Ziua Logo
  Nr. 3535 de sambata, 28 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Olanda da emotii Romaniei la integrarea in UE
-- Crestin-democratii, aflati la guvernare, ar putea respinge in Parlament Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana
Camera Reprezentantilor din Parlamentul Olandei va discuta, pe 1 februarie, ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Romania priveste, oarecum, cu emotii spre acest moment, avand in vedere ca presa olandeza a publicat, in ultima perioada, o serie de materiale, din care s-ar putea concluziona ca Partidul Crestin - Democrat, formatiunea de guvernamant in Olanda, ar intentiona sa se pronunte impotriva ratificarii acestui document. Respectivele materiale de presa au fost publicate dupa recenta vizita intreprinsa la Bucuresti de parlamentarul crestin-democrat olandez Jan Jacob Van Dijk. Acesta avansase, in urma discutiilor purtate cu oficialii romani, posibilitatea de decalare cu un an a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, din considerente legate de anumite carente existente inca in diverse domenii, spre exemplu, cel al Justitiei sau al combaterii coruptiei. Trebuie amintit ca Olanda nu a ratificat, anul trecut, proiectul Tratatului constitutional european, tocmai pentru ca avea anumite reticente in privinta oportunitatii procesului de extindere. Seful diplomatiei olandeze, Bernard Bot, s-a raliat opiniei altor responsabili europeni care doresc sa supuna spre ratificare Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei abia dupa consultarea rapoartelor de monitorizare, ce vor fi prezentate de comisia Europeana, in luna mai.
Dialog romano-olandez non stop
Din discutiile purtate cu directorul general al Directiei UE in MAE Maria Ligor, rezulta ca partea romana mentine dialogul, la nivel de omologi, cu partea olandeza. Din semnalele receptate pana in prezent rezulta ca nu Partidul Crestin-Democrat din Olanda, per-ansamblu, s-ar pronunta in defavoarea aderarii noastre la UE la termenul stabilit - respectiv 1 ianuarie 2007 - ci doar o fractiune a acestei formatiuni, afirma Maria Ligor, care a precizat ca atat premierul Jan Peter Valkenende, cat si ministrul de Externe, Bernard Bot, sunt pentru aderarea simultana a Romaniei si Bulgariei, la data stabilita. In favoarea ratificarii tratatului se pronunta si o majoritate parlamentara alcatuita din liberali, democrati si laburisti. De mentionat ca, in luna decembrie, o motiune pentru amanarea discutarii tratatului, a fost respinsa de Legislativ.
Mediatizarea problemelor Romaniei nu constituie singurul exemplu in privinta pozitiei unui segment al populatiei si responsabililor olandezi defensive fata de straini. Cu cateva zile in urma, Rita Verdonk, ministrul Integrarii, declara ca nu doreste sa mai auda vorbindu-se, pe strada, vreo alta limba in afara de cea olandeza. Propunerea este parte a programului sau pentru "consolidarea identitatii olandeze". Olanda are circa doua milioane de imigranti. (D.E.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Zambaretii de olandezi   de RUDY
A r h i v a
  Securitatea Marii Negre la Bucuresti    
  A murit Johannes Rau    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Terorismul in Romania (1375 afisari)
 "München" si actiunea "Mania lui Dumnezeu" (554 afisari)
 GRUPELE PRELIMINARE EURO 2008 (113 afisari)
 Profitorii si detractorii lui Eminescu (II) (85 afisari)
 Israelul va ataca facilitatile nucleare ale Iranului (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00892 sec.