Ziua Logo
  Nr. 3535 de sambata, 28 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Ticu Dumitrescu respinge PPCD
Dintr-o regretabila eroare, in stirea publicata vineri, in ziarul nostru, cu titlul "Ticu Dumitrescu respinge sustinerea PPCD" s-au strecurat doua inadvertente. Reluam stirea in forma corecta: Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Constantin Ticu Dumitrescu, a tinut sa respinga declaratia conducerii PPCD de sustinere a sa pentru presedintia CNSAS, la propunerea liberalilor. "Resping ca neavenita si de un politicianism ieftin asa-zisa declaratie de sustinere a conducerii PPCD fata de propunerea ca eu sa devin presedintele CNSAS, considerand ca, de fapt, ne aflam in fata unei diversiuni murdare. Opinia publica stie ca eu m-am desprins de aceasta �conducere� si nu am nimic in comun cu acest PPCD. Astfel incat nu stiu cum isi permit sa se foloseasca de numele si prestigiul meu. Atacand partidul care m-a propus pentru CNSAS, acest PPCD, in care a ajuns lider pana si d-na Zoe demonstreaza ca nu are nimic comun cu valorile democratiei si, mai curand, cu diversiunea si insinuarile pline de tupeu", a comentat Ticu Dumitrescu. (V.D.)
Diplomati rechemati
Ambasadorii Romaniei in Egipt, Finlanda si Estonia, Georgia, Spania au fost rechemati prin decrete semnate ieri de presedintele Traian Basescu, anunta printr-un comunicat de presa Administratia Prezidentiala. Marcel Dinu a fost rechemat din calitatea de ambasador in Republica Araba Egipt, Neagu Udroiu a fost rechemat din calitatea de ambasador in Republica Finlanda si Republica Estonia, iar Constantin Garbea a fost rechemat din Republica Georgia. De asemenea, Stelian Oancea a fost rechemat in tara de la Ambasada din Regatul Spaniei. (A.H.)
Cuba turistica
Fostul ambasador al Romaniei la Havana, diplomatul Ioan Sbarna, a lansat ieri ghidul turistic "Cuba". Cartea este adresata cititorilor de toate varstele si ofera un itinerariu catre lumea exotica a celebrelor tigari de foi, plajelor intinse, muzicii fermecatoare si amestecului armonios de stiluri. Ghidul prezinta informatii culturale si istorice, harti si sfaturi practice de calatorie. Cea mai mare insula din Caraibe a fost descrisa si de catre Cristofor Columb, care a poposit aici in 1492 si, extaziat in fata privelistii, a spus ca este "cea mai frumoasa pe care ochii omului au vazut-o vreodata". Cuba a fost pe rand teritoriu spaniol, apoi a fost ocupata de trupele britanice pentru scurt timp, devenind republica coloniala a SUA in 1902, in urma razboiului hispano-american. In 1959 revolutia condusa de Fidel Castro il inlatura pe presedintele Fulgencio Batista, iar reformele economiei nationale ce au urmat marcheaza inceputul tensiunilor cu SUA. (R.P.)
Liberalii vor Cod deontologic
Liberalii propun introducerea unui Cod deontologic care sa defineasca foarte clar relatiile dintre politica, justitie si afaceri. "In conditiile actualelor dezbateri aprinse privind relatiile dintre politica si justitie, pe de o parte, si politica si afaceri, pe de alta parte, se impune elaborarea unui Cod deontologic care sa defineasca foarte clar relatiile dintre cele trei domenii. Prevederile acestui Cod deontologic ar trebui sa fie agreate de societatea civila, de politicieni, de oamenii de afaceri, de oamenii din justitie", ne-a declarat ieri presedintele Comisiei pentru Onoare si Arbitraj a PNL, Bogdan Olteanu. In opinia liderului PNL, ar fi de preferat ca oamenii sa devina politicieni numai dupa ce au reusit sa-si construiasca o cariera de succes, indiferent de domeniul profesional in care au activat. El spune ca este indicat ca pe durata exercitarii mandatului politic sa se suspende orice alta activitate, fie ca este vorba de afaceri, avocatura sau alte activitati profesionale. In cazul unui om politic care are si afaceri, atunci este necesar ca acestea sa fie administrate, prin delegatie, de catre o entitate reprezentativa, mai sustine Olteanu. (O.B.)
