Ziua Logo
  Nr. 3520 de miercuri, 11 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
PD castreaza Statutul UDMR
-- Democratii au elaborat un proiect de Lege a minoritatilor nationale din care au eliminat, printre altele, capitolul V referitor la autonomia culturala * Cat priveste o posibila retragere a UDMR de la guvernare, deputatul PD Valeriu Tabara a readus in discutie si faptul ca Uniunea nu este inscrisa ca partid politic, ci ca asociatie * "Nu este tocmai legal, daca tot vorbim de lege", a spus Tabara * Deputatul Kelemen Hunor a declarat ca UDMR nu va discuta sub nici o forma cu democratii un nou proiect de Lege
ZIUA Foto
Democratii au faultat ieri Uniunea lui Marko Bela si au elaborat un nou proiect de Statut al minoritatilor nationale din care au eliminat, printre altele, intregul capitol V al proiectui initial referitor la autonomia culturala. Deputatul PD de Timis Valeriu Tabara a declarat ieri pentru ZIUA ca decizia de constituire a unui nou text de lege a fost luata in urma esuarii succesive a dezbaterilor purtate cu reprezentantii UDMR pe problema Statutului. "Este practic vorba despre un nou proiect de Lege al minoritatilor nationale. O lege europeana si constitutionala care nu este numai a UDMR, ci a tuturor minoritatilor. Proiectul se afla de o luna pe biroul lui Emil Boc", ne-a declarat Tabara. Initiativa democratilor reprezinta o veritabila cireasa pe coliva in conditiile in care, capitolul V din forma initiala a Statutului, referitor la infiintarea unui nou organism - Consiliul National al Autonomiei Culturale - reprezinta principalul deziderat al UDMR. De altfel, marul discordiei in cazul Statutului minoritatilor nationale l-a reprezentat intotdeauna problema "autonomiei", invocata de unii reprezentanti ai Puterii, stigmatizata de liderii Opozitiei.
Consiliul Autonomiei Culturale, un organism neconstitutional
Valeriu Tabara a explicat ca, in noua forma a proiectului, se exclude din start problema infiintarii Consiliului National al Autonomiei Culturale. "Nu este nici o sansa, absolut nici o sansa pentru a accepta infiintarea unui organism de sine statator cum este Consiliul National al Autonomiei Culturale. Ar fi fost o institutie care presupunea un neinteles drept de veto. Am fi avut un organism paralel Guvernului. Un astfel de Consiliu nu are acoperire in dreptul intern sau in cel international", a comentat democratul. El a reiterat faptul ca prevederile stipulate in capitolul V incalcau Constitutia Romaniei, acestea neavand nici cea mai mica acoperire in sistemul legal al tarii nostre. "Sub nici o forma nu puteam sa dam gir capitolului V. Absolut toate prevederile referitoare la autonomie, cuprinse acolo, incalcau Constitutia Romaniei. Ar fi insemnat sa lovim in Constitutie", a afirmat Tabara. El a explicat ca, in locul Consiliului National al Autonomiei Culturale, noul Statut privilegiaza Consiliul National al Minoritatilor, organism care va avea o serie de noi atributii.
Consiliul Minoritatilor, fara drept de veto
"Consiliul Minoritatilor este un organism suficient. Acesta preia o serie de noi atributii. Toate prevederile privitoare la dreptul de veto sunt eliminate, pentru a nu avea de-a face cu o institutie paralela Executivului. Consiliul National al Minoritatilor se va afla intr-un sistem de consultare cu Guvernul", a subliniat democratul. El a aratat ca, potrivit capitolului exclus din Lege, Consiliul National al Autonomiei Culturale beneficia de un drept de veto care permitea sa "dea un acord, nu un aviz consultativ Guvernului". "Guvernul nu mai putea face nimic fara acordul, nu consultarea, acestui Consiliu. Se ajungea la o presiune pe Constitutie si UDMR nu a negat acest lucru. Cu o astfel de institutie se ajungea la impunerea celei de-a doua limbi oficiale", a comentat deputatul de Timis. De asemenea, reprezentantii PD au operat schimbari si in ceea ce priveste Autoritatea pentru Combaterea Discriminarii. Potrivit noului Statut elaborat in laboratoarele PD, aceasta Autoritate nu va mai gestiona si planifica fondurile necesare finantarii proiectelor pentru minoritati. "Am decis asta deoarece foarte multi bani nu se mai regasesc. In conformitate cu schimbarile operate, fondurile se vor regasi la Secretariatul General al Guvernului, gestionate apoi de Consiliul National al Minoritatilor", a explicat Valeriu Tabara.
