Ziua Logo
  Nr. 3514 de miercuri, 4 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cacealmaua ruseasca
Victor RONCEA 
Nu exista nici o "criza ruso-ucraineana"! Gabriela Moroianu, o experta a ZIUA de prima mana in geoeconomie, care poate preda lectii despre gazacioc tuturor guvernantilor, explica frust, in tonul analizelor speciale pentru situatii de urgenta: rusii nu pot taia gazul catre Europa iar Ucraina este asigurata din conductele care o tranziteaza. Sigur, miscarile leviatanului Gazprom teleghidat amuