Ziua Logo
  Nr. 3527 de joi, 19 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Parchet All Inclusive
Atacul suferit de Gheorghe Tofan in cursul zilei de marti a scos la iveala un razboi mai vechi intre mai multi oameni de afaceri si procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si din Departamentul National Anticoruptie.
Conform declaratiilor date de ambele parti, acest razboi dateaza din anul 2003 si a fost presarat cu rapiri, batai, distrugeri de bunuri, arestari, perchezitii si dosare penale grele. In ciuda gravelor fapte care au avut loc, nici una nu a fost data publicitatii, fiind acoperite. Cele mai multe dintre dosarele penale au ramas in stare incipienta in diferite sertare ale anchetatorilor.
Pe parcurs, un procuror s-a autodenuntat ca a primit spaga, dar a fost iertat si i s-a oferit din nou dosarul pentru a-l instrumenta. Alti doi magistrati sunt acuzati ca au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a sustrage dosarele penale in functie de greutatea probelor care erau depuse in cauze.
Devine limpede ca autoritatile statului nu au putut impiedica escaladarea conflictului dintre cele doua tabere. Trist este ca la capitolul "victime colaterale" au fost trecuti copii. Cu asa ceva este periculos sa te joci chiar daca ai in spate magistrati ai Inaltei Curti. Practic, anchetatorii acestui razboi economic dintre Radulescu si Tofan au oferit de toate "clientilor" lor. Audieri, arestari, perchezitii, ore de neliniste, incompetenta directionata in sensul tergiversarii cauzelor etc. Au primit in schimb bani. Este adevarat ca nu toti au recunoscut ca au fost platiti pentru serviciile aduse. Oricum nu prea conta cine si mai ales ce recunostea.
ZIUA va prezinta modul in care partile combatante se acuza una pe alta de grave ilegalitati cu ajutorul magistratilor de la "oficiul pentru servirea completa a clientilor artagosi".
Tofan: "La mijloc sunt Radulescu si Bogasiu"
Omul de afaceri Gheroghe Tofan a declarat reporterilor ZIUA ca principalii suspecti, din punctul sau de vedere, de atacul care a avut loc asupra sa sunt Stefan Radulescu si avocatul Mihai Bogasiu. "La mijloc sunt Radulescu si Bogasiu. Eu am retinut exact figura celui care m-a atacat si sunt convins ca in afara celor doi nimeni nu are nimic cu mine. Radulescu si Bogasiu au pierdut procesele cu mine in comercial, au numeroase dosare penale si acum se simt in corzi", ne-a declarat victima.
Intrebat despre motivul dusmaniei dintre el si Radulescu, Tofan a explicat: "Exista un grup de persoane care urmaresc, prin orice mijloace, obtinerea de bani. Nu numai firma mea a fost in aceasta situatie, ci si firma Mobins. In urma cu mai mult timp, Radulescu s-a infiltrat in compania mea, dupa care mi-a furat-o. De atunci incolo a inceput razboiul. Problema este ca nu numai eu am fost victima acestor indivizi. Ci si anumite persoane din jurul meu".
Intrebat despre identitatea celor care au fost implicati alaturi de el in toti acesti ani de razbunari si reglari de conturi, Tofan a rostit trei nume: Nicoara, Anton si Marinciu. "Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca masina bodyguard-ului meu a fost furata si incendiata", a precizat Tofan.
Copii sechestrati, agresiuni si conexiuni cu magistrati
Unul dintre cei nominalizati de Tofan ca fiind o victima a aceluiasi grup de interese reprezentat de cuplul Radulescu-Bogasiu, Nicoara, cel care detine firma Mobins despre care amintea Tofan, a declarat telefonic reporterilor ZIUA: "Este vorba despre un grup cu sprijin politic. Eu am primit amenintari cu moartea azi-noapte. Nu este insa pentru prima data. De ani de zile este acest razboi. In anul 2003, in incinta bazei firmei mele, Mobins, oamenii trimisi de Radulescu m-au sechestrat pe mine si pe copii. Am depus plangere la procurorul Stefan Crisu, dar si la procurorul Gherta din cadul Parchetului Suprem. Cu toate astea, nimeni nu a fost tras la raspundere. Cum se apropiau de o pista, cum le erau luate dosarele".
Conform datelor pe care le detinem, una dintre firmele despre care Nicoara sustine ca au participat la sechestrarea sa si a copiilor sai se numeste "Five stars" si apartine unui anume Rizescu.