"O Lege nu a UDMR, ci o Lege a tuturor minoritatilor"
O schimbare de ansamblu operata intregului Statut, a continuat democratul, este elaborarea legii in conformitate cu preceptele drepturilor individuale, nu colective. "In varianta noastra se vorbeste numai despre drepturile persoanelor care fac parte dintr-o minoritate, nu despre drepturile minoritatii ca atare", a spus Tabara. Totodata, el si-a exprimat convingerea ca varianta legislativa sustinuta de UDMR alimenta exclusivismul etnic. "Viziunea noastra limiteaza exclusivismul etnic. Spun asta deoarece Legea initiala ducea la izolarea unor comunitati, ducea la exclusivism etnic", a fost de parere deputatul democrat care a apreciat ca, in acest sens, schimbarile aduse de PD sunt cat se poate de europene. "Vrem sa constituim o Lege nu a UDMR, ci o Lege a tuturor minoritatilor. Nici o forma de exclusivitate nu trebuie admisa ori UDMR exclude ca minoritatea maghiara sa fie reprezentata si de altii", a subliniat Tabara. Un alt aspect sustinut de versiunea PD a Statutului este reprezentativitatea romanilor in consiliile judetene din zonele in care romanii sunt minoritari. Aceasta problema a reprezentat, in urma cu cateva luni, marul discordiei in relatiile dintre UDMR si conservatorii lui Dan Voiculescu, PC elaborand chiar si un amendament in acest sens. "Acesta nu era un amendament al PC. Cu totii stim ca problema era discutata de foarte mult timp. PC si Cozmin Gusa nu au facut altceva decat sa preia o tema de mult existenta. Noi nu cautam capital politic ca Gusa. Noi vrem doar o Lege intr-adevar europeana", a subliniat democratul. El a aratat ca Statutul elaborat de PD mai aduce si o serie de schimbari in privinta "problemele de administratie".
"Eu nu cred ca UDMR da guvernarea pe un proiect politic"
Pe de alta parte, Valeriu Tabara a fost de parere ca UDMR are intentia, prin sustinerea proiectului initial, sa monopolizeze intreaga dezbatere referitoare la problemele minoritatilor nationale. In acest sens, democratul a fost categoric: "Statutul este o prioritate a UDMR si nu a minoritatilor nationale. Noi trebuie sa rezolvam problemele in spiritul legislatiei nationale". El a readus in discutie si faptul ca Uniunea nu este inscrisa ca partid politic, ci ca asociatie, ceea ce, a apreciat Tabara, "nu este tocmai legal, daca tot vorbim de lege". "Noi ne-am ferit sa aducem in discutie cateva prevederi din Legea partidelor politice. Nu stiu daca ar pica bine o astfel de dezbatere pentru UDMR", a atras atentia el. Valeriu Tabara si-a manifestat convingerea ca Uniunea nu se va retrage de la guvernare chiar si in conditiile in care Statutul, in forma dorita de parlamentarii maghiari, nu va fi adoptat. "Eu nu cred ca UDMR da guvernarea pe un proiect politic. Este vorba doar despre un proiect politic care nu are o baza politica reala", a fost de parere democratul. Nici colegul lui Tabara, liderul democratilor din Camera, Cristian Radulescu, nu este prea optimist in ceea ce priveste rezolvarea disensiunilor cu Uniunea pe problema Statutului. Liderul PD a fost categoric: "Sunt chestiuni care nu se pot face altfel decat cum vrem noi. Nu stiu daca vom cadea la pace cu UDMR".
