Ziua Logo
  Nr. 3522 de vineri, 13 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Miza: credibilitatea Europei
Cristian UNTEANU 
"Solutiile nu reprezinta raspunsuri"
Richard Nixon
Comisia de ancheta a Parlamentului European destinata sa faca lumina asupra "inchisorilor secrete ale CIA" a fost constituit ieri la Bruxelles, devenind astfel pandantul organismului similar de la Consiliul Europei. Se cere aflarea adevarului, a intregului adevar, reluandu-se ideea enuntata la Strasbourg,in urma cu cateva saptamani, de comisarul european Franco Frattini care cerea o ancheta exhaustiva care sa stabileasca daca tari, institutii sau persoane fizice au ajutat sau au favorizat, in mod direct sau indirect, producerea pe teritoriul european a unor fapte extrem de grave care incalca prevederile Tratatelor fundamentale si a Chartei drepturilor omului.
Dar ancheta aceasta ce urmeaza a se finaliza printr-un raport final (exact asa cum este cazul si pentru Comisia lui Dick Marty de la Consiliul Europei, care-si va prezenta concluziile pe 21 februarie) nu este deloc una obisnuita si se poate termina in doua feluri. 1.un imens fas: imposibil de gasit dovezi, imposibil de identificat sau chemat martori, ziduri de protectie impenetrabile pentru informatii confidentiale, de teama primejduirii securitatii nationale a tarilor interesate. Totul in prezenta prezumtiva a unei enorme presiuni externe de a nu se dinamita buna cooperare din spatiul euro-atlantic. 2. declansarea unui urias scandal, poate cu consecintele cele mai grave, ample si de durata din istoria UE.
Pe fond, despre ce este vorba? Raspunsul este extrem de simplu: credibilitatea Europei. O Uniune Europeana care a simtit ca acesta ar putea fi momentul relansarii sale ca actor pe o scena internationala descumpanita si fragilizata de avatarurile americane in Irak si care doreste sa afirme ca politica se poate face "cu mainile curate", respectand in fapt ceea ce se preda la facultatile de stiinte politice. Adica principiile statului de drept, ordinii constitutionale, respectarii drepturilor omului.
Tensiunea existenta acum nu este insa decat partial explicabila prin rivalitatea de orgolii din spatiul euro-atlantic. Mai clar, tema "inchisorile CIA" este doar componenta vizibila si cea mai mediatizata pentru ca se constituie intr-un excelent punct de plecare pentru anchete. Dar, in profunzime, atacul este pe alte coordonate, exact cele definite in mesajul lui Frattini: identificarea de tari, institutii si persoane care au incalcat regulile jocului democratic, fie si numai pentru ca nu au vrut prea tare sa stie ce se intampla la ele acasa. Si care ar fi aceste institutii sau persoane?
De-abia de aici jocul poate sa duca la deschiderea unei foarte urate Cutii a Pandorei. Incepe sa se evoce in mod deschis faptul ca ar putea exista, dincolo de paravanul democratic de circumstanta, servicii secrete care ar fi putut actiona conform unor agende proprii, colaborand intre ele, organizand diverse activitati absolut ilegale fie in nestiinta guvernelor, fie beneficiind de complicitati institutionale sau personale. Este posibil asa ceva? Unii zic ca da, iar daca da, atunci exploziile in perspectiva pot antrena structuri importante de putere la nivel european. Se vor putea aduce dovezi? Foarte posibil ca "scaparea oportuna" a faxului de acum celebru de catre elvetieni sa fie un semnal ca se poate da drumul la haita de caini ai razboiului. Un semnal care sa nu fie insa pur european, ci si cu acordul sau chiar si sprijinul direct al unor parteneri externi. S-ar gasi americani influenti care sa sprijine o operatiune de demantelare a prestigiului CIA si de zdruncinare serioasa a aripii dure din administratia Bush? Probabil ca da.
In acest context, ce se intampla cu Romania? Intr-o prima miscare, incepuse sa apara o realitate extrem de inconfortabila, cum ca noi, bulgarii si eventual polonezii, dar noi in prima linie, am iesi ca varianta intermediara pentru un raport de succes care sa ne dea ca tap ispasitor. Exista o logica cu priza potential mare la o opinie publica eurosceptica: uite, i-am gasit pe vinovati, romanii trebuie penalizati, le amanam plini de indignare aderarea, ne-am facut treaba, cetateni ai Europei de acum puteti dormi linistiti! O imensa magarie, o uriasa nedreptate si care nu foloseste nimanui. Am cerut imediat lamuriri celor care se situasera aparent in prima linie dura, iar reactiile lor le puteti citi in editia de azi a ziarului. Veti vedea o schimbare importanta de mesaj: ancheta urmeaza sa priveasca intregul sistem al UE, toate tarile, toate aeroporturile, toate bazele, toate zborurile. Daca au existat.
Pe de alta parte, sa fie clar ca, in ce ne priveste, acum vor reveni pe tapet resentimentele create in timp de cedarea noastra neconditionata in problema CPI, de proclamarea celebrei axe, de asumarea de jocuri extra-UE in "lacul rusesc" al Marii Negre...Acum ne vom putea numara aliatii europeni la nivel inalt si ce vor si pot sa faca pentru Romania. Deocamdata, sa notam ca cel mai dur atac ne-a venit de la Londra. Cu singura explicatie posibila ca respectivul nu stia de axa sau ca putin ii pasa. Slava cerului ca, in schimb, exista o majoritate europeana care ne vrea in UE la termenul stabilit! Poate acesta sa fie, in final, cel mai mare argument pe care sa putem conta!
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Si daca totsui   de Ghita Bizonu'
Adica sa pice pe noi toata vina?   de Liliac
Axa? Care axa?   de Ratacitul
Hai sa mai manipulam un pic !   de re_creatie
Atzitza-i, drace!   de indel
A r h i v a
  Omul de zapada    11 comentarii
  Unificarea Germaniei: lectii pentru Coreea    4 comentarii
  Mai bine niciodata, decat mai tarziu    5 comentarii
  Jocul energiei    
  La judecata zilei    2 comentarii
  Ce mesaj transmite presedintele?    2006-01-10
  Noua mitologie    2006-01-06
  Furnizor de securitate politica interna    2005-12-23
  Ghiveciul ad-hoc    2005-12-20
  Europa, intre Guantanamo si Abu Ghraib    2005-12-16
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (743 afisari)
 Rusia ameninta SUA cu "razboiul stelelor" (611 afisari)
 Pericol de holera in Alba (248 afisari)
 Cateva nedumeriri la Premiile Academiei Romane (186 afisari)
 Cum citim dictionarele (155 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.27013 sec.