Ziua Logo
  Nr. 3518 de luni, 9 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Tariceanu preia fraiele anticoruptiei
-- Premierul cheama la raport responsabilii cu lupta impotriva coruptiei * Sedinta are loc astazi, la Palatul Victoria * Participa ministri, sefi din Justitie si Servicii
Ministrii implicati in programele anticoruptie, sefii Parchetului instantei supreme, Consiliului Superior al Magistraturii si Serviciului Roman de Informatii participa, astazi, la Palatul Victoria, la o sedinta extraordinara a Consiliului pentru Coordonarea Implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie. Sedinta a fost convocata de premierul Calin Popescu Tariceanu, motivul anuntat fiind evaluarea indeplinirii obiectivelor legate de integrarea europeana si stabilirea directiilor prioritare de actiune pentru perioada urmatoare in domeniul combaterii coruptiei.
"Premierul Tariceanu a luat aceasta initiativa deoarece lupta impotriva coruptiei este o conditie cheie pentru ca Romania sa adere la Uniunea Europeana pe 1 ianuarie 2007 si un domeniu in care trebuie sa sporim eforturile. Romania are nevoie ca toate institutiile cu responsabilitati in acest domeniu sa colaboreze, sa se mobilizeze si sa aiba o abordare unitara si intransigenta", a declarat ieri purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu. Principalul punct de pe agenda sedintei este legat de evaluarea masurilor din Strategia Nationala Anticoruptie realizate in 2005, a masurilor in curs de realizare si a directiilor de urmat in acest domeniu. Vor mai fi abordate si alte teme conexe, cum ar fi masurile care au fost luate si care sunt in curs de realizare pentru asigurarea proprietatii intelectuale.
Consiliul, subordonat premierului
Consiliul pentru Coordonarea Implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007 a fost infiintat printr-o hotarare de Guvern adoptata pe 30 martie 2005. Este un organism interinstitutional, fara personalitate juridica, sub autoritatea primului-ministru si in coordonarea ministrului Justitiei. Strategia Nationala Anticoruptie pe perioada 2005-2007 a fost adoptata de Guvern, impreuna cu planul de actiune aferent, la sfarsitul lunii martie 2005, conform angajamentelor europene asumate de Romania.
La sedinta de astazi a Consiliului participa Monica Macovei - ministrul Justitiei, Vasile Blaga - ministrul Administratiei si Internelor, Sebastian Vladescu - ministrul de Finante, Anca Boagiu - ministrul Integrarii Europene, Mihai Hardau - ministrul Educatiei si Cercetarii, Cristian David - ministru delegat pentru acquis-ul comunitar, Mihai Voicu - secretarul general al Guvernului, Aleodor Francu - seful Cancelariei Primului-Ministru. Vor fi prezenti Ilie Botos - seful Parchetului General, Daniel Morar - procuror-sef, Departamentul National Anticoruptie, Leonard Orban - secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, Iulian Dragomir - presedintele Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Dan Drosu Saguna - presedintele Curtii de Conturi, Tudor Chiuariu - secretar de stat in Departamentul de Lupta Anti-Frauda, Emanoil Negrut - secretar de stat in Autoritatea de Control a Guvernului.
De la Justitie la Politie
Combaterea coruptiei este un demers interinstitutional, iar succesul sau depinde si de realizarea unei comunicari eficiente si unitare intre institutiile statului cu atributii in acest domeniu, mentioneaza Executivul. "Din acest motiv, la sedinta vor participa si invitati din afara Consiliului, cum ar fi Dan Lupascu, presedintele CSM; Radu Timofte, directorul SRI; Virgil Ardelean, director Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a Ministerului Administratiei si Internelor; Marian Santion, director Directia Generala Anticoruptie a MAI; Dan Fatuloiu, chestor, Inspectoratul General al Politiei Romane", se precizeaza in comunicatul Guvernului.
In partea a doua a sedintei, dedicata proprietatii intelectuale, participa Gabor Varga, Director General al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, precum si Rodica Parvu, Director General, Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor. Combaterea coruptiei (Capitolul "Justitie si Afaceri Interne") si asigurarea proprietatii intelectuale (Capitolul "Drepturile Societatilor Comerciale") sunt doua domenii fata de care Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea in Raportul de Monitorizare publicat in octombrie 2005. (O.B.)
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Matusile, conturile si marii corupti   de oilman
Mai am un singur dor...   de ionion
Cand pleaca duba la Cornu ?   de ionion
Taricene te vrem in costum de motociclist!   de Gore
Mama, ce fata are...   de Gargantua
Gluma Proasta   de oilman
Sa vedem   de mteddy
Basescu rezolva coruptia nu Taricelul   de Mark
Interesanta "aliura de actor de la Nottara" a lui Tariceanu... Cam asta e motivul pentru care nu-l crede nimeni...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Fraiele le poate lua oricine...   de Alcor
la ordin   de cosor ion
A r h i v a
  Democratii se gandesc la remaniere    
  Prioritatile lui Basescu-legile securitatii nationale    
  Iliescu, serbat modest la Scrovistea    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 "Razboiul gazelor" contra axei energetice de la Marea Neagra (64 afisari)
 Un Print in slujba Romaniei (60 afisari)
 Incompetenti cu epoleti (47 afisari)
 Hingherii de masini in Capitala (36 afisari)
 Santajul LOTO (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00973 sec.