Ziua Logo
  Nr. 3535 de sambata, 28 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
S-a deschis Valea Oltului
Circulatia camioanelor cu masa mai mare de 7,5 tone pe Valea Oltului a fost permisa, din aceasta dimineata, ora 9.00, ca urmare a finalizarii unui zid de protectie suficient de inalt pentru a permite tranzitul in siguranta a portiunii de drum afectate de caderile de stanci. Potrivit ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, urmatoarele etape ale consolidarii versantului vor continua in paralel cu lucrarile de deviere a traseului soselei. "Acum se lucreaza la devierea traseului soselei. Va fi o portiune de drum nou care va trece chiar pe langa albia Oltului, la a carei consolidare se lucreaza in prezent", a precizat Dobre. Ministrul Transporturilor nu a putut preciza cand va fi reluat traficul feroviar. Circulatia rutiera pe Valea Oltului a fost deschisa, in urma cu peste doua saptamani, pentru autovehiculele cu o greutate sub 7,5 tone. Traficul rutier pe Valea Oltului, in judetul Valcea, precum si traficul feroviar au fost blocate in urma cu aproximativ o luna, in dreptul localitatii Caineni, dupa ce bucati de stanca s-au prabusit de pe versanti pe sosea si pe calea ferata. (C.P.)
Tuberculoza la liceu
Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta a declansat o ancheta epidemiologica la Liceul CFR din municipiu, dupa ce un elev a fost internat in spital cu tuberculoza, conducerea scolii fiind amendata cu zece milioane de lei, iar activitatea a sase sali de clasa fiind suspendata, transmite Mediafax. Seful institutiei, dr. Marius Enescu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca baiatul, elev in clasa a X-a, a fost dus la Spitalul de ftiziologie, unde, in urma analizelor, s-a stabilit ca sufera de TBC, intr-o forma mai usoara. Autoritatile sanitare au intrat imediat in alerta pentru ca boala contagioasa ii poate afecta si pe profesori, colegi, dar si pe parintii tanarului. Dr. Marius Enescu a precizat ca a dispus imediat constituirea unei comisii de la Inspectia Sanitara de Stat (ISS), care a verificat conditiile in care se invata in Grupul Scolar CFR, desi au fost profesori care au anuntat din timp conducerea scolii si au cerut sa ia masuri pentru rezolvarea problemelor in conditiile in care in clase este foarte frig, temperatura fiind de maxim 12 grade Celsius, parchetul degradat, iar peretii plini de igrasie. (C.P.)
Incasari necuvenite
Societatea Apa Nova trebuie sa restituie incasari necuvenite catre 47 de asociatii de locatari bucurestene, potrivit unei decizii a Autoritatii de Reglementare Tehnica pentru Serviciile de Apa si Canalizare (ARBAC), institutia municipala care urmareste respectarea termenilor contractului de concesiune, informeaza Mediafax. Potrivit directorului ARBAC, Radu Dumitrescu, Apa Nova a introdus un nou sistem de facturare a apei pentru cele aproape 1.600 de blocuri alimentate prin retele telescopice. "Dupa data de 1 septembrie 2005, Apa Nova a introdus un nou sistem de facturare abuziva, interpretand abuziv legea. Prin aceste contracte, cetatenii din aproape 1.600 de blocuri platesc facturi duble", a afirmat Dumitrescu. Potrivit lui Dumitrescu, prevederile legale stipuleaza clar faptul ca, acolo unde nu exista contoare, consumul de apa se factureaza pe pausal, adica un consum mediu lunar de cinci metri cubi pe persoana. "Numai ca Apa Nova a modificat sistemul de facturare, in sensul ca au montat un contor, la o distanta de o suta de metri de bloc, ceea ce reprezinta o procedura incorecta", a explicat Dumitrescu. Mai multe asociatii de locatari bucurestene au reclamat aceasta situatie municipalitatii. In urma unei expertize tehnice, ARBAC a dat castig de cauza asociatiilor reclamante, acestea urmand sa primeasca de la Apa Nova sumele incasate abuziv de concesionarul serviciului de apa. "Daca nu se rezolva pe cale amiabila, asociatiile pot sa-si recupereze in instanta sumele respective", a mai spus Dumitrescu. (M.S.)
