Ziua Logo
  Nr. 3535 de sambata, 28 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
PSD anunta motiune de cenzura pe Legile Sanatatii
-- "Aberatii si neconstitutionalitate in pachetul legislativ", acuza pesedistii
Partidul Social Democrat (PSD) a anuntat ieri ca va initia motiune de cenzura in momentul prezentarii pachetului legislativ pe sanatate in Parlament, "cu atat mai mult cu cat procedura aleasa, de asumare a raspunderii guvernamentale, nu permite nici o modificare la textul prezentat".
Pachetul legislativ pe sanatate propus de Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii si aprobat joi de Guvern, cuprinde, in opinia Departamentului de Sanatate al PSD, "pe langa multe aberatii si o prevedere neconstitutionala". Ovidiu Branzan, vicepresedintele Departamentului considera ca, prin proiectul noii Legi a Spitalelor, se defiinteaza Consiliile de Administratie ale acestor unitati, ministrul Sanatatii fiind singurul care numeste si destituie directorii - deci administratorii spitalelor. "Problema rezida in faptul ca Ministerul Sanatatii (MS) nu mai este demult proprietarul unitatilor spitalicesti, acestea fiind trecute in proprietatea comunitatilor locale, primarii respectiv consilii judetene", se arata intr-un comunicat de presa al Departamentului de Sanatate al PSD. Prin noua forma a Legii, proprietarului de drept i se retrage dreptul de a-si administra proprietatea, lucru absolut neconstitutional, dar si in conflict flagrant cu doctrina liberala a ministrului, este de parere Branzan. "De altfel ultima decizie a Curtii de Apel Bucuresti de repunere in drepturi a directorului Sorin Oprescu semnaleaza caracterul ilegal al Legii emanate de ilustrul contabil sanitar", se arata in comunicat.
In continuare, PSD prezinta o serie de "aberatii" cuprinse in pachetul legislativ proaspat adoptat: "omul bolnav este complet omis din cele peste 200 de pagini de text. Grija pentru cetatean apare doar in capul ministrului care nu stie cum sa-l mai jupoaie, pe omul sarac aflat in impas. Noile legi contin cateva elemente extrem de nocive, cum sunt co-plata, pachetul minim si extinderea impozitarii, care, puse in aplicare vor diminua si mai mult calitatea serviciilor medicale, crescand in acelasi timp costul suportat de noi toti".
Nicolaescu promite medicamente la primavara
Ministrul Sanatatii i-a asigurat pe pensionari ca in primavara acestui an vor putea vedea efectele noii legi a sanatatii, lege pe care varstnicii o considera mai buna ca cea veche, dar au nemultumiri legate de faptul ca medicamentele compensate nu se gasesc mereu in farmacii si ca sunt prea scumpe. Nicolaescu si-a exprimat speranta ca noul pachet de legi va intra in vigoare din martie. De la aceasta data, spune ministrul, pensionarii nu vor mai avea probleme legate de faptul ca medicamentele compensate sau gratuite se gasesc numai cateva zile in farmacii, nu o luna intreaga. Ministrul a precizat, de asemenea, ca in Romania sunt medicamente mai scumpe decat in Uniunea Europeana si a dat exemplul insulinei. Conform spuselor lui Nicolaescu, 40% din insulina folosita este cea mai scumpa din Europa. Ministrul sustine ca aceasta situatie va lua sfarsit, prin organizarea unei licitatii internationale, anul acesta, "pentru a scurtcircuita canalele prin care se iau comisioane".
Carmen POPESCU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
S-ar putea...   de ninel2222
A r h i v a
  Coruptia aviara    1 comentariu
  Iana, din nou interimar la Spitalul Universitar    1 comentariu
  Videanu a cazut la pace cu CGMB    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Terorismul in Romania (1375 afisari)
 "München" si actiunea "Mania lui Dumnezeu" (554 afisari)
 GRUPELE PRELIMINARE EURO 2008 (113 afisari)
 Profitorii si detractorii lui Eminescu (II) (85 afisari)
 Israelul va ataca facilitatile nucleare ale Iranului (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00821 sec.