Ziua Logo
  Nr. 3527 de joi, 19 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Viol tainuit in Ministerul Educatiei
Ministrul Mircea Hardau
O femeie in varsta de 24 de ani a fost violata, in noaptea de luni spre marti, in sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii, de catre un agent de paza al unei societati private. Dupa ce victima a depus plangere la Politie si violatorul a fost arestat, colegii acestuia au lansat zvonul potrivit caruia victima ar fi fost de fapt o prostituata, iar reclamatia la Politie, o razbunare. Numai ca violatorul s-a grabit sa dea detalii despre viol, condamnandu-se astfel. Pe de alta parte, Ministerul Educatiei si Cercetarii nu a scos nici un cuvant o zi intreaga despre incident. Secretarul general al MEdC, Adrian Gorun, a anuntat, ieri, incidentul, ascunzandu-se dupa o scuza care starneste rasul: in timpul serii, nu sunt reprezentanti ai Ministerului in institutie.
Siluita in WC
Femeia a fost violata intr-un grup sanitar din incinta sediului Ministerului Educatiei, in noaptea de 16 spre 17 ianuarie, de catre un agent de paza al firmei Top Security Guard, care asigura paza institutiei. Potrivit Politiei Capitalei, victima, Nicoleta B., a mers la sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii, pentru a-si cauta un amic, care urma sa o ajute sa se inregistreze pe o caseta audio. Inregistrarea urma sa fie data prietenului fetei, aflat in arestul Sectiei 12 Politie. Anchetatorii sustin ca fata a incercat sa apeleze la respectivul amic pentru ca nu voia ca parintii sai sa afle ca are un prieten arestat pentru talharie. Ajunsa la sediul MEdC, victima nu l-a gasit pe amicul sau, motiv pentru care i-a rugat pe cei doi barbati pe care i-a gasit in cabina agentilor de paza sa o lase sa foloseasca casetofonul acolo. Unul dintre ei a refuzat, insa celalalt, Constantin Paun, in varsta de 26 de ani, s-a oferit sa o ajute, dar a dus-o pe fata intr-un grup sanitar din incinta institutiei, unde, sub amenintare, a supus-o la perversiunui sexuale.
Paun a fost retinut pentru 29 de zile
Dupa ce a scapat din mainile violatorului, tanara s-a dus la o Sectie de Politie aflata la 50 de metri de Ministerul Educatiei. Ea le-a povestit oamenilor legii ce i s-a intamplat, iar Constantin Paun a fost ridicat de politisti de la sediul MEdC si retinut. Agentul care s-a ocupat de caz, inspectorul principal Stefan Munteanu, a declarat ca, in jurul orei 2.00 noaptea, imediat dupa ce victima s-a prezentat la sectia de politie, o patrula de agenti s-a deplasat la sediul ministerului, de unde l-au ridicat pe violator. Acesta a fost arestat preventiv, ieri, pe o perioada de 29 de zile, sub acuzatia de viol. In plus, pentru a diminua gravitatea faptei, unii dintre agentii de paza din cadrul MEdC au lansat zvonul potrivit caruia fata ar fi fost prostituata si ar fi reclamat la politie violul ca o razbunare pentru ca nu i-au fost platite serviciile. Politia a negat insa aceasta varianta, precizand ca fata nu figureaza in evidentele ei ca fiind prostituata, si, in plus, violatorul si-a recunoscut fapta. Pe de alta parte, potrivit raportului medico-legal, fata nu prezinta urme de vatamare corporala, dar au fost depistate urmele unui viol.
Angajat la recomandarea varului
Totodata, directorul firmei de paza Top Security Guard, in numele careia facea paza agresorul, a declarat, contactat de reporterii ZIUA, ca violatorul nu era angajat al societatii, ci era in perioada de proba. Astfel, directorul firmei de paza a tinut sa se dezica de intamplarea de la sediul MEdC, mentionand ca "ceea ce s-a intamplat este o enigma, iar firma noastra nu a avut nici o problema pana acum". Cu toate acestea, intrebat care sunt ratiunile care au stat la baza angajarii violatorului, directorul firmei de paza a recunoscut ca "individul era varul celui mai vechi angajat al nostru, avea o recomandare foarte buna. E adevarat ca a fost supus la mai multe teste psihologice, dar rezultatele acestora sunt in curs de evaluare".
Ministerul sustine ca a aflat de la Politie
Conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) a facut public acest incident doar dupa ce informatiile in acest sens au aparut in presa, adica la o zi dupa petrecerea violului. Astfel, prevalandu-se de faptul ca seara, in sediul ministerului, nu este nici un reprezentant al institutiei, ci doar al firmei de paza, reprezentantul ministerului a "sucit-o", declarand ca doar ieri a aflat despre aceste incident. Putin credibil, daca ne gandim ca oamenii legii l-au "saltat" pe violator direct din incinta ministerului.