O alt om de afaceri care a dorit sa-si faca auzit punctul de vedere se numeste Cristi Marinciu. Acesta ne-a declarat ca din calitatea sa de cumnat al unui alt om de afaceri, Stan Anton, a fost implicat in tot acest razboi. "Mi-au spart luneta la masina, mi-au taiat de doua ori toate cauciucurile masinii, mi-au zgariat cu cutitele toata masina, m-au amenintat cu moartea... Am depus plangeri peste plangeri, dar nu s-a solutionat nimic". Intrebat despre conexiunile cu lumea interlopa ale lui Radulescu si Bogasiu, Marinciu a declarat ca este vorba despre Nureldin Beinur, un cunoscut membru al lumii interlope din Constanta, conexat in interesele acestei afaceri cu celebrul Bayandar. "L-au amenintau ca-i rapesc nepotul, pe sotia sa au batut-o si i-au rupt mana, iar pe el l-au amenintat ca il omoara. A fugit omul din tara, ce era sa faca? Cu Beinur s-a intalnit intr-un local pe strada Polona ca sa lamureasca lucrurile, dar dupa cum se vede...", a declarat Marinciu despre Stan Anton.
Despre conexiunile politice ale aceluiasi grup, Radulescu - Bogasiu, Cristi Marinciu are o pozitie clara: "Toate sforile in ceea ce priveste dosarele penale in cazul acesta sunt legate de Vasile Draghici si Gheorghe Muscalu". Marinciu nu i-a uitat nici pe oamenii politici despre care crede ca sunt afiliati grupului de interese ostil: "Damian Florea si Odobescu va spun ceva numele astea? Pai cu asemenea adversari e clar de ce nu s-a facut nimic ani de zile. Nu uitati ca avocatul Bogasiu a fost implicat in cazul lui Nicu Pamant...Poate vor sa afle domnii procurori unde a ajuns iahtul lui Radulescu? Cand vor afla, poate vor pune lucrurile cap la cap!"
Replica lui Radulescu si alti magistrati implicati
Acuzat de punerea la cale a atacului asupra lui Tofan, omul de afaceri Stefan Radulescu ne-a declarat: "Imi pare rau sa aud ca i s-a intamplat asa ceva. Sunt un grup mafiot organizat. Toate aceste actiuni sunt coordonate de un procuror: Gherta, din Parchetul General". Despre incendieri, atacuri fizice si molestari, Radulescu a declarat ca nu are nici o legatura cu agresorul si niciodata nu a apelat la asemenea mijloace: "Eu nu sunt de acord cu acest mod de rezolvare a problemelor. Toate sunt ca si atunci cand si-a dat singur foc la o Dacie de doua milioane." Despre presupusa sa legatura cu Beinur, Radulescu a replicat: "Nici nu stiu cine este!". Despre compania de paza acuzata de Nicoara ca a participat la sechestrarea sa si a copiilor sai, Radulescu a declarat: "Noi am infiintat o companie de paza, �Five Stars�, dar nu are nici o legatura cu ceea ce reclama domnul Tofan". Despre iaht am primit urmatoarea precizare: "L-am vandut unui turc. Unei firme condusa de un turc. Nu mai stiu. Am acte!"
Pe de alta parte, Stefan Radulescu sustine ca, de fapt, el este victima unei grupari mafiote cu practici violente: "M-au santajat pe mine si pe familia mea sa platesc 100.000 de euro. Am inregistrare. Am o inregistrare cu domnul Stan care ma ameninta cu moartea. Mai mult, avocatul meu, Bogasiu, a fost amenintat cu moartea de catre Tofan. Pentru toate aceste acuzatii am probe solide."
Intrebat cum isi explica acest conflict, Radulescu a sustinut: "Tofan nu mai are nici bani nici afaceri. Toti partenerii sai de afaceri l-au dat in judecata. Nu mai are nimic. De aceea este disperat si procedeaza asa".
Deputatul PUR Damian Florea a declarat referitor la implicarea sa in acest caz: "Nu am nici o legatura de afaceri cu domnul Radulescu. Pe domnul Odobescu il stiu eu pe el, dar nu cred ca el pe mine".
Dupa cum se poate observa, de la o ranga in cap au iesit la iveala conexiuni si acuzatii incredibile care au zacut pana acum in fisetele Politiei si in sertarele Parchetului General. Trebuie spus ca toti procurorii nominalizati in acest caz, fie de o parte, fie de alta, au probleme judiciare sau administrative ca urmare a modului in care s-au ocupat de anumite dosare cu greutate. (Petre NITEANU)
Istoria confruntarii dintre Tofan si Radulescu
Conflictul dintre Tofan si Radulescu dateaza de ceva vreme. A fost presarat, dupa cum se poate observa, cu bate in cap, dosare penale, incendieri de masini, sechestrari de persoane etc.
