Ziua Logo
  Nr. 3535 de sambata, 28 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Stiri pe scurt
Stanoiu se plange la CSM
Fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, i-a reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii pe cei doi procurori care au pus-o sub acuzare in dosarul stenogramelor PSD, sustinand ca acestia au declansat urmarirea penala impotriva sa in mod ilegal. Stanoiu, care cere masuri impotriva celor doi pana la eliminarea din magistratura, sustine ca procurorii nu au instiintat-o in momentul in care au inceput urmarirea penala si ca pentru punerea ei sub acuzare au folosit un articol de presa. Solicitarea fostului ministru al Justitiei va fi dezbatuta, conform Realitatea TV, in plenul CSM care va cere de altfel si o ancheta in acest caz. In cazul in care Consiliul Superior al Magistraturii nu va da un raspuns clar in acest caz, fostul ministru al Justitiei din regimul PSD ameninta ca va apela la alte mijloace legale. Dupa cum se stie Rodica Stanoiu a fost urmarita penal, alaturi de Florin Georgescu, in dosarul stenogramelor PSD pentru trafic de influenta, aceasta solutie fiind infirmata insa de catre procuroriii DNA, iar cazul clasat. (G.T.)
Un nou proces pierdut la CEDO
Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a condamnat din nou Romania pentru nerezolvarea intr-un termen rezonabil a unor procese de catre instantele romane, care nu au solutionat echitabil un dosar privind restituirea unei proprietati. Potrivit Ministerului Afacerilor de Externe (MAE), Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronuntat, joi, in cazul Lungoci impotriva Romaniei, constatand incalcarea articolului 6 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, care garanteaza dreptul la un proces echitabil. "Situatia de fapt in cazul Lungoci priveste respingerea unei a doua actiuni in revendicare introduse de reclamanta, ca o consecinta a constatarii, in cauza, a autoritatii de lucru judecat. Apreciind ca instanta care a respins cea de - a doua actiune in revendicare nu a facut o analiza corespunzatoare a motivelor care au condus la constatarea autoritatii de lucru judecat, Curtea de la Strasbourg a considerat ca acest lucru a incalcat dreptul la un proces echitabil", se arata intr-un comunicat MAE. CEDO a dispus acordarea a 5000 de euro, daune morale, respingand cererea privind daunele materiale. Reclamanta solicitase 729.826 de euro daune materiale si 20.000 de euro daune morale. (G.T.)
Studenti raniti intr-o explozie
Doi studenti cazati intr-un camin al Universitatii de Agronomie din Timisoara au suferit arsuri in urma unei explozii produse, joi seara, intr-o camera, cea mai probabila cauza a deflagratiei fiind o instalatie improvizata de incalzire. Potrivit pompierilor, in camera respectiva se afla o butelie de voiaj care era legata de un resou cu un furtun. Acesta ar fi cedat si avand loc scurgeri de gaze, astfel ca o scanteie a fost de ajuns ca deflagratia sa se produca. Cei doi studenti - o fata de 20 de ani si un tanar de 23 de ani - au incercat sa stinga flacarile, ajutati de colegii lor. In urma expoloziei, cei doi tineri au suferit arsuri, fiind dusi la Clinica de Arsi din Timisoara, unde au fost internati. "Nu sunt chiar atat de grav. Baiatul este un pic mai grav, are arsuri pe 20% din suprafata corporala, pe fata, maini, picioare, dar amandoi sunt suspecti de arsuri de cai respiratorii superioare. Trebuie monitorizati atent", au declarat medicii. (B.C.G.)
BM finanteaza Justitia
Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), divizie a Bancii Mondiale, va sprijini reforma Justitiei din Romania cu 110 milioane de euro, conform acordului de imprumut semnat, ieri, de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si de Anand K. Seth, directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Sud. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor, imprumutul acordat de BIRD are o valoare de 110 de milioane de euro (130 de milioane de dolari) la care se adauga o contributie din partea Guvernului de 32 de milioane de euro, din bugetul Ministerului Justitiei. Valoarea totala a proiectului de imbunatatire a infrastructurii Justitiei este de 142 de milioane de euro. La ceremonia de semnare au participat premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Justitiei, Monica Macovei. Imprumutul va fi folosit pentru reabilitarea infrastructurii instantelor, informatizarea si automatizarea acestora, precum si pentru intarirea capacitatii de management a instantelor si pregatirea profesionala a personalului din instante. De asemenea, in cadrul proiectului va fi oferita asistenta pentru dezvoltarea institutionala a unor institutii judiciare precum Consiliul Suprem al Magistraturii si Ministerul Justitiei, Inalta Curte de Casatie si Justitie. (A.G.C.)
AMR vrea intalnire cu Basescu
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) solicita presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu cate o intalnire in vederea gasirii unor solutii pentru problemele cu care se confrunta Justitia. Magistratii atrag atentia celor doi demnitari asupra atacurilor si declaratiilor politice care au atins "cote alarmante", cu efecte asupra credibilitatii justitiei. Printre problemele semnalate de AMR se afla "acuzele nedrepte", "refularile politicianiste", "grupurile de interese care se erijeaza in protectorul salvator al Romaniei", "lipsa conditiilor de normalitate pentru functionare", precum si "insinuarea raspunderii totale a justitiei pentru un eventual esec al integrarii europene". AMR avertizeaza de asemenea, asupra efectelor pe care le-ar putea avea "atitudinea guvernamentala de ignorare a dialogului cu magistratii", precum si "sanctionarea politica" atunci cand Justitia nu da satisfactii judiciare. (M.V.R.)
Condamnari in jaful secolului
Magistratii Tribunalului Bucuresti i-a condamnat la cate 14 ani de inchisoare pe autorii "jafului secolului" Petru Nica, Constantin Gabriel Velescu si Aurelian Paven, sentinta nefiind insa definitiva. Cei trei au jefuit o autospeciala blindata apartinand firmei de paza CPI Security, prejudiciul cauzat fiind de o suta de miliarde de lei vechi. In iulie 2004, Petru Nica, pe atunci angajat al firmei de paza CPI Security, a sustras din autospeciala pe care o conducea, cu ajutorul lui Constantin Gabriel Velescu si Aurelian Paven, 88,5 miliarde de lei, 33.396 dolari si 525 de euro, bani proveniti din colectarile de la sucursalele Bancii ABN Amro din orasele Galati, Constanta si Ploiesti. (G.T.)
Magistrala de gaze fisurata
O fisura in magistrala de gaze care subtraverseaza principala artera de circulatie din Craiova, Calea Bucuresti, este cauza exploziilor produse, in urma cu doua zile, in cartierul craiovean Lapus, si soldate cu moartea unei persoane, ranirea grava a altor doua si avarierea a peste o mie de apartamente. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat, ieri, citat de Mediafax, ca echipele Distrigaz Sud lucreaza inca la remedierea problemelor. "Au sapat pana azi dimineata (n.r.-ieri) la ora 3.00, dupa care s-a cazut de acord ca e bine sa intrerupa lucrul din cauza frigului de afara. De circa o ora, acestia si-au reluat activitatea si vor relua sapaturile pentru a largi canalul si remedia problema", a declarat Giugea. El sustine ca lucrarile de remediere a apartamentelor afectate de cele doua explozii vor fi terminate in cel mult trei zile. (M.V.R.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Justitia   de avarfreson
A r h i v a
  Criminalul fetitei din Plopeni a fost capturat    
  Urmarire penala "in rem" in dosarul "Matusa"    3 comentarii
  Noi conditii la frontiera    
  Legistul sustine vinovatia lui VanGoethem    2 comentarii
  Romania fara bani pentru avioane militare noi    
 Top afisari / comentarii 
 Terorismul in Romania (1375 afisari)
 "München" si actiunea "Mania lui Dumnezeu" (554 afisari)
 GRUPELE PRELIMINARE EURO 2008 (113 afisari)
 Profitorii si detractorii lui Eminescu (II) (85 afisari)
 Israelul va ataca facilitatile nucleare ale Iranului (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01178 sec.