Ziua Logo
  Nr. 3532 de miercuri, 25 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
UE ne inchide brutariile
-- Aproape 700 de unitati din industria alimentara, majoritatea brutarii, vor fi desfiintate daca nu indeplinesc normele UE la 1 octombrie 2006 * Cele mai multe dintre firmele vizate sunt din mediul rural
Aproximativ 700 de unitati din sectorul alimentar care proceseaza produse de origine non-animala ar putea fi inchise dupa data de 1 octombrie, daca nu realizeaza investitii in vederea modernizarii conform normelor UE. "Aceste unitati vor fi inchise de la 1 octombrie, daca nu corespund conditiilor impuse de UE din punct de vedere tehnologic si al igienei", a declarat Constantin Lupescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), ieri, intr-o conferinta de presa. Autoritatea a inceput in luna septembrie 2005 o actiune de evaluare a unitatilor din industria alimentara din sectoare precum morarit si panificatie, ulei, margarina si grasimi vegetale, legume si fructe, zahar si produse zaharoase in ceea ce priveste respectarea cerintelor UE in domeniul igienei alimentelor. Astfel, din totalul de 7465, au fost verificate 4176 de unitati. Din acestea 264 se afla in stare corespunzatoare, 3215 - acceptabila, iar 697 sunt in stare neacceptabila. In aceasta din urma categorie, cele mai multe sunt brutariile - 542, situate, de regula in mediul rural, a precizat Liviu Rusu, director general in ANSVSA. Doar in industriile de ulei si zahar au fost evaluate toate fabricile. Astfel, din 29 de fabrici de ulei, 7 sunt conforme cu normele UE, 60 se pot conforma, cu investitii minime, pana la 1 octombrie 2006, iar una, care nu a fost precizata de autoritati, are nevoie de investitii insemnate. La zahar, din cele 9 fabrici ce functioneaza, 2 sunt conforme, iar restul in curs de conformare.
Oficialii autoritatii preconizeaza ca evaluarea tuturor fabricilor din sectorul non-animal sa fie finalizata in primul trimestru 2006. Pana in prezent, au fost suspendate sau inchise temporar 125 unitati, cea mai mare parte din sectorul de morarit si panificatie, intrucat activitatea nu se desfasura conform legislatiei in vigoare si nu era implementat sistemul HACCP (Analiza Riscului si Punctele Critice de Control).
In sectorul procesarii de produse animale, unitatile pot obtine derogari de pana la doi ani de la momentul aderarii daca au intocmite programe de modernizare. Conform datelor ANSVSA, la data de 20 ianuarie, din cele 1103 unitati doar 94 indeplineau conditiile cerute de legislatia UE, 430 pot sa respecte aceste cerinte in momentul aderarii si 51 vor putea indeplini normele UE intr-un interval de doi ani dupa aderare. In acelasi timp, 528 fabrici trebuie sa realizeze programe de modernizare si restructurare pana la data de 30 iunie, in caz contrar urmand sa fie inchise. Potrivit reprezentantilor ANSVSA, pana la 30 iunie circa 101 unitati vor fi inchise, deoarece nu au intocmit programe de modernizare. (L.M.)
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Prostie...   de parazitii_mereu
astia-s in stare sa standardizeze si prezervativele,   de spaiu'
Io nu crez bre ca le inchide, taica!   de serios-glumetul
Doar inceputul   de S
baguette, paine integrala, bucle, impletita...   de Oriana
UE ne inchide brutariile!!!   de DanBruma
Eu gatesc sarmale   de Atamild
aritmetica Ro   de amica
Nu-i nimic, inchidem brutariile...   de alwis46
E indraciti rau astia de la UE...   de costy
Piine in euro la brutarie   de Atamild
Si ce mai face ue?   de Phil
A r h i v a
  Circulatia feroviara pe Valea Oltului reluata cel tarziu in martie    
  CNA cere sanctionarea posturilor care difuzeaza filme ilegal    
  Profesorii universitari peste 65 de ani raman fara functii    
  Ajutorul de somaj vine mai tarziu in februarie    
  Videanu baga eurobondurile in strazi    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Videanu baga eurobondurile in strazi (321 afisari)
 Eminescu in videoclipuri, desene, CD-uri si recitat de Ion Caramitru (303 afisari)
 Baiculestii la penal (271 afisari)
 Gerul blocheaza internarile in Bucuresti (229 afisari)
 Urechea lui Talpes (187 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00826 sec.