Ziua Logo
  Nr. 3535 de sambata, 28 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mizeriile lui Copos
-- Loteria Romana a cumparat de la vicepremierul penal sedii aflate intr-o stare jalnica pentru care a platit miliarde de lei vechi * ZIUA va prezinta in premiera fotografii cu incaperea de la Alexandria pe care institutia condusa de Nicolae Cristea a achizitionat-o de la Roza Gilio Giuzepe, paravanul lui George Copos * Pentru un sediu plin de igrasie si in care peretii mai aveau un pic si cadeau, conservatorul din Giulesti a primit, printr-un intermediar, aproape sase miliarde de lei vechi
Vicepremierul George Copos este anchetat de catre procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) pentru evaziune fiscala in forma continuata, el fiind acuzat ca a prejudiciat statul roman cu peste 40 de miliarde de lei vechi. Alaturi de conservatorul din Giulesti, urmarirea penala a fost declansata si impotriva lui Roza Gilio Giuzepe, administrator la "Ana Group", acuzat tot de evaziune fiscala in forma continuata, dar si fata de Nicolae Cristea, directorul Companiei Loteria Nationala Romana, acesta din urma fiind acuzat de complicitate la evaziune fiscala. DNA a anuntat in urma cu doua zile ca cei trei au produs o gaura la bugetul de stat "prin realizarea unei tranzactii fictive, cu ocazia vanzarii unui pachet de 38 spatii comerciale".
ZIUA a prezentat pe larg si in exclusivitate manevrele facute de vicepremierul penal si clica sa. Am aratat cum George Copos a reusit sa vanda, direct sau cu ajutorul intermediarilor, mai multe sedii la preturi supraevaluate Loteriei Romane, institutie condusa de catre protejatul sau Nicolae Cristea. Ramnicu Valcea, Tulcea, Suceava, Alexandria, Resita,Targu Mures sunt doar cateva dintre localitatile in care rapidistul din Executivul Romaniei a reusit sa dea tunuri de miliarde de lei.
Pentru Copos fara numar
Partenerul vicepresedintelui Partidului Conservator in toate aceste afaceri dubioase a fost de fiecare data Nicolae Cristea, seful de la Loteria Romana. Acesta nu a avut nici o jena cand i-a oferit adjunctului lui Dan Voiculescu nu mai putin de 5,1 milioane de euro pentru niste sedii a caror valoare era cu mult mai mica. Aceasta a fost situatia cel putin in cazul locatiilor de la Ramnicu Valcea, Tulcea, Suceava, Alexandria sau Resita. Niste sedii apartinand "Ana Electronic" care au fost vandute de George Copos firmei SC "Rom Tour G.M. Impex SRL", administrata de Roza Gilio Giuzepe, cu sume cuprinse intre cateva sute de milioane de lei si in jur de doua miliarde. Incaperile au fost revandute apoi la un interval de aproximativ doua saptamani catre Loteria Romana la preturi de trei, patru, sase sau zece ori mai mari. O situatie aberanta si dubioasa, dar care este perfect normala pentru Copos, Cristea si Roza.
Explicatii fara acoperire
Nicolae Cristea a ajutat practic, prin aceste afaceri, la inmultirea averii patronului de la FC Rapid si a bagat cu nemiluita bani in buzunarele acestuia. Situatie care s-a intins pe parcursul mai multor ani, timp in care relatiile dintre seful de la Loterie si vicepremierul penal au imbracat de multe ori forma unor achizitii de televizoare, banere publicitare sau tranzactii imobiliare.
De fiecare data cand a publicat un material referitor la combinatiile Copos-Cristea, ZIUA a incercat sa stea de vorba cu toate partile implicate in acest caz. De fiecare data insa Nicolae Cristea a refuzat sa ne dea vreo declaratie. In schimb, dupa ce s-au vazut incoltiti de procurorii anticoruptie, sefii de la Loterie au iesit la lumina si au dat un comunicat de presa in care aratau ca institutia a cumparat "din surse proprii din reteaua SC Ana Electronic SA, un numar de 38 de spatii comerciale in suprafata totala de 6786 mp, in valoare de 5,1 milioane Euro, respectiv 746 Euro/mp". De asemenea, Loteria preciza ca "toata activitatea privind oportunitatea, necesitatea, comparatia de pret, negocierea, contractarea si perfectarea documentelor s-au efectuat cu respectarea stricta a prevederilor legale".
