Ziua Logo
  Nr. 3520 de miercuri, 11 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Erste Bank incepe sa stranga banii pentru BCR
-- Banca austriaca lanseaza astazi aproape 60 de milioane de actiuni pentru care spera sa obtina 2,75 miliarde de euro * Aceasta este cea mai mare tranzactie din istoria Bursei din Viena
Mircea PAUN - ZIUA foto
Erste Bank, viitorul actionar majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), va lansa astazi o emisiune de pana la 58,95 milioane de actiuni, fondurile obtinute urmand sa fie utilizate pentru finantarea preluarii institutiei romane de credit, se arata intr-un comunicat al bancii. Initial, banca a anuntat ca intentioneaza sa atraga 2,4 miliarde de euro prin emiterea de noi actiuni, insa avand in vedere cotatia consemnata la inchiderea de luni, de 46,6 euro/actiune, suma obtinuta ar putea ajunge la 2,75 miliarde de euro. Numarul de actiuni scoase la vanzare reprezinta echivalentul a 24,2% din capitalul actual al bancii. La inceputul acestei saptamani, consiliul de conducere al Erste Bank a decis majorarea capitalului social al bancii, dupa ce a primit aprobarea din partea consiliului de supraveghere. Investitorii vor putea achizitiona patru actiuni noi emise pentru fiecare 15 titluri detinute anterior la banca austriaca. Pretul maxim de subscriere si de ofertare a fost stabilit la 55 de euro, perioada de subscriere la oferta fiind 11-26 ianuarie. Noile titluri vor fi vandute in Austria investitorilor institutionali si celor privati. Investitorii austrieci privati, care au subscris pana pe 20 ianuarie prin intermediul Erste Bank, al altei banci austriece sau al diviziei de servicii on-line de brokeraj a Erste, vor primi alocatii preferentiale pentru ordinele de cumparare de pana la 250 actiuni. In afara Austriei, actiunile vor putea fi achizitionate prin plasament privat de catre investitorii institutionali. Informatiile finale legate de pretul si numarul de actiuni noi emise vor fi anuntate in jurul datei de 26 ianuarie. Noile titluri ar putea fi ulterior listate si tranzactionate pe bursele de valori imobiliare de la Viena si Praga incepand cu 27 ianuarie, aceasta fiind cea mai mare infuzie de actiuni inregistrata vreodata la Bursa din Viena.
Principalul actionar al bancii austriece, DIE ERSTE �sterreichische Spar-Casse Privatstiftung, care controleaza 32,2% din capitalul institutiei, a anuntat ca isi va mentine participatia la peste 30% din actiuni dupa lansarea noii emisiuni. De asemenea, Membrii Grupului de Banci de Economii, care detin impreuna aproximativ 7% din titlurile Erste, au indicat ca-si vor exercita drepturile de subscriere pentru noile actiuni. Erste Bank este castigatorul licitatiei de preluare a BCR, cea mai mare banca din Romania, oferind un pret de 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 61,88% din actiuni. (A.M.V.)
A r h i v a
  Balamuc in conturile statului    2 comentarii
  General Motors nu mai vine la Craiova    4 comentarii
  Avioanele Guvernului asigurate la Astra    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ursi polari hermafroditi din cauza deseurilor toxice (174 afisari)
 Episcopii sa provina din calugari (108 afisari)
 Compania de balet a Operei - in faliment artistic (100 afisari)
 Liber la matusi (85 afisari)
 Misiune a Romaniei: unificarea Bisericilor (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00805 sec.