Ziua Logo
  Nr. 3533 de joi, 26 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Premiu prestigios pentru o biografie a lui Matisse
Hilary Spurling (foto) a provocat o adevarata surpriza, marti, cand biografia scrisa de ea, despre viata pictorului francez Henri Matisse, a castigat titlul de cea mai buna carte a anului in Marea Britanie la premiile Whitbread, relateaza Reuters. "Matisse The Master" (Matisse maestrul) a fost descrisa de juriu drept "o piatra de hotar a biografiilor din ultimii ani, care a schimbat deja istoria artei". Autoarea a petrecut 15 ani scriind cel de-al doilea volum al biografiei maestrului francez. Spurling a primit acces la documente de familie si la corespondenta lui Matisse.
"A fost ultima dintre personalitatile importante ale secolului XX care nu avea o biografie. Nu am putut rezista provocarii, dar nu mi-am inchipuit ca va dura 15 ani", a spus scriitoarea cand a primit premiul. Premiul Whitbread, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din Marea Britanie, are cinci categorii - roman, roman de debut, carte pentru copii, biografie si poezie. Castigatorul fiecarei categorii primeste 5000 de lire sterline, iar castigatorul marelui premiu, ales dintre cei cinci, primeste 25.000 de lire sterline. Presedintele juriului, Michael Morpurgo, a dezvaluit ca decizia s-a luat dupa aproape doua ore de dezbateri aprinse intre membrii juriului. "Nu a fost varsare de sange, dar atmosfera a fost foarte incinsa", a declarat presedintele juriului. Spurling era sa rateze marele premiu in fata lui Kate Thompson, castigatoare la categoria carte pentru copii, pentru saga sa "The New Policeman", a mai spus Morpungo, el insusi autor de carti pentru copii.
Al treilea, la foarte mica distanta, in cursa literara, a fost poetul Christopher Logue, pentru munca sa asupra "Iliadei" lui Homer. Premiul, care este acordat autorilor din Marea Britanie si Irlanda, a atras 476 de candidaturi anul acesta. (D.M.)
A r h i v a
  Regizor la 10 ani    
  Disney a dat 7,4 miliarde de dolari pentru Pixar    1 comentariu
  Preotul si ateul au ajuns in fata instantei    2 comentarii
  Actorul Chris Penn a fost gasit mort    
  Concert Iris la Club ONX    1 comentariu
  Festivalul Primaverii - Anul Nou Chinezesc 2006    
  meteo    
  Recomandari TV    
 Top afisari / comentarii 
 Alla Pugaciova uraste vodca (874 afisari)
 Hotii de la gaze (155 afisari)
 Basescu keeps Russians at distance (92 afisari)
 Santierul militar din Mangalia preluat de Daewoo (89 afisari)
 "Niciodata n-am fost eu cel care a atacat primul" (86 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00731 sec.