Ziua Logo
  Nr. 3517 de sambata, 7 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Sharon executat?
Prim-ministrul israelian Ariel Sharon continua sa se zbata intre viata si moarte si deja se tese in jurul sau o teorie a conspiratiei. Un cunoscut scriitor israelian a acuzat, ieri, intr-o emisiune televizata, ca nu e vorba de un accident cerebral intamplator, ci de o executie. Si a explicat de ce. Intr-adevar, exista intrebari grave, la care nici cei mai buni neurologi si internisti nu au explicatii clare. Prima intrebare e legata de primul accident cerebral suferit de premierul israelian, in urma cu trei saptamani. Din fericire, cheagul de sange care a urcat in creier a fost diluat si dupa doua zile de spital, Sharon a fost externat.
De ochii electoratului
De ce atata graba? Dupa un asemenea atac cerebral, chiar minor, ar fi fost foarte bine ca seful Guvernului sa mai stea doua-trei zile sub observatia echipei de specialisti de la Spitalul "Hadassa" din Ein Kerem Ierusalim. Poate ca "n-ar fi dat bine" in ochii electoratului, dar medicii trebuiau sa-si impuna opinia. Au facut acest lucru medicii spitalului? Probabil ca da. E o recomandare standard pentru orice bolnav care sufera un accident cerebral. Totusi, cineva din apropierea premierului, poate unul din consilierii sai, fruntasii politici ai noului partid "Kadima", infiintat de Sharon, a gandit altfel. Sharon trebuia sa-si reia imediat activitatea, sa apara in fata camerelor de televiziune, sa dea interviuri, sa se intalneasca cu oameni de afaceri, politicieni si oameni de stat din diferite tari din lume, sa dovedeasca ca accidentul cerebral nu a lasat urme. Ar fi trebuit sa locuiasca la resedinta sa ministeriala de la Ierusalim, aproape de spitalul unde a fost tratat, dar el, dupa o zi incarcata de munca, lua drumul catre ferma din Valea Sicomorilor, in sudul tarii, situata la o ora de calatorie cu masina. Aici innopta, iar a doua zi, dis de dimineata, revenea la Ierusalim.
Misterul "Clexane"
A doua intrebare se refera la tratamentul cu medicamentul "Clexane". Premierul israelian era injectat de doua ori pe zi cu "Clexane", o substanta care previne formarea cheagurilor de sange. E un medicament foarte periculos, un procent de 1% din bolnavi mor din cauza acestui medicament. Bolnavul tratat cu "Clexane" trebuie sa fie atent monitorizat din punct de vedere medical. Si din nou, se recomanda repaus si evitarea conditiilor de stres. Cu 24 de ore inainte de angioplastia pe care trebuia s-o efectueze Sharon, joi, era absolut necesara intreruperea injectiilor cu "Clexane". De ce nu a fost respectata aceasta interdictie? Si de ce inaintea angioplastiei Sharon se afla la ferma din Negev si nu la resedinta din Ierusalim, care este aproape de spital? A treia intrebare, la fel de grava, se refera la transportarea premierului la spital. Miercuri, inca de pe la orele 21, Sharon a acuzat dureri de cap si se exprima cu dificultate. Se afla acasa, la ferma din Valea Sicomorilor, si i-a spus fiului sau, Gilad, ca nu se simte bine. Gilad a intrat in panica si a cerut imediat un elicopter sa-l duca pe tatal sau la cel mai apropiat spital, "Soroka", din Beer-Sheva. El i-a telefonat medicului personal al lui Sharon care, ciudat, i-a cerut sa astepte pana ce va sosi la ferma. Medicului i-a trebuit aproape jumatate de ora sa ajunga. Se stia ca din cauza "Clexane"-ului e posibila o ruptura in creier. Fiecare minut pierdut era o problema de viata si moarte. Dupa sosirea medicului personal, se decide ca Sharon sa fie dus la spital cu ambulanta. In curtea fermei astepta elicopterul, dar, din nou nespus de ciudat, premierul e urcat in ambulanta. Era firesc sa fie dus cat mai grabnic la Spitalul "Soroka", din apropiere, un spital universitar, cu excelenti medici cardiologi si neurologi, dar ambulanta ocoleste si porneste spre Ierusalimul aflat la 71 de kilometri. Prea tarziu pentru Sharon: hemoragia devenise masiva, iar craniul sefului Guvernului israelian fusese inundat de sange. Intrebari, deocamdata, fara raspuns, titreaza ziarele israeliene. Ne putem astepta ca ele sa nasca o adevarata literatura enigmistica. (Corespondenta din Ierusalim de la Tesu SOLOMOVICI)
Operat din nou
Ariel Sharon a fost din nou operat pe creier, ieri dimineata, dupa ce o tomografie a relevat ca a suferit o noua hemoragie cerebrala. Doctorul Shlomo Mor-Yosef, directorul spitalului Hadassah din Ierusalim, a confirmat stirea, difuzata anterior de un canal de televiziune, citat de Rompres.