Pe de alta parte, ministerul a anuntat ca va rezilia contractul cu firma de paza, indiferent de rezultatele anchetei intreprinse de Politie. Decizia a survenit la 24 de ore dupa eveniment intrucat staff-ul ministerului n-a stiut ca in ograda sa o tanara a fost violata. Secretarul general al MEdC, Adrian Gorun, sustine ca nimeni din conducerea ministerului nu a stiut pana ieri dimineata, cand a primit un comunicat de la Politie, de incident. "Am aflat ieri ca Politia a fost in noaptea de 16 spre 17 in minister. Pe perioada noptii, in MEdC nu se afla decat agenti de la firma care asigura paza institutiei", aceasta dorindu-se a fi o explicatie pentru faptul ca reprezentantii MEdC n-au avut cunostinta de eveniment. Pentru a elucida misterele acestui nefericit eveniment, "am declansat o ancheta administrativa sa vedem daca, totusi, cineva din minister avea cunostinta despre ce s-a intamplat pe 17 ianuarie, la ora 1.00, si ne-a ascuns acest lucru. Primul vizat este directorul administrativ", a mai spus Gorun.
Contractul cu firma de paza, reziliat
Firma de paza privata SC Top Security Guard SRL din Bucuresti a castigat in 2004 si 2005, in urma unei licitatii, dreptul de a asigura protectia si paza in Ministerul Educatiei si Cercetarii. Potrivit contractului, in 2005 firma primea lunar 165.000.000 de lei vechi pentru 24 de posturi.
MEdC a solicitat firmei care asigura paza institutiei, comunicarea urgenta a masurilor luate cu privire la agentul acuzat de viol. In acelasi timp, sustine Adrian Gorun, "desi n-am avut timp sa-l consult pe ministru, eu sunt hotarat sa dam firma in judecata pentru daune morale si de imagine".
Referitor la acest incident, ministrul Educatiei, Mihail Hardau a declarat: "Indiferent de rezultatul anchetei, fapta este reprobabila, iar raspunderea apartine strict individului. Pana acum nu am avut probleme cu firma de paza. Este un caz exceptional care ne revolta si ne mahneste in acelasi timp". (Voichita RASCANU, Mihaela JITEA)
Ofiter de serviciu la MEdC
Ministrul Educatiei a mai anuntat ca va solicita conducerii Ministerului Administratiei si Internelor sprijin pentru asigurarea pazei MEdC. Pe de alta parte, ieri, MEdC a stabilit ca, pana la incheierea unui contract cu o alta firma de paza, securitatea institutiei va fi asigurata de angajatii MEdC. Acestia vor face de serviciu noaptea, intre orele 22,00 si 7,00, pana cand va fi desemnata firma de paza care va asigura permanenta in institutie, au declarat pentru Mediafax surse din minister. Ministrul Educatiei Mihail Hardau a hotarat, ieri, sa insitituie functia de ofiter de serviciu care sa supervizeze activitatea serviciului de paza. Primul care va face acest serviciu este un angajat de la Departamentul Administrativ. Ministrul ia in calcul mai multe masuri pentru ca evenimente de genul celui petrecut in incinta institutiei sa nu se mai repete, printre acestea fiind chiar montarea unor camere de supraveghere. O decizie in acest sens urmeaza sa devina publica in curand.
 Afisari: 193  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Veniti in Romania....   de Alex2003
Ce sperante sa mai aiba adolescentii de azi de la Ministerul Invatamantului ?   de ionion
Scoala romaneasca a fost violata timp de 60 de ani   de ionion
Si unii se mirau de ce se intampla prin scoli.... uite ca-n minister au loc violuri..   de romanul
A r h i v a
  Parchet All Inclusive    11 comentarii
  Consilieri prezidentiali din gluma    9 comentarii
  Mama Cotrocenilor are fata de matusa    2 comentarii
  Videanu: Schimbarea actionariatului, o eroare majora    2 comentarii
  Celebrul "colonel Dumitrescu" acuza coruptia din SIE    3 comentarii
  Razboi total Steaua-RAFO-BkP    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Parchet All Inclusive (358 afisari)
 Viol tainuit in Ministerul Educatiei (193 afisari)
 Stiri pe scurt (154 afisari)
 Consilieri prezidentiali din gluma (124 afisari)
 Celebrul "colonel Dumitrescu" acuza coruptia din SIE (109 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01131 sec.