Kelemen Hunor: "Este o prostie cat Valeriu Tabara"
In replica, deputatul UDMR Kelemen Hunor, mandatat de conducerea Uniunii pentru a negocia cu PD problemele ridicate de Statut, a declarat ca UDMR nu va discuta sub nici o forma cu democratii un nou proiect de Lege. "Nu discutam decat pe marginea formei initiale. Daca Valeriu Tabara face Statutul minoritatilor in Romania, soarta minoritatilor este pecetluita. Daca PD nu are alti specialisti in domeniu, ori PD este cinic in aceasta problema, ori este foarte sarac in cadre", a fost de parere Hunor. In ceea ce priveste eliminarea din Statut a prevederilor de infiintarea a Consiliului National al Autonomiei Culturale, deputatul Uniunii a izbucnit: "Este o prostie pe cat de mare este Valeriu Tabara. O prostie nici mai mare, nici mai mica, exact cat este fostul presedinte al PUNR". El a fost de parere ca majoritatea acuzatiilor aduse de PD, printre care cea privitoare la faptul ca UDMR monopolizeaza problematica minoritatilor nationale, sunt "total gratuite". Hunor a aratat ca Statutul, in forma sa initiala, a fost discutat cu minoritatile reprezentate in Parlament. "Este adevarat ca noi suntem minoritatea cea mai numeroasa din Romania. Eu stiu ca pe Valeriu Tabara il deranjeaza ca mai traiesc inca maghiari in tara asta", a comentat Kelemen Hunor. El a mai spus ca Uniunea se asteapta, in prezent, sa aiba probleme si cu PC in conditiile in care, recent, conservatorii lui Voiculescu i-au primit cu bratele deschise pe peremistii demisionari din Cluj.
Situatie fara iesire
In conditiile in care nici UDMR si nici PD nu vor renunta la pozitiile diametral opuse referitoare la problema Consiliului National al Autonomiei Culturale, disensiunile pe tema Statutului vor prinde amploare in Coalitie. De fapt, neintelegerile pe acest subiect nu sunt de ieri de azi. Mentionam ca Statutul minoritatilor a cazut in plenul Senatului deoarece PC a votat laolalta cu Opozitia impotriva acestei Legi, fapt care a trezit dispute aprinse la momentul respectiv. Mai mult chiar, din plenul Senatului, la vot, au dat bir cu fugitii si o serie de senatori ai Aliantei PNL-PD. Voiculescu i-a tradat din nou pe reprezentantii Uniunii, in Biroul Permanent al Camerei. Atunci, conservatorii au chiulit deliberat din sedinta Biroului, iar Opozitia a respins dezbaterea Statutului in procedura de urgenta. Lovitura de teatru a fost servita tot de Voiculescu cand, la numai o saptamana, conservatorii au fugit din nou din Birou, desi fusesera convocati de premierul Tariceanu pentru a vota, din nou, procedura de urgenta. Neintelegerile au continuat si dupa ce conservatorii au fost pusi cu botul pe labe. De data aceasta insa, PD s-a declarat impotriva infiintarii Consiliului National al Autonomiei Culturale, iar liderul UDMR din Camera, Marton Arpad, a respins toate amendamentele propuse de democrati. Momentan, Statutul este blocat in comisiile Camerei care sunt puse in imposibilitatea de a redacta un raport final in contextul in care liderii PD si ai UDMR nu au ajuns la o intelegere.
Razvan GHEORGHE 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
afara cu prostii   de robert pop
PD se face de dreapta   de Gargantua
UDMR - o Asociatie acceptata cu parlamentari ilegal in Parlament. - Linistita, si logic echilibrata riposta PD elimina   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Si bine le fac   de octaaa
A r h i v a
  Liber la matusi    27 comentarii
  Gazul darama guverne    1 comentariu
  Un raket cautat de FBI transporta gazul catre Ucraina    
  Rechinul gazului sare la Basescu    5 comentarii
  UE cere un acord Moscova-Chisinau    1 comentariu
  Petrom si Romgaz vor suplimenta livrarile de gaze    
  SUA reiau presiunile pentru adoptii    9 comentarii
  Misiune a Romaniei: unificarea Bisericilor    10 comentarii
  Basescu a respins statutul parlamentarilor    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ursi polari hermafroditi din cauza deseurilor toxice (174 afisari)
 Episcopii sa provina din calugari (108 afisari)
 Compania de balet a Operei - in faliment artistic (100 afisari)
 Liber la matusi (85 afisari)
 Misiune a Romaniei: unificarea Bisericilor (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01398 sec.