Guvernul ar putea discuta, in sedinta de saptamana viitoare, majorarea taxelor vamale la importul de carne de pasare si de porc, propusa de Ministerul Agriculturii pentru sprijinirea producatorilor interni. Gheorghe Flutur a anuntat ieri ca actul normativ va fi aprobat pana la 15 februarie, termenul pana la care sunt in vigoare actualele niveluri ale taxelor. "Astept un raspuns de la UE pentru a clarifica situatia. In mod sigur, pana la data de 15 februarie va fi aprobat actul normativ", a spus Flutur. El a precizat ca Romania a solicitat statelor membre UE sa-si exprime pozitia privind majorarea taxelor vamale la importurile de carne de porc si pasare pentru o perioada de circa sase luni, intrucat Romania a stabilit cu aceste tari acorduri prin care sunt scutite de la plata taxelor vamale anumite cantitati (contingente) importate. Ministrul a afirmat ca are in vedere introducerea unei taxe vamale de 70% la anumite sortimente de carne de pasare, in timp ce pentru carnea de porc nu a fost stabilita inca o valoare a taxei.
Autoritatile au decis sa recurga la o astfel de masura pentru a sprijini productia interna de carne, afectata de importuri, dar si de scaderea semnificativa a vanzarilor la carnea de pasare dupa semnalarea virusului gripei aviare in Romania. Crescatorii de pasari au solicitat Ministerului Agriculturii sa majoreze taxa vamala la importuri de carne de pasare de la 45% la 70% la principalele doua sortimente importate - jumatati posterioare, pulpe si parti de pulpe - care acopera 72% din totalul importurilor. In ceea ce priveste carnea de porc, intentia este de a stabili o taxa de 20%, la solicitarea crecatorilor de animale, nivel cu care procesatorii nu sunt de acord. Taxele actuale variaza intre zero si 45% la importurile de carne de porc. (L.M.)