Reluam conflictul dintre cele doua grupuri, asa cum a fost el relatat de presa. Conform ziarului "Adevarul", Stefan Radulescu a gasit o modalitate originala de a-si plati avocatul care il scapa de belele. Prin firma SC Transporturi Auto Astra, "imprumutata" de la Tofan, Radulescu i-a cumparat aparatorului sau, Mihai Bogasiu, un iaht de lux. Valoarea acestei ambarcatiuni la furnizorul german Hanse Yacht este de minimum 60.000 euro, la care se adauga transportul, vama si asigurarea. Numai ca, dupa factura depusa in vama de delegatul firmei lui Radulescu, iahtul ar fi valorat doar... 2556 euro. Transformarea brusca a ambarcatiunii de lux in chilipir poate fi explicata prin diminuarea platilor catre stat - TVA, accize si taxe vamale - cu nu mai putin de 1 miliard de lei! Ambarcatiunea a fost dusa initial la Snagov, unde a fost inspectata de Oficiul Capitaniei Snagov, drept responsabil al iahtului fiind inregistrat avocatul Mihai Bogasiu. Acest import dubios a fost facut chiar in perioada in care Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ancheta activitatea firmei Transporturi Auto Astra. Investigatia procurorilor i-a determinat pe oamenii lui Radulescu sa se descotoroseasca de iahtul subevaluat in vama. Ambarcatiunea a fost luata de la Snagov si, dupa ce a trecut pe la sediul SC Transporturi Astra, a "navigat" catre Constanta. Pentru a nu avea probleme, transportul a fost escortat de mai multe masini. Una din ele, un Opel Vectra gri ce a stat tot drumul in coada TIR-ului cu care a fost transportat iahtul, avea numere false de Constanta! Dintr-un Renault rosu cu numerele firmei lui Radulescu, operatiunea era supravegheata de un om al avocatului Bogasiu. Mai mult, pe raza judetului Constanta, convoiul pazit de cei din masina cu numere false a fost incadrat in mod suspect de doua masini de politie - una de la Circulatie si alta cu insemnele Politiei de Frontiera. Asta in conditiile in care ambarcatiunea respectiva face obiectul cercetarilor penale. Pana la urma, vasul a ajuns in curtea societatii Simpa Trans din Saturn, fiind vandut unor cetateni turci". Astfel se coroboreaza datele cu cele furnizate noua de catre Radulescu cu privire la iahtul de lux.
Date simetrice
Un alt cotidian central a monitorizat acest scandal si a facut un scurt istoric: "Din 2003, procurorul Constantin Gherta il cerceteaza pe Stefan Radulescu intr-un dosar complex, sub acuzatiile de delapidare, evaziune fiscala, fals si fals intelectual. Cercetarile au fost declansate in urma plangerilor omului de afaceri Gelu Tofan. Acesta afirma ca trei dintre societatile sale - Tofan Trans, Rotrans Turnu-Severin si Astra SA - au fost preluate ilegal de Radulescu. De la acel moment, procurorul Constantin Gherta s-a aflat in permanenta sub tirul acuzatiilor celor doi fosti parteneri de afaceri.
19 aprilie 2004: Constantin Gherta face o serie de perchezitii la una dintre societatile lui Stefan Radulescu: SC Astra SA, din Bucuresti. Inregistrarile video de la acea vreme dezvaluie o atmosfera extrem de incordata, pigmentata, in anumite momente, cu discutii extrem de taioase intre invinuit si anchetator. Ca raspuns la nenumaratele reprosuri adresate modului in care se desfasoara cercetarea penala, la un moment dat, Gherta izbucneste si ii raspunde lui Radulescu pe un ton ironic: "Un singur lucru va spun. Ca, de acum, ancheta asta o sa fie atat de cinstita. Atat de cinstita! O sa vedeti dumneavoastra!".
27 mai 2004: Procurorul Gherta solicita Parchetului Tribunalului Bucuresti "sa i se inainteze de urgenta" un dosar in care Stefan Radulescu era acuzat de un partener de afaceri ca nu si-a respectat obligatiile asumate prin semnarea unui act de cesiune de actiuni. Pretextul oficial: procurorul incerca sa anexeze acest dosar celui pe care-l instrumenta si in care omul de afaceri era acuzat de delapidare, evaziune fiscala, fals si fals intelectual.
