Ziua Logo
  Nr. 3516 de vineri, 6 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Moartea aviara la portile Europei
-- In Turcia, doi adolescenti au murit din cauza virusului H5N1 * Alte sapte persoane prezinta simptomele bolii * Romania ia masuri suplimentare * "Matei Bals" - unitate de urgenta * Specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii rechemati in Romania
ZIUA FOTO
Turcia se confrunta cu doua cazuri de transmitere a virusului gripei aviare la om soldate cu decesul victimelor, primele de acest gen inregistrate in afara Extremului Orient, unde au murit 70 de persoane din 2003, ca urmare a infectarii cu virusul H5N1, relateaza agentiile internationale preluate de Mediafax. Este vorba de doi adolescenti, franti, dintr-o localitate din estul Turciei, in apropiere de granita cu Armenia, pe linia de migratie a pasarilor salbatice, responsabile de propagarea virusului gripei aviare. Alte 7 persoane, dintre care alti doi membri ai familiei adolescentilor, se afla in prezent sub tratament, pentru ca acuzau simptome asemanatoare celor specifice gripei aviare. Ministrul turc al Sanatatii a declarat ca bolnavii locuiau in acelasi focar de gripa aviara, ei sacrificand pasari si consumand carnea acestora. Ankara anuntase, la 9 decembrie, ca a reusit sa neutralizeze virusul gripei aviare in aceasta regiune, dupa ce a efectuat mii de teste si a sacrificat 10.000 de pasari. Uniunea Europeana a trimis in Turcia un expert veterinar pentru a ajuta la evaluarea situatiei gripei aviare, dupa ce a intervenit decesul celor doi adolescenti.
Explicatii de la turci
Autoritatile sanitare veterinare din Romania au cerut institutiei similare din Turcia informatii cu privire la focarul de gripa aviara in care au fost depistate primele cazuri din aceasta tara de transmitere la om a virusului H5N1, informeaza Mediafax. "Am solicitat directiei sanitare-veterinare din Turcia sa ne prezinte detalii cu privire la focarul respectiv, unde au fost semnalate cazuri de transmitere a virusului gripei aviare la om soldate cu decesul victimelor", a declarat Gabriel Predoi, director general in Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). El a precizat ca, cel mai probabil, virusul a fost transmis la om in urma contactului cu pasarile bolnave. Cat priveste Romania, Predoi a spus ca riscul de a fi inregistrate noi focare de gripa aviara nu a fost exclus. Desi marele val de pasari migratoare a trecut, conditiile meteorologice si hrana abundenta au facut ca pasarile sa nu paraseasca in totalitate tara noastra. Reprezentantul ANSVSA apreciaza ca autoritatile sanitare veterinare au luat "toate masurile pentru prevenirea transmiterii infectiei la om". Printre acestea se numara instalarea de filtre de dezinfectie la punctele de intrare in localitatile respective, vaccinarea populatiei, precum si instituirea carantinei.
Populatia din 4 judete vaccinata
Comandamentul Central Antiepizootic a solicitat, ieri, Ministerului Sanatatii sa inceapa vaccinarea impotriva gripei umane a populatiei din judetele Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinti, pentru a preveni imbolnaviri cu virusul gripei aviare, intrucat aceste regiuni se afla pe traseul pasarilor migratoare. "Desi in aceste judete nu exista focare de gripa aviara, plecarea pasarilor migratoare, aflate acum in Romania, catre tarile calde cere precautie in intreaga zona de sud a Romaniei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Pana in prezent, in Romania au fost semnalate 23 de focare de gripa aviara, dintre care un numar de patru au fost deja inchise - Ceamurlia de Jos, Maliuc, Caraorman si Periprava, toate din judetul Tulcea. Dupa realizarea dezinfectiilor finale, vor fi trimisi pui santinela si in celelalte focare pentru a testa prezenta virusului.
Nici un caz de gripa sezoniera
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a anuntat ieri ca, desi, pana in prezent, in Romania nu a fost confirmat vreun caz de gripa sezoniera la om, date fiind ultimele evolutii din Turcia, Spitalul "Matei Bals" din Bucuresti a fost desemnat drept unitate de urgenta pentru internarea eventualilor suspecti de gripa. In plus, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au fost rechemati in Romania pentru a reactualiza Planul de masuri pentru combaterea epidemiei de gripa aviara.
Relaxare la export
Comisia Europeana a aprobat importurile de carne si preparate din carne de pasare din 16 judete din Romania, dupa suspendarea totala a acestora la mijlocul lunii octombrie, in urma aparitiei primelor cazuri de gripa aviara la pasari, informeaza Mediafax. "Ridicarea restrictiilor pentru aceste judete a fost aprobata recent de autoritatile de la Bruxelles, urmand sa intre in vigoare dupa publicarea in Jurnalul Oficial", a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Ion Agafitei. Cele 16 judete pentru care UE anuleaza restrictiile la importurile de carne de pasare sunt Caras-Severin, Timis, Hunedoara, Arad, Bihor, Salaj, Satu-Mare, Maramures, Cluj, Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Bistrita-Nasaud.
Avicolele au pierdut peste 33 de milioane de euro
Crescatorii de pasari din sistemul industrial au suferit pierderi de peste 123 de milioane de lei (33,5 milioane euro) in ultimele trei luni ale anului trecut, determinate in principal de scaderea pretului de vanzare la carne dupa aparitia focarelor de gripa aviara. "Situatia tehnico-financiara a sectorului avicol se inrautateste pe zi ce trece. Producatorii avicoli solicita interventia urgenta a autoritatilor in vederea stoparii pierderilor si evitarii caderii sectorului", se arata intr-un comunicat al Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). Reprezentantii asociatiei solicita Ministerului Agriculturii sa ia masuri pentru protejarea productiei interne si reducerea importurilor de carne de pasare prin majorarea taxelor vamale. (L.M.; C.P.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Moartea aviara la portile Europei   de the
... iar autoritatile turcesti zic...   de Oriana
Si care sunt ultimele dumneavostre prognoze ?   de ionion
A r h i v a
  10% din bucuresteni au datorii la RADET    
  Legea calului    
  Inghesuiala la impozite reduse    
  Calitatea benzinei se raporteaza la UE    
  32 de familii din Breaza amenintate cu izolarea    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Eugen Nicolaescu a compromis reforma (150 afisari)
 Crestinii praznuiesc astazi Botezul Domnului (68 afisari)
 Stiri pe scurt (62 afisari)
 Dialog Ratzinger-Habermas (60 afisari)
 Cutitarul Covei (56 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00807 sec.