasapoartele la granita si fara a le pune interdictia de a parasi teritoriul romanesc. Sanctionarea intempestiva a capsunarilor care trimit in tara miliarde de euro, prin ridicarea pasapoartelor, s-a produs asta vara, intr-un puseu de exces de zel al ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Nu negam ca Blaga o fi fost presat sa ia o asemenea masura de catre statele U.E. satule de emigrantii ilegali, dar in acelasi timp nu putem sa nu ne intrebam de ce autoritatile romane nu au negociat, in perioada de exod al romanilor (2000-2004), acorduri ferme cu statele europene privind forta de munca.
Ce va fi
* Presedintele Traian Basescu efectueaza o vizita in Ucraina, iar premierul Calin Popescu Tariceanu se va deplasa la Viena, la invitatia premierului austriac, Wolfgang Schussel;
* Ministerul Administratiei si Internelor isi face din nou bilantul;
In Romania vor sosi evaluatorii U.E. pentru domeniul veterinar
* PSD se pregateste pentru sedinta Consiliului National.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
ashea, si?   de Sema
A r h i v a
  Nicolaescu la reforma!    29 comentarii
  Centrele secrete ale KGB din Europa    21 comentarii
  Resurectia puterilor in stat    2 comentarii
  Un Nobel romanesc    11 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cuvintele de origine autohtona in limba romana (1415 afisari)
 Blaga a primit 308.000 de euro de la un oradean anchetat de DNA (721 afisari)
 Gabriel Garcia Marquez a renuntat la scris (379 afisari)
 Ionut Dobronauteanu pune capat erei Crisan (138 afisari)
 Atentat la Basescu (88 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.86743 sec.