Intr-o plangere penala depusa la DNA, Radulescu declara ca ar fi primit amenintari din partea aceluiasi partener de afaceri, care sustinea ca ar avea influenta asupra procurorului Gherta.
La doar cateva zile de la acest presupus incident, Gherta cerea dosarul Parchetului Tribunalului Bucuresti. Desi obiectul cauzei respective era un act de mita, deci jurisdictia apartinea in totalitate Parchetului National Anticoruptie, dosarul ajunge totusi la Parchetul General, pe masa procurorului Gherta.
18 noiembrie 2004: Stefan Radulescu este trimis in arestul Directiei Cercetari Penale a IGP. La patru zile de la acest moment, sotia omului de afaceri, Mariana Radulescu, are o intalnire cu Constantin Gherta. Pe parcursul a zece minute, cat a durat inregistrarea audio a acelei convorbiri, Mariana Radulescu se plange ca ar fi fost supusa la presiuni de catre fostii asociati ai sotului ei. "Merge pe intimidare, pe hartuire, nu stiu, nu stiu, ma gandesc la copil", spune femeia. Procurorul o sfatuieste sa "negocieze" insa cu ei pentru ca sunt "porniti rau" impotriva lui Radulescu. "Ganditi-va mai intai la dumneavoastra si la fericirea dumneavoastra. Daca exista in West Mar (n.r.- una dintre societatile Marianei Radulescu) probleme mari, mai bine negociati", continua acesta. Dupa care revine in forta: "E clar ca West Mar are probleme".
Autodenuntul procurorului Gherta
In anul 2004, procurorul Constantin Gherta s-a autodenuntat ca a luat mita. Potrivit declaratiilor date de acesta, spaga, a carei valoare nu este cunoscuta, ar fi fost primita de la aparatorul lui Stefan Radulescu pentru "directionarea" anchetei in sensul dorit de cel invinuit, acuzatie nedovedita pana la acest moment. In schimb, la mijlocul anului trecut, Parchetul General recunostea, intr-un comunicat trimis redactiei "Evenimentul zilei", ca procurorul se autodenuntase.
3 octombrie 2005: Stefan Radulescu este chemat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in calitate de invinuit. Pe citatia care ii soseste de la Parchet apare clar tot semnatura procurorului Constantin Gherta, care fusese "inlaturat" de la dosar in urma cu doar cateva luni. Cu alte cuvinte, procurorul Gherta se ocupa in continuare de dosarul lui Radulescu, desi oficial acesta ii fusese retras. Mai mult, magistratul era cercetat de procurorii DNA: "Procurorii Departamentului National Anticoruptie au in lucru un dosar in care se efectueaza verificari fata de procurorul Gherta Constantin. Dosarul se afla in faza actelor premergatoare".
Constantin Gherta a comentat pentru Evenimentul Zilei cum a reusit sa ramana anchetator in acest caz: "Aveti convingerea si va garantez ca eu lucrez legal. Nu ma tem de credibilitatea mea, pentru ca stiu la ce ma refer si pe ce ma bazez. Este foarte adevarat, am fost criticat din ambele directii. Mi s-a luat mie dosarul Da, foarte bine. Deci eu am considerat acest fapt ilegal, am facut demersurile necesare si l-am primit inapoi. Nu e nimic aiurea in chestia asta". (Voichita RASCANU)
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
JUSTITIA ROMANA ................   de Gotcu
Radulescu se cam face ca ploua...cand de fapt ninge!   de adryan
Fiecare isi croieste viata dupa cum ii este Crezul, dar pana vine nota de plata   de JMJ
Nu exista solutie   de Danico
Ionica Ionica.   de musin
Ioane   de musin
Pacat.   de musin
Pt Parchetul romanesc :   de ionion
   de S.Stefan
metodele romanesti mafiote sunt inca destul de "rudimentare" ,   de ionion
facem si noi ce stim mai bine ,   de underinfluence
A r h i v a
  Viol tainuit in Ministerul Educatiei    4 comentarii
  Consilieri prezidentiali din gluma    9 comentarii
  Mama Cotrocenilor are fata de matusa    2 comentarii
  Videanu: Schimbarea actionariatului, o eroare majora    2 comentarii
  Celebrul "colonel Dumitrescu" acuza coruptia din SIE    3 comentarii
  Razboi total Steaua-RAFO-BkP    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Parchet All Inclusive (358 afisari)
 Viol tainuit in Ministerul Educatiei (193 afisari)
 Stiri pe scurt (154 afisari)
 Consilieri prezidentiali din gluma (124 afisari)
 Celebrul "colonel Dumitrescu" acuza coruptia din SIE (109 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01853 sec.