Ziua Logo
  Nr. 3522 de vineri, 13 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Agca, din inchisoare in cazarma
foto: EPA
Mehmet Ali Agca, barbatul care, in 1981, a incercat sa-l ucida pe Papa Ioan Paul al II-lea, a fost eliberat, ieri, dintr-o inchisoare turca, dupa aproape 25 de ani de detentie petrecuti in Italia si Turcia, informeaza agentia Reuters. Dupa cum a precizat presa de la Ankara, Agca, in varsta de 48 de ani, a fost dus la un centru militar de recrutari, pentru a primi OK-ul necesar satisfacerii stagiului militar obligatoriu. Aflat sub escorta politistilor, Agca a parasit inchisoarea in jurul orei 09.30 (09.30 ora Romaniei), la bordul unei masini. Peste o suta de jurnalisti au fost prezenti in fata inchisorii, alaturi de avocatul lui Agca si de cateva rude, printre care fratele sau, Adnan. Reuters aminteste ca Agca a stat 19 ani intr-o inchisoare din Italia, pentru tentativa de asasinat comisa, la 13 mai 1981, impotriva fostului Suveran Pontif, in 2000 el fiind gratiat de presedintele statului italian, Carlo Azeglio Ciampi, la solicitarea Papei Wojtyla. Ulterior, Agca a fost extradat in Turcia, unde a ispasit o alta pedeapsa pentru uciderea, in 1979, a unui ziarist liberal turc, precum si pentru comiterea mai multor jafuri.
Decizie controversata
Dupa cum era de asteptat, decizia magistratilor a provocat reactii contradictorii in randul opiniei publice si al presei si chiar printre reprezentantii justitiei de la Ankara, care se indoiesc de baza legala a acestei eliberari. Mai ales ca autoritatile judiciare turce nu au oferit explicatii clare cu privire la dispozitiile legale de care a beneficiat Agca pentru a fi eliberat inainte de termen.
La doar cateva ore de la punerea in libertate a lui Agca, ministrul turc al Justitiei, Cemil Cicek, a anuntat ca guvernul va face recurs impotriva deciziei, argumentand ca astfel autoritatile doresc sa se asigure ca nu au existat erori judiciare, informeaza BBC. In acelasi timp, fostul ministru al Justitiei, Hikmet Sami Turk, a atacat masura tribunalului turc, considerand-o drept "o grava eroare". In opinia fostului ministru, cel care a incercat sa-l asasineze pe fostul Papa ar fi trebuit pus in libertate cel mai devreme in anul 2012, chiar daca ar fi beneficiat de reducerile de pedeapsa cele mai generoase si de unele modificari ale legislatiei turce. In plus, Turk a facut o legatura intre eliberarea lui Agca si evadarea acestuia dintr-o inchisoare turca, in 1979, imbracat intr-o urniforma a armatei si beneficiind de complicitatea elementelor ultranationaliste din cadrul administratiei de stat. Fostul ministru al Justitiei nu a exclus ca Agca sa fi fost eliberat in baza unui calcul voit gresit.
Avocatul familiei lui Abdi Ipekci, ziaristul ucis de Agca in 1979, s-a declarat, la randul sau, indignat de eliberarea detinutului si si-a anuntat intentia de a face recurs, daca va fi cazul, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. La randul sau, fiica victimei l-a numit pe Agca "nu doar un asasin al tatalui meu, ci al natiunii turce", noteaza BBC. Nationalistii turci au primit insa cu urale eliberarea lui Agca, pe care il considera "un adevarat model", multi dintre sustinatorii sai aruncand ieri cu flori spre masina care l-a scos din incinta inchisorii.
Implicarea serviciilor secrete bulgare, nedovedita
La 13 mai 1981, Agca, militant ultranationalist, membru al gruparii "Lupii Gri", a deschis focul asupra Papei Ioan Paul al II-lea, in Piata Sf. Petru din Roma, in timp ce Suveranul Pontif se deplasa intr-o masina decapotabila pentru a participa la o audienta. Papa a fost grav ranit la abdomen dar, asa cum a povestit mai tarziu, mana Maicii Domnului a deviat glontul ucigas, care a trecut la foarte mica distanta de inima. Dupa cativa ani de la incident, cand Sfantul Scaun a decis sa dezvaluie si cel de-al treilea secret de la Fatima, s-a spus ca Ioan Paul al II-lea era pontiful invesmantat in alb asupra caruia se tragea in ultima viziune avuta de cei trei copii-pastori din mica localitate portugheza, in 1917. Motivul atentatului asupra Papei Wojtyla ramane si in prezent invaluit in mister. Chiar daca la momentul incidentului si mult timp dupa a fost lansata implicarea serviciilor secrete bulgare si sovietice, acest lucru nu a fost dovedit niciodata. (D.E.)
A r h i v a
  Lozurile lui Copos    21 comentarii
  Rusia ameninta SUA cu "razboiul stelelor"    17 comentarii
  Iranul sfideaza ONU, UE si SUA    39 comentarii
  PSD s-a saturat de Averea lui Nastase    22 comentarii
  Doua comisii europene cerceteaza scandalul CIA    6 comentarii
  Basescu: Elias la Academie!    1 comentariu
  Ochi vineti in PSD    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (743 afisari)
 Rusia ameninta SUA cu "razboiul stelelor" (611 afisari)
 Pericol de holera in Alba (248 afisari)
 Cateva nedumeriri la Premiile Academiei Romane (186 afisari)
 Cum citim dictionarele (155 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01073 sec.