Negocieri degeaba
Negocierile in problema transnistreana, demarate joi, la Tiraspol, nu au inregistrat nici un fel de progrese, a declarat reprezentantul rus la masa tratativelor, Valeri Nesteurskin, la incheierea primei zile a noii runde de convorbiri in criza transnistreana, a informat RIA Novosti, preluat de Rompres. "Am ascultat ingrijorarile partii transnistrene fata de eventualitatea introducerii noilor reguli pentru trecerea marfurilor din Transnistria in Ucraina", a indicat diplomatul rus. Participantii la negocieri au ascultat si propunerile reprezentantilor Ucrainei, in timp ce Moldova a preferat sa se pronunte asupra acestei probleme, vineri, 27 ianuarie, la Chisinau (n.r - ieri), a precizat oficialul rus. Negocierile in problema transnistreana incepute, joi, la Tiraspol si continuate, ieri, la Chisinau in formatul extins de "cinci plus doi" (Chisinau, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina plus UE si SUA, ca observatori) au avut loc pe fondul refuzului Kievului de a implementa noul acord vamal dintre Republica Moldova si Ucraina. Acordul, semnat in decembrie 2005, de premierii celor doua tari, Vasile Tarlev si Iuri Ehanurov, a intrat in vigoare la 25 ianuarie 2006 si prevede ca marfurile din Transnistria pot intra pe teritoriul ucrainean doar in baza actelor vamale perfectate de catre Chisinau. (D.E.)
Rusia se muta in Armenia
Rusia intentioneaza sa transfere o parte a materialului militar de la bazele sale din Georgia, pe care le evacueaza, catre o baza din Armenia. Potrivit ministrului rus al Apararii, Serghei Ivanov, aflat intr-o vizita in Armenia, Guvernul de la Moscova va analiza, saptamana viitoare, documente ce definesc redesfasurarea materialului stocat la cele doua baze ruse din Georgia. Documentele prevad "transferul materialului militar in Armenia", a explicat oficialul rus, dupa ce a vizitat baza militara 102, de la Giumr, in nord-vestul tarii. Ivanov a precizat ca aceasta baza va ramane in Armenia, unde va functiona si va fi aprovizionata de partea rusa". Oficialul rus nu a mentionat insa natura armamentului ce va fi transferat. Conform acordului incheiat intre Rusia si Georgia la 30 mai 2005, ultimele doua baze ruse de pe teritoriul georgian vor fi evacuate pana la sfarsitul anului 2008. Armenia este considerata un aliat al Moscovei in Caucazul de Sud, spre deosebire de Georgia, care s-a distantat de Kremlin de la preluarea puterii de catre Mihail Saakasvili. (D.E.)
Moscova schimba prefixul
Prefixele telefonice interurbane din Rusia se vor modifica, incepand cu data de 1 februarie 2006, ne informeaza Ambasada Rusiei la Bucuresti. Astfel, noul prefix valabil pentru Moscova va fi 495, pentru Kaliningrad - 401, pentru Belgorod - 472, Kursk - 471, Smolensk - 481. Prefixul international pentru Rusia ramane neschimbat. (D.E.)
Comemorare la FCER
Ieri, la comemorarea eliberarii victimelor de la Auschwitz, la Centrul Cultural al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Principele Radu a evocat - intr-o alocutiune rostita la intalnirea membrilor organizatiei B'nai B'rith Romania - memoria Reginei-mame Elena, eforturile celei care ne-a facut neamul "cu o picatura mai demn" in timpul progromurilor si trenurilor mortii. "A infierat public actiunile neomenesti ale persecutorilor, de pe treptele Tronului, intr-o tara ocupata, unde obligatiile de stat si diplomatice o sileau sa ia masa cu reprezentantii militari germani ai timpului; si a actionat si empatic, impartasind un destin la fel de sinuos ca al poporului evreu, ajutand familii haituite, ea, cea care a fost martora la abdicarea fortata a tatalui ei, a sotului si, dupa razboi, a fiului ei", a spus Principele Radu. (D.I.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
ambasadorii chemati   de cosor ion
A r h i v a
  Reforma cu levierul in PSD    7 comentarii
  85% dintre sateni au WC-ul in curte    6 comentarii
  Dinu Patriciu a demisionat de la sefia PNL Prahova    5 comentarii
  Basescu arata Estul diplomatilor    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Terorismul in Romania (1375 afisari)
 "München" si actiunea "Mania lui Dumnezeu" (554 afisari)
 GRUPELE PRELIMINARE EURO 2008 (113 afisari)
 Profitorii si detractorii lui Eminescu (II) (85 afisari)
 Israelul va ataca facilitatile nucleare ale Iranului (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01246 sec.