Premierul israelian se afla, ieri, intr-o stare de coma indusa artificial si, potrivit posturilor audio-vizuale israeliene, starea sanatatii sale s-a inrautatit.
Incepand de miercuri seara, cand prim-ministrul a fost spitalizat, poporul israelian s-a rugat pentru viata acestuia. Jurnalistii au stat doua nopti la rand in curtea spitalului Hadassah, din Ierusalim, asteptand, cu sufletul la gura buletinele de sanatate transmise, periodic, de purtatorul de cuvant al clinicii. Din pacate, vestile nu erau deloc linistitoare. Este improbabil ca premierul Ariel Sahron se va putea intoarce la munca dupa atacul cerebral, au afirmat, ieri, medicii. (D.E.)
Kadima ramane pe locul intai
Dupa spitalizarea lui Ariel Sharon, foarte multi analisti au apreciat ca partidul de centru, Kadima (infiintat de acesta in noiembrie, anul trecut), va pierde masiv capital electoral in perspectiva legislativelor anticipate programate pentru 28 martie. Totusi, conform sondajelor de opinie difuzate de mass-media israeliene, formatiunea ar avea sanse de a castiga apropiatul scrutin.
Dintr-un sondaj realizat de Haaretz si canalul 10 al televiziunii israeliene rezulta ca, in cazul in care, la conducerea Kadima ar veni laburistul Shimon Peres, fost premier si laureat al premiului Nobel pentru Pace, partidul ar putea obtine 42 din cele 120 de locuri ale Knessetului (Parlamentul israelian). Potrivit aceluiasi studiu, daca l-ar avea la carma pe Ehud Olmert, premierul interimar, partidul fondat de Sharon ar putea miza pe 40 de fotolii. Ministrul Justitiei, Tzippi Livni, care se bucura de o mare popularitate, ar putea aduce, pentru Kadima, 38 de locuri in Parlament, iar ministrul Apararii, 26 de mandate. Rezultatele sondajului, transmise de agentia Reuters, indica sanse de 18 locuri in Legislativ pentru laburistii lui Amir Peretz si de numai 13 fotolii pentru Likud.
Olmert, initiat in tainele serviciilor secrete
Ministrul Apararii, Shaul Mofaz, a declarat, joi seara, intr-un mesaj adresat tarii si retransmis de canalul public de televiziune, ca "aparatul Apararii ramane pe pozitii". "Cetatenii Israelului pot fi linistiti, Tzahal (armata israeliana) va continua sa actioneze pentru a le asigura apararea", a insistat Mofaz.
Ministrul de Finante, Ehud Olmert, desemnat, joi, sa asigure conducerea interimara a Guvernului israelian, a fost initiat rapid in secretele sistemului de aparare strategica a tarii. Potrivit unei proceduri puse in aplicare doar de doua ori in istoria Israelului, Ehud Olmert s-a intalnit in cursul noptii de miercuri spre joi cu liderii militari si cu sefii serviciilor de informatii. Politician de cariera, cu o experienta in armata destul de limitata, Olmert nu stapaneste la fel de bine ca Sharon problemele ce tin de domeniul Apararii.
El a avut intalniri cu sefii Mossad si Shin Bet, cu seful serviciului de informatii militare si colaboratorii lui Sharon, afirma un oficial israelian. Subiectul fierbinte adoptat in cadrul acestor intalniri ar fi fost, conform aceluiasi oficial, presupusa capacitate nucleara a Israelului, tara care ar detine cel putin 200 de ogive nucleare.
"Exista proceduri, canale de comunicare, pe care numai premierul le cunoaste - tot ceea ce trebuie facut cu programul strategic", a explicat sursa citata, folosind o exprimare standard pentru programul nuclear al Israelului.
Coduri nucleare si birocratie
Istoricul Avner Cohen sustine ca, spre deosebire de Statele Unite in timpul Razboiului Rece, Israelul nu insista asupra necesitatii ca premierii sa pastreze comanda codurilor electronice care pot executa rapid un atac nuclear.