Centura Verde a Capitalei
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca in aceasta primavara va demara un amplu proiect de impaduriri in jurul Capitalei, proiect denumit Centura Verde a Capitalei. Astfel, vor fi impadurite circa 6.000 de hectare de terenuri la periferia Capitalei, terenuri aflate pe raza sectoarelor Capitalei si a comunelor limitrofe. Intr-o perioada de cativa ani de zile, se urmareste dublarea suprafetei impadurite din jurul Capitalei, in special prin valorificarea terenurilor degradate. Fondurile necesare vor veni din surse SAPARD, din alocatii bugetare ale Ministerului Agriculturii, din sume ale consiliilor locale si din sponsorizari. Ministrul Gheorghe Flutur a condus ieri prima intalnire dedicata acestui proiect, la care au mai participat secretarul de stat pentru silvicultura Vasile Lupu, viceprimarul Capitalei Ludovic Orban, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor Simion Maftei, oficiali din Ministerul Mediului, primari de sector din Capitala, primari ai comunelor Chiajna, Glina, Mogosoaia, Berceni, Chitila, reprezentanti ai unor organizatii nonguvernamentale ecologiste. In cursul lunii februarie se vor identifica primele terenuri pe care primariile le pot pune la dispozitie pentru demararea proiectului Centura Verde a Bucurestiului. (L.M.)
Morti de frig
Directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti au raportat Ministerului Sanatatii 55 de decese cauzate de conditiile meteo nefavorabile.Cele 55 de cazuri au fost inregistrate pana ieri, la ora 15.00, in judetele Galati-4 persoane, Suceava-2, Arad-1, Iasi-1, Bucuresti-2, Timis-6, Valcea-1, Maramures-2, Prahova-3, Constanta-3, Ialomita-2, Dolj-1, Covasna-1, Mehedinti-2, Bacau-2, Braila-1, Dambovita-1, Neamt-1, Botosani-8, Bistrita-1, Harghita-1, Mures-3, Teleorman-1, Satu Mare-3, Bihor-1 si Vrancea-1 persoana. Majoritatea deceselor au fost cauzate de insuficienta cardio-respiratorie, consumul de alcool, ori stop cardio-respirator datorat hipotermiei. Cel putin 13 dintre cei decedati erau persoane fara adapost. Toate cele 55 de persoane aveau varste cuprinse intre 29 si 86 de ani. Tot din cauza frigului, aproape 70 de unitati scolare din tara si-au suspendat cursurile, iar alte 67 de unitati scolare functionau, ieri, cu program redus. In judetul Alba, o linie de cale ferata s-a rupt, in noaptea de joi spre vineri, intre localitatile Teius si Aiud, aceasta fiind cea de-a patra avarie produsa la tronsoanele feroviare din judet, in urma temperaturilor extreme din ultimele zile. (C.P.)
Avarie RADET
Cartierul bucurestean Aviatiei a ramas fara caldura, ieri dupa-amiaza, din cauza unei avarii la o conducta magistrala a RADET. Virgil Ramba, directorul regiei de termoficare, a declarat ca avaria s-a produs in jurul orei 12.30, pe calea Floreasca (in zona fabricii de elemente pentru automoatizari), la conducta magistrala care alimenta cartierul Aviatiei. Echipe ale regiei au fost trimise la fata locului si au intervenit pentru ca furnizarea agentului termic catre blocurile afectate sa poata fi reluata cat mai curand. Potrivit site-ului Administratiei Nationale de Meteorologie, temperatura nu a depasit, ieri, in zona de nord a orasului, valoarea de minus 3 grade Celsius. (M.S.)
Trafic deviat
Din cauza unor lucrari demarate in zona bulevardului Ficusului, s-a dispus devierea si restrictionarea temporara a traficului pe aceasta artera. In data de 15 ianuarie, pe Bd. Ficusului au demarat lucrarile pentru construirea unei conducte de canalizare DN1200 mm prin metode subterane (distanta totala - 2,5 km); o conducta de alimentare cu apa DN600 mm si DN400mm (distanta totala - 3 km); doua rezervoare tanc de apa cu o capacitate totala de 5.000 mc. In vederea desfasurarii in bune conditii a lucrarilor, care vor dura pana in august 2006, s-a dispus devierea si restrictionarea temporara a traficului rutier pe Bd. Ficusului. (M.S.)
A r h i v a
  Peste 20.000 de angajati de la stat concediati in 2006    1 comentariu
  Guvernul pregateste scumpirea carnii de import    
  Guvernul promite liniste fiscala in 2006    
 Top afisari / comentarii 
 Terorismul in Romania (1375 afisari)
 "München" si actiunea "Mania lui Dumnezeu" (554 afisari)
 GRUPELE PRELIMINARE EURO 2008 (113 afisari)
 Profitorii si detractorii lui Eminescu (II) (85 afisari)
 Israelul va ataca facilitatile nucleare ale Iranului (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01193 sec.