Ziua Logo
  Nr. 3520 de miercuri, 11 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Agca vrea la Papa
Turcul Mehmet Ali Agca, care a incercat sa il asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea in anul 1981, ar dori sa se intalneasca si cu noul Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea, dupa ce va fi eliberat din inchisoarea din Istanbul, unde s-a aflat incepand din anul 2000. "Daca Papa l-ar primi in audienta, ar fi pregatit sa mearga in Italia, la Vatican", a declarat Adnan Agca, fratele lui Mehmet, intr-un interviu acordat cotidianului Sabah. Adnan a afirmat ca aceasta intalnire ar putea avea loc si in timpul vizitei pe care Benedict al XVI-lea o va efectua in Turcia, anul acesta.Avocatul turc al lui Ali Agca, Mustafa Demirbag, a declarat ca acesta va fi eliberat in cursul zilei de maine. Multi il considera pe Agca o persoana cu probleme psihice, in timp ce altii apreciaza ca este un manipulator care joaca rolul unui bolnav mintal, aminteste Mediafax. In trecut, el a formulat declaratii contradictorii in ceea ce priveste rolul sau in atentatul impotriva lui Ioan Paul al II-lea, modificandu-si frecvent versiunea, astfel incat a determinat acuzarea sa deschida zeci de anchete. (D.E.)
SUA violeaza posta
Oficialii americani pot deschide corespondenta privata trimisa din strainatate, uzand de argumentul eforturilor in directia combaterii terorismului. Conform unui responsabil al Serviciilor vamale si pentru protectia granitelor, metoda este aplicata "atunci cand este in interesul tarii". Informatia referitoare la practica violarii corespondentei survine dezvaluirilor potrivit carora Administratia Bush a aprobat, dupa atacurile din 11 septembrie 2001, interceptarea comunicatiilor unor cetateni din SUA, fara aprobarea Justitiei. "Serviciul vamal si pentru protectia granitelor trebuie sa se asigure ca teroristii si armele lor nu intra in tara", a declarat Suzanne Trevino, purtator de cuvant al acestui organism, ce face parte din Departamentul pentru Securitate Interna. Potrivit site-ului Serviciului vamal, citat de Mediafax, "toata corespondenta trimisa din strainatate care trebuie distribuita pe teritoriul american face obiectul unor verificari". (D.E.)
CIA suparata
Directorul Agentiei Centrale de Informatii din SUA (CIA), Porter Goss, isi intensifica eforturile pentru a impiedica fosti si actuali membri ai acestei institutii sa divulge presei informatii secrete, semnaleaza revista Time. In cadrul unei reuniuni organizate saptamana trecuta, conducerea CIA s-a declarat nemultumita ca scurgerile de informatii au scapat de sub control si a cerut stoparea acestui fenomen, a declarat un fost oficial al Agentiei. Goss este ingrijorat in special de potentialele efecte ale cartilor sau scenariile redactate de fosti agenti CIA, care divulga diverse operatiuni ale Agentiei. Spre exemplu, Jawbreaker, scrisa de un fost ofiter care l-a urmarit pe Osama ben Laden, sau filmul Syriana, bazat pe cartea unui alt ex-oficial al institutiei. Goss a interzis agentilor sa publice astfel de lucrari. Pe de alta parte, CIA a angajat un grup de fosti agenti pensionati, care sa monitorizeze stirile bazate pe documente secrete si sa incerce sa depisteze identitatea surselor. O astfel de operatiune a fost desfasurata si in trecut. Unitatea care se ocupa de acest gen de activitati, supranumita "vanatorii de scurgeri de informatii", nu a inregistrat, insa, vreo performanta notabila. Un scandal izbucnit recent la varful Administratiei americane a fost declansat prin dezvaluirea, in cotidianul New York Times, a faptului ca presedintele George W. Bush a autorizat, incepand din 2001, Agentia pentru Securitate Nationala (NSA) sa intercepteze convorbirile telefonice si electronice in strainatate, fara mandatul Justitiei. (D.E.)
Iranul a ales
Sub supravegherea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Iranul a rupt, ieri, sigiliile la unele centre de cercetare nucleara, pentru a relua imediat activitatea in locatiile respective. Responsabilii iranieni isi anuntasera, pe data de 3 ianuarie, intentia de a redeschide aceste obiective. Statele occidentale au avertizat Teheranul sa nu procedeze la relansarea activitatilor legate de imbogatirea uraniului. "Productia de combustibl nuclear ramane suspendata", au afirmat oficiali iranieni, dand de inteles ca, deocamdata, nu se pune problema alimentarii centrifugelor pentru imbogatirea uraniului, relateaza site-ul Yahoo. Nu s-a precizat, insa, natura instalatiilor si centrelor de cercetare desigilate iar suspiciunile Europei Occidentale si ale SUA privind centrul de cercetare nucleara din Natanz s-au facut imediat auzite. Iranul "a ales confruntarea" si da dovada de "dispret fata de ingrijorarea generala si fata de diplomatie", a comentat, ieri, ambasadorul american la AIEA, Gregory Schulte. In opinia acestuia, "Iranul a facut un nou pas catre imbogatirea uraniului, procesul pentru fabricarea armei nucleare". (D.E.)
Seism dupa seism
Un seism cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter s-a resimtit, ieri dimineata, la Lisabona si in sudul Portugaliei, la doar cateva ore dupa un cutremur care avusese loc luni dupa-amiaza, transmite Mediafax. Seismul de ieri, produs la ora 1.09 GMT (3.09, ora Romaniei), nu a facut victime sau pagube materiale, iar epicentrul sau a fost localizat la 450 de km vest de Capul Sao Vicente, din sudul Portugaliei, in Oceanul Atlantic, a informat Institutul de Meteorologie. Specialistii sustin ca este vorba despre o replica a seismului de 5,1 grade, produs luni in aceeasi regiune. Tot ieri dimineata un seism cu magnitudinea de 4,3 grade pe scara Richter a avut loc la ora locala 10.10 in largul coastelor de sud-vest ale Insulei Cephalonia, din Marea Ionica, a anuntat Institutul de Geodinamica al Observatorului din Atena. Epicentrul miscarii seismice a fost localizat la 300 km vest de Atena. Duminica, Grecia si bazinul mediteranean au fost zguduite de un puternic seism submarin cu magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter. (D.E.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
sa lamurim odata pt, totdeauna unde-s dictatorii   de Oriana
sicario Agca a inceput sa pretinda prea mult...   de Oriana
US si scrisorile   de zokibis
A r h i v a
  Razboiul din Irak costa SUA 2000 de miliarde de dolari    12 comentarii
  Romania si Bulgaria risca mai mult decat amanarea aderarii    2 comentarii
  Sharon, tratat pe muzica lui Mozart    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ursi polari hermafroditi din cauza deseurilor toxice (174 afisari)
 Episcopii sa provina din calugari (108 afisari)
 Compania de balet a Operei - in faliment artistic (100 afisari)
 Liber la matusi (85 afisari)
 Misiune a Romaniei: unificarea Bisericilor (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02390 sec.