Pe de alta parte, Nicolae Cristea spunea, intr-un interviu acordat cotidianului "Jurnalul National", ca afacerea cu Copos a fost una perfect legala si profitabila pentru institutia pe care o conduce. "Noi am procedat in conformitate cu legea si, in primul rand, am cerut directorilor din sucursalele judetene, sefilor de centre din fiecare judet sa-si spuna punctul de vedere legat de acele spatii. Daca au vad comercial, daca au suprafete corespunzatoare. Am cerut toate elementele care sa ne arate daca merita sau nu sa le cumparam. In proportie de 75% toate pozitiile directorilor nostri din teritoriu au fost favorabile. Lucrul acesta s-a analizat in Directia de investitii, care are in mod special aceasta competenta. Au fost mai multe discutii, chiar si in Comitetul de directie, deci cu toti directorii executivi. Bineinteles ca decizia finala a avut-o Adunarea Generala a Actionarilor, care m-a mandatat sa cumpar aceasta retea de spatii si sa perfectez acte legale de vanzare-cumparare in fata notarului", declara in acelasi interviu Nicolae Cristea.
Miliarde pentru igrasie
Numai ca, in ciuda afirmatiilor lui Cristea, spatiile achizitionate de Loteria Romana nu-si justifica deloc preturile, incaperile aflandu-se intr-o stare jalnica. Aceasta este situatia si la Alexandria, localitate intrata si ea in planurile cuplului Copos-Cristea. Aici, institutia condusa de Nicolae Cristea a cumparat un sediu de la intermediarul conservatorului cu dosar penal la un pret supraevaluat de aproximativ 160.000 de euro. Tranzactia a avut loc prin aceeasi metoda ca si la Ramnicu Valcea, Tulcea sau Suceava. "Ana Electronic" a vandut spatiul preluat de la SC "Fast Service Electronica" SA catre SC "Rom Tour G.M. Impex" SRL, firma administrata de Roza Gilio Giuzepe, subalternul conservatorului de sub Podul Grant. Incaperea de 174,74 mp, situata la pe strada Carpati, bl. A8, in care isi desfasura activitatea SC "Popescu Electronica" SRL, in baza unui contract de asociere in participatiune incheiat cu SC "Fast Service Electronica", a fost vanduta de Copos, in luna octombrie a anului 2004, catre societatea lui Roza pentru 498.319.328 la care s-a adaugat un TVA de aproximativ 95 de milioane. Deci in total aproape 600 de milioane de lei vechi.
Numai ca, la scurt timp, aceeasi incapere a fost vanduta de catre SC "Rom Tour G.M. Impex" SRL la un pret de aproximativ zece ori mai mare. Pentru nici mai mult nici mai putin de 135.000 de euro, echivalentul a 5.541.960.000 de lei vechi, plus un TVA de 1.054.112.400 de lei. Deci, Compania Loteria Nationala Romana a dat nu mai putin de 919,36 euro/mp.
In total, pretul a ajuns, dupa cum spuneam la peste 160.000 de euro. O suma uriasa care nu are acoperire. Asta pentru ca sediul achizitionat de Cristea se afla intr-o stare jalnica. ZIUA este in masura sa va prezinte in premiera fotografii realizate in luna iulie a anului 2004, deci cu putin timp inainte ca incaperea sa ajunga in proprietatea Loteriei Romane, iar cele aproape sase miliarde de lei, bani publici, in buzunarele lui George Copos. Pozele arata cat se poate de clar ca sediul achizitionat de Compania Loteria Nationala Romana era plin de igrasie, iar peretii mai aveau putin si se prabuseau. Niste aspecte care insa nu au contat pentru Nicolae Cristea. Tranzactia trebuia incheiata cu orice pret, iar suma care sa ajunga in buzunarele vicepremierului penal trebuia sa fie cat mai mare. Practic, fotografiile pe care le prezentam astazi demonstreaza dispretul aratat de gasca Copos-Cristea-Roza fata de banul public si fata de milioane de oameni care traiesc de pe o zi pe alta.
