Ziua Logo
  Nr. 3520 de miercuri, 11 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Statuia lui Carol I se intoarce
Din albumul "Bucurestiul interbelic. Calea Victoriei" (NOI Media Print)
Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a tinut ieri o conferinta de presa avand ca subiect trecutele patru luni, de cand a fost numit in functie, si proiectele aflate in derulare. Printre altele, ministrul a anuntat ca intentioneaza sa modifice actualele prevederi ale Legii sponsorizarii, marind facilitatile acordate celor care sponsorizeaza activitati in domeniul culturii. Potrivit proiectului de act normativ inaintat de MCC Guvernului, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat pentru domeniul culturii scad din baza de calcul a impozitului pe profit datorat sumele aferente, in limita a cel mult 1% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat. Potrivit actualelor reglementari, sponsorizarile din domeniul culturii se scad din baza de calcul a impozitului pe profit datorat in limita a 0,3% din cifra de afaceri. Prin acelasi proiect de Ordonanta, in categoria entitatilor non-profit in beneficiul carora contribuabilii pot dispune asupra unei sume reprezentand 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii sau din impozitul pe venitul net anual impozabil se includ, pe langa organizatiile neguvernamentale, si unitatile de cult apartinand cultelor religioase recunoscute in Romania.
O alta problema ridicata de ministrul Iorgulescu a fost cea privind Catedrala Mantuirii Neamului, unde lucrarile sunt intarziate din nou de catre Secretariatul General al Camerei Deputatilor, care a solicitat o suma prea mare, respectiv 15,3 milioane RON, pentru predarea si amenajarea terenului pe care ar urma sa fie ridicat lacasul de cult. MCC s-a implicat in proiectul Catedralei dupa ce, la numirea ca ministru, insusi presedintele Basescu i-a recomandat lui Iorgulescu sa se ocupe de asta.
Deputatii au adoptat la inceputul lunii septembrie ordonanta de ugenta prin care Ansamblul Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului se va construi pe Calea 13 Septembrie, in apropierea Palatului Parlamentului. Sumele aferente acestei constructii vor veni in principal din veniturile stranse de BOR, "un sprijin important" urmand sa fie dat si de Guvernul Romaniei. Ministerul Culturii si Cultelor nu are prevazuta in bugetul pe 2006 o suma in aceasta directie.
De departe anuntul cel mai senzational al zilei la MCC a fost cum ca statuia ecvestra a lui Carol I, despre care se stia ca a fost distrusa de comunisti, este, de fapt, ingropata "undeva in Romania", Ministerul Culturii demarand tratativele pentru a o recupera si pentru a o aseza in fata Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti (fost sediu al Fundatiilor Regale "Carol I", la intrarea caruia era amplasata statuia).
Ministrul a precizat ca, in prezent, "se umbla cu detectorul de metale" si se fac tatonari pentru recuperarea monumentului, realizat in bronz de catre sculptorul croat Ivan Mestrovici, inaugurat la 9 mai 1939 si inlaturat in 1948.
Actiunea de recuperare si restaurare a statuii lui Carol I, a anuntat Adrian Iorgulescu, este una dintre manifestarile prin care MCC intentioneaza sa marcheze, in 2006, Anul Carol I.
Iulia POPOVICI 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Iata un gest extraordinar!   de G.Enescu
... precizari precise ...   de Seherezada
A r h i v a
  Compania de balet a Operei - in faliment artistic    1 comentariu
  Doua evocari    1 comentariu
  Revista presei culturale    
  Nici unul pentru Romania    
  Glasul Beniaminului (II)    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ursi polari hermafroditi din cauza deseurilor toxice (174 afisari)
 Episcopii sa provina din calugari (108 afisari)
 Compania de balet a Operei - in faliment artistic (100 afisari)
 Liber la matusi (85 afisari)
 Misiune a Romaniei: unificarea Bisericilor (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00912 sec.