"Daca Iranul nu are arme nucleare, Israelul nu este inca in situatia de a raspunde instantaneu la o amenintare", a declarat Cohen.
"Olmert are nevoie mai degraba sa fie familiarizat nu numai cu codurile, dar si cu birocratia, cu cei care administreaza sistemul strategic", a adaugat el.
Asemenea Statelor Unite, Israelul acuza Iranul de tentativa de a fabrica arme nucleare, sub acoperirea unui program energetic civil si sustine ca, peste doar cativa ani, tara ar putea obtine arma nucleara. Iranul neaga insa aceste acuzatii.
Acordarea puterii in domeniul Apararii unui premier interimar a avut loc numai de doua ori in istoria statului Israel: in 1998, dupa ce Levi Eshkol s-a imbolnavit, si in 1995, dupa asasinarea lui Yitzhak Rabin.
In cazul lui Rabin, succesorul sau a fost Shimon Peres, care infiintase principalul reactor nuclear al Israelului cu patru decenii mai devreme.
Fostul lider al Partidului Muncii din Israel, Shimon Peres a declarat, ieri, dupa o reuniune cu Ehud Olmert, ca vor continua planurile de pace cu palestinienii si lupta impotriva terorismului.
Fara activitati politice
Liderul laburistilor, Amir Peretz, si omologul sau din Likud, Benjamin Netanyahu, au cerut, joi, membrilor formatiunilor pe care le conduc sa inceteze orice activitate politica in urmatoarele zile, avand in vedere gravele probleme de sanatate cu care se confrunta premierul, relateaza publicatia Yediot Aharonot.
Amir Peretz a cerut formatiunii pe care o conduce, Partidul Muncii, sa isi inceteze activitatea politica din filiale, in urmatoarele zile. "Trebuie sa ne unim in rugaciune pentru insanatosirea lui Sharon", a argumentat Peretz, citat de Mediafax. La randul sau, noul lider Likud, Benjamin Netanyahu, le-a cerut tuturor candidatilor de pe listele partidului sa anuleze intalnirile politice si orice eveniment de acest gen programat sa aiba loc in viitorul apropiat.
"In aceste zile, trebuie sa luam o pauza de la politica", a spus el.
Olmert i-a multumit lui Netanyahu pentru ca a decis sa pastreze ministrii Likud in cabinet, pentru moment. Partidul conservator anuntase, anterior spitalizarii premierului ca isi va retrage, duminica, cei patru ministri din actualul Cabinet de tranzitie. (D.E.)
Extremistii israelieni revendica atacul cerebral
Dupa ce presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, spera, joi, cu cinism, sa auda, "cu putin noroc", ca premierul israelian Ariel Sharon "s-a alaturat stramosilor sai", amintind, in treacat, de "marea minciuna a istoriei" reprezentata de Holocaust, militantii israelieni de extrema dreapta au revendicat atacul cerebral suferit de conationalul lor din fruntea Guvernului drept urmare a unui blestem proferat la adresa acestuia in iulie, anul trecut. "Imi asum deplina responsabilitate pentru ceea ce s-a intamplat", a declarat Baruch Ben-Yosef, militant de extrema dreapta si unul dintre participantii la imprecatia din iulie, denumita, potrivit unei expresii aramaice, "pulsa denura" ("biciurile de foc"). "Blestemul nostru 'pulsa denura' l-a lovit. Nimic nu-l putea ucide pe Sharon, care spusese ca stramosii lui au trait peste 100 de ani, dar l-am doborat cu �pulsa denura�", a comentat extremistul israelian, citat de Mediafax, adaugand ca vestea celui de-al doilea accident vascular cerebral suferit de Sharon a provocat bucurie in randul militantilor reuniti, miercuri, la Kfar Tapuah, in Samaria, pentru a onora memoria unor israelieni ucisi de palestinieni in urma cu cinci ani. Mai putin convins de efectul "pulsa denura", un alt extremist a subliniat importanta zilei de joi pentru poporul israelian, cand "omul rau" de la conducerea Executivului a devenit inapt pentru a-si mai exercita mandatul. Raul comis prin retragerea din Fasia Gaza a contribuit la deteriorarea sanatatii sale, a precizat Yosef Dayan, nesigur daca imprecatia din iulie s-a aflat la originea hemoragiei cerebrale suferite de Sharon. "Acest om a provocat pagube mari poporului israelian in ultimii cinci ani", a declarat activistul de extrema dreapta Noam Federman, adaugand ca nu are importanta ce a provocat dezastrul. "Ceea ce conteaza este ca nu va mai putea face rau", a spus Federman. La randul sau, liderul Frontului National Evreiesc, Baruch Marzel, a cerut poporului israelian sa nu mai planga pentru premier. "Eu nu ma rog pentru el", a exemplificat Marzel, care candideaza pentru un mandat in Knesset. "Sharon a stramutat morminte si a distrus case, iar eu nu am intentia de a ma ruga pentru el", a reluat Marzel. (D.E.)
