Ziua Logo
  Nr. 3530 de luni, 23 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Despre stilul politicianului roman
Red APPLE 
Ce a fost saptamana trecuta?
* Navoadele anticoruptie la control
* Nastase - suspendat, Copos - anchetat
* Asfaltul PD
* Primari in faliment
* PSD strange randurile
* Alegeri pentru Parlamentul European.
Dictionarul de semiotica defineste stilul ca pe ansamblul abaterilor ce se repeta. Uitandu-ne la politicienii cercetati de justitie observam cum toti neaga vreo incalcare a legii si construiesc motivatii aproape similare. Principala motivatie este politica, o a doua este legata de serviciile secrete, iar domnul Copos utilizeaza vocabularul prezidential, punand totul pe seama unui grup de interese.
Unde gresesc toti acestia este ca pana acum nu au facut nici un efort sa devina credibili si mai ales acceptati. Au crezut ca pozitiile si averile lor sunt suficiente pentru a fi la adapost de cutremure. Este adevarat ca saracul nu il iubeste pe bogat, dar poate sa-l respecte si sa-l creada. Or, dupa un comportament de 16 ani arogant si ciocoiesc, nici macar prietenii (sau poate mai ales acestia) nu ii cred. Ei nu se pot victimiza, nimeni nu crede ca oamenii care au facut milioane de dolari si au condus Romania pot fi victime inocente. Daca esti ministrul unei tari acuzate de coruptie ori stii si taci, ori nu sti nimic si inseamna ca nu controlezi nimic, ori ca esti incapabil sa proiectezi imaginea reala. Oricum ar fi, ai o problema.
"Victimele", de imagine pentru inceput, ale justitiei sunt din ce in ce mai numeroase. Este foarte probabil sa mai fie si altii la rand. Pericolul ce pandeste acest demers al justitiei este solidaritatea acestor "victime" care au inca parghii ale puterii. O astfel de solidaritate (pe care observatorii avizati o vad deja nascandu-se) poate declansa o criza politica si modificarea unor structuri ale puterii. Si atunci va fi momentul pentru o noua clasa politica sau pentru intoarcerea in trecut.
De ce?
In aceasta saptamana controlorii Uniunii Europene vin la Bucuresti, pentru a examina progresele in lupta anticoruptie. Vor avea ce sa constate, intrucat procurorii anticoruptie si-au aruncat deja navoadele asupra unor nume mari care sa fie oferite drept exemplu de bune practici in justitia romana. Acest gest de sustinere pentru justitia romana devoaleaza originea luptei anticoruptie, proces pe care unii si l-ar dori inexorabil.
Nu numai social-democratii Si conservatorii au fost loviti la imaginea publica prin aducerea in fata procurorilor a unor membri marcanti ai lor. si PD a suferit o "tavalire" pe strazile Bucurestiului (asezonata, ce-i drept, cu o crestere in sondaje), dupa ce Mugur Ciuvica, celebrul autor de Armaghedoane, a dezvaluit o asa numita "matusa Tamara" a democratilor, prin firma careia se deruleaza asfaltarile marilor bulevarde. Videanu a dezmintit prompt acuzatiile, dar Boc a promis ancheta. Reactia lui Mugur Ciuvica si incercarea unora de a confisca agenda publica in favoarea dezbaterii propuse de acesta denota o strategie de contrareactie, nu atat in favoarea lui Adrian Nastase, cat mai ales in favoarea unui asociat de taina al autorului.
Dupa reforma justitiei si a sanatatii, Guvernul a lansat la apa cea de-a treia mare reforma, a administratiei publice. Prin aceasta reforma localitatile conduse de primari incompetenti vor putea fi declarate falimentare. In locul incompetentilor, instantele vor putea numi administratori speciali, care sa gestioneze corect banii si sa-i execute pe datornici. Aceasta este o noua cale de scoatere pe farasul politic a unor gospodari nepotriviti, care tradeaza increderea celor care i-au votat si arata sensul integrarii: puterea locala va deveni mult mai importanta.
PSD a strans randurile in fata anchetarii esaloanelor sale de conducere. Mircea Geoana, Miron Mitrea si Ioan Rus aproape ca s-au facut frati de cruce, la Poiana Brasov, pentru a proteja partidul de dusmanii din actuala putere. Suspendarea presedintelui executiv Adrian Nastase a bucurat insa multi social-democrati, care isi vad un viitor politic mai roz prin slabirea celui mai puternic lider al partidului. Cel mai vioi pare Mircea Geoana, al carui discurs politic a coborat de la o vreme incoace la nivelul de intelegere al unui scolar de clasa a IV-a (probabil pentru a se mai sustrage electorat de la PRM, care creste in sondaje).
Presedintele Traian Basescu a respins posibilitatea organizarii unor alegeri anticipate in acest an, dar nu a exclus organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei in acelasi timp cu alegerile in premiera pentru Parlamentul European. ISnsa dupa cum il stim pe Traian Basescu, alegerile anticipate pot fi reactivate "in functie de context".
Ce va fi?
* Controlorii UE vor verifica navoadele procurorilor anticoruptie
* Reprezentantii Fondului Monetar International vor controla echilibrele macroeconomice.
* Este asteptata demisia lui Copos si din functia de vicepremier.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Stilul politicianului roman.......   de alwis46
demisia   de avarfreson
A r h i v a
  De ce minte vicepremierul?    14 comentarii
  Eternul nod gordian    18 comentarii
  Adrian Nastase si matusa-matriosca din fosta URSS    2 comentarii
  Ultimul avertisment    2 comentarii
  Strict autentic: pe urmele lui Paul Goma    18 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Ne-am intors din Congo    2006-01-16
  Ministerul Bolii    2006-01-09
  De ce nu vorbeste Traian Basescu despre Tariceanu?    2005-12-19
  Romania Corupta    2005-12-12
  Despre dragoste si alti demoni...    2005-12-05
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (1733 afisari)
 Lucratura Vulpii (578 afisari)
 Jacques Elias: un patriot generos (94 afisari)
 Gogosarul (72 afisari)
 Agitatie la Cotroceni (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28584 sec.