Salarii sfidatoare
Dispretul pentru oameni nu este insa un lucru anormal sau intamplator pentru sefii de la Loteria Romana. Aceasta atitudine aroganta si sfidatoare este demonstrata foarte bine si de salariile uriase pe care le incaseaza anual cei ce vegheaza la bunastarea guvernantului urmarit penal. Spre exemplu, Nicolae Cristea primeste pentru activitatea sa, care include afacerile dubioase dar profitabile pentru George Copos, peste cinci miliarde de lei. O suma fabuloasa care a atras, in urma cu doua zile, atentia chiar si a premierului Calin Popescu Tariceanu. Acesta a afirmat ca nu stia ca se ajunge la astfel de sume si ca i se pare pare un nivel care nu poate fi justificat. "Loteria nu este o institutie bugetara dar statul are capital de 100%, este detinuta de stat si este un monopol de stat. Mi se par exagerate aceste salarii", a spus primul ministru, care a adaugat ca va discuta cu Ministrul Muncii sa se analizeze in ce masura astfel de salarii se justifica. Cazul Nicolae Cristea nu este insa unul singular. Salarii anuale de miliarde de lei incaseaza majoritatea directorilor din institutia care are grija de averea vicepremierului penal George Copos.
Vicepremierul penal e hotarat sa nu demisioneze din Guvern
Vicepremierul George Copos este ferm decis sa nu demisioneze din Guvern. Desi numeroase voci, nu numai din interiorul coalitiei, ci chiar si din interiorul PC, au solicitat demisia lui Copos din Executiv, vicepremierul se tine strans de scaun, pretinzand ca nu este vorba de nici un act de corutie in afacerile pe care le-a derulat in 2004 cu Loteria Romana. De altfel, George Copos nu si-a prezentat o demisie scrisa nici din functiile pe care le detine in conducerea PC, acesta rezumandu-se doar la a aduce la cunostinta Biroului Permanent de saptamana trecuta "intentia sa de a demisiona". Intr-o emisiune televizata, Copos a spus ieri ca, inainte de a-si scrie demisia din functiile pe care le ocupa in structurile de conducere ale conservatorilor, va discuta cu liderul PC, Dan Voiculescu, care urmeaza sa se intoarca luni in tara. Asa se face ca mult trambita demisie a lui Copos ar putea sa nu fie, totusi, pusa in practica, in cazul in care Voiculescu gaseste inoportuna aceasta solutie. Daca in privinta demisiei din functiile pe care le ocupa in structurile PC, Copos a fost foarte evaziv, el a insistat pe ideea ca ii pare "extrem de rau" ca a intrat in politica, domeniu care "nu-i place deloc". (V.D.)
George TARATA 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
sa inceapa curatenia   de avarfreson
Bei...   de parazitii_mereu
Politica   de FB
Nicolae Cristea, directorul de la Loto,nu e vinovat !   de susu
   de ninel2222
Copos   de barian
Mizeriile....   de doctorul
A r h i v a
  Efectul Kalasnikov    24 comentarii
  Salvati-l pe Tweety!    5 comentarii
  Asigurari trucate    3 comentarii
  Magistratii patati scapa prin metoda pensionarii    3 comentarii
  Constitutia si Codul de Procedura Penala    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Terorismul in Romania (1375 afisari)
 "München" si actiunea "Mania lui Dumnezeu" (554 afisari)
 GRUPELE PRELIMINARE EURO 2008 (113 afisari)
 Profitorii si detractorii lui Eminescu (II) (85 afisari)
 Israelul va ataca facilitatile nucleare ale Iranului (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01551 sec.