Ce vine dupa Sharon
Atacul cerebral deosebit de grav suferit, miercuri seara, de premierul israelian, Ariel Sharon, a aruncat Israelul in criza politica. Interimatul la sefia Guvernului este asigurat, in prezent, de vicepremierul Ehud Olmert. Actualul Cabinet, condus, de jure, de catre Ariel Sharon, este un Guvern de tranzitie, mandatat sa conduca Israelul pana la alegerile anticipate, programate pentru 28 martie, anul acesta. Conform Legii fundamentale a Israelului, in cazul in care prim-ministrul decedeaza sau se afla in incapacitate de a guverna, vicepremierul asigura interimatul pe o perioada de maximum 100 de zile consecutive. In cea de-a 101 zi, Guvernul este dizolvat, iar presedintele, respectiv Moshe Katzav, trebuie sa incredinteze unuia dintre ministri, totodata membru al Knessetului (Parlamentul israelian), mandatul de a forma un nou Guvern. Acesta dispune de un interval de 14 zile, cu posibilitatea prelungirii cu inca 14, pentru a-si prezenta echipa.
Daca persoana desemnata de presedinte este respinsa de doua ori consecutiv prin votul parlamentarilor, aceasta nu mai are dreptul de a candida pentru functia de prim-ministru. In prezent, nici un deputat nu dispune de un sprijin parlamentar suficient pentru a forma o coalitie guvernamentala. Data de 28 martie, anuntata pentru desfasurarea alegerilor anticipate in Israel se incadreaza in termenul celor 100 de zile prevazute de lege pentru interimatul admis al vicepremierului. Potrivit legii, alegerile pot fi amanate daca o majoritate de 80 deputati se pronunta in acest sens. (D.E.)
Vacaroiu ajunge seful statului daca Basescu se imbolnaveste
Daca Presedintele Romaniei Traian Basescu ar fi in imposibilitatea de a-si exercita functia, din cauza unor probleme grave de sanatate, atributiile sale ar fi preluate de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu sau de presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, in aceasta ordine. Adica, Vacaroiu ar deveni sef al statului daca Basescu s-ar imbolnavi, in timp ce Nastase ar putea deveni presedinte interimar al Romaniei numai daca si Basescu si Vacaroiu ar fi grav bolnavi sau intr-o situatie deosebita ce nu le-ar permite ocuparea acestei functii. Constitutia Romaniei defineste in articolul 97 vacanta functiei de Presedinte al Romaniei, ce poate surveni ca urmare a demisiei, demiterii, imposibilitatea exercitarii functiei sau a decesului. In termen de trei luni de la data la care a survenit vacanta functiei de Presedinte al Romaniei, Guvernul trebuie sa organizeze alegeri pentru un nou sef al statului. In cazul in care Presedintele se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura in aceleasi conditii - de catre presedintele Senatului, respectiv cel al Camerei Deputatilor - pe parcursul intervalului in care seful statului nu isi poate indeplini sarcinile. O serie de atributii de baza ale sefului statului nu pot fi execitate, conform articolului 98 din Legea fundamentala, de presedintele interimar. Acesta nu va putea adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu poate - in nici o imprejurare - dizolva Parlamentul si nici solicita poporului sa isi exprime prin referendum vointa cu privire la probleme de interes national.
Presedintele interimar poate numi alt premier
Un presedinte interimar poate, insa, numi un nou sef al Executivului, daca cel care ocupa aceasta functie a primit un vot de neincredere din partea Parlamentului. El mai poate revoca si numi, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. Presedintele interimar are posibilitatea de a consulta Guvernul cu privire la problemele urgente si de importanta deosebita, de a lua parte si de a prezida sedintele Executivului in care se dezbat probleme de interes national, privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii. De asemenea, conform prevederilor constitutionale, un sef de stat interimar preia toate atributiile presedintelui ales in materia politicii externe, adica incheie tratate internationale in numele Romaniei, acrediteaza si recheama reprezentanti diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. (D.I.)
 Afisari: 236  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 46 Afiseaza toate comentariile  
Executat cu ce? cu cyberspatialul ???   de underinfluence
puternic cutemur in Grecia, de 6,7 grade Richter   de Oriana
furtuna intr-un pahar cu apa   de barbu
Golda Meir, aia a avut oua mai ceva ca Nastase, daca ar fi devenit el sultanul fesenelei.   de Morkova Vesela
Exista pareri cum ca SHARON SI-A TRADAT TARA deoarece s- prostit la batranete si a dat pamantul.   de Morkova Vesela
Glumetului / Las Vegas ?   de Roxana
Situatzia lui Sharon acum   de roy
Dumnezeu sa-l ierte !   de Pinkie
Pentru Morkova vesela   de alwis46
It is common knowledge that Palestine is nothing but southern Syria - declara Arabia Saudita la Consiliul de Securitate   de Morkova Vesela
Si nu mai zic de cati au napadit si Romania, ca maine-poimaine cer un stat palestinian si pe la noi   de Morkova Vesela
istoria palestiniana intrece cu mult minciunile voroniniene despre Poporul Moldovean si Limba Moldoveana   de Morkova Vesela
Cine sunt aceste populatii migratoare care au napadit Orientul degizati in arabi cinstiti?   de Morkova Vesela
"... pt. toti cei care au memoria scurta", editorial scris de un arab: Magdi Allam !   de Oriana
Oriano!!!! Ne-ai plictisit cu Arafat al tau. Mai lasa-l in pace. E un subiect depasit.   de Specialistul de conspiratii
Din pacate poporul hamas supranumit si palestinian nu doneaza sange pentru ingrijirea lui Sharon   de Morkova Vesela
lui ZEN   de Avi
hopaa, si Chavez s-a facut anti-semit !   de Oriana
Imprumutarea judetelor West Bank si Gaza trebuie revizuita, tot asa cum Basarabia si Bucovina uitate pe la rusi trebuie   de Morkova Vesela
Sharon executat   de Phil
Se spune c-ar fi o legenda...   de Zen
Unde or fi...   de Roxana
Reflectie.   de Zen
"conditiile lui Sharon raman grave, desi in lejera imbunatatire" - anomalii pulmonare ?   de Oriana
Aveti vreun plan de "IMBOLNAVIRE" a Presedintelui Basescu ?   de ionion
Sharon: Sabra si Shatila   de Zen
Buletinul oficial al spitalului   de roy
Mda, daca asa cunoaste adivarul in cazul aista as putea vorghii si io, nu stiu adivarul asa ca mai ghinii tac, da da.   de serios-glumetul
Situatzia lui Sharon la ora actuala   de roy
Ziarul Ziua este in pericol datorita acestui articol.   de Specialistul de conspiratii
"pulsa denura", lansata 5 luni in urma de un grup de rabini extremisti, contra Sharon   de Oriana
Diferenta de fus orar   de Anticomie
Pentru IonIon....si toti Ion   de zwilling carol
Incetati cu zvonurile si mahalagismele !   de ionion
Salut baieti !   de Pinkie
Sarmane Sharon   de Tyranosaurusrex
Vacaroiu presedinte?   de Danico
Sharon bolnav?   de Doro
Asteptam expertii,   de Aladin
Ceea ce conteaza este ca nu va mai putea face rau", a spus Federman.....   de akimote
Sharon's Stroke...Think   de Zen
Uite Popa nu e popa.   de Specialistul de conspiratii
bluf   de barbu
Mda.   de Dan Bostan
Intr-adevar...   de Katty
Nu se poate asa ceva! Si despre Rabin s-a spus acelasi lucru. Doi conducatori la rind.   de Specialistul de conspiratii
A r h i v a
  Demiterea sau demisia    34 comentarii
  Tariceanu trimite directorii la deszapezire    3 comentarii
  Base Press: "Valea Oltului ramane inchisa"    
  Giovanni Becali este stapan la Dinamo    4 comentarii
  Credinciosii s-au imbulzit la agheasma    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Clanul Clamparu aproape de eliberare (406 afisari)
 Scortisoara, medicament impotriva diabetului (264 afisari)
 Sharon executat? (236 afisari)
 Alternative la energia clasica sunt in primul rand energiile alternative (227 afisari)
 Rice ameninta ca va dezvalui complicitatile europenilor (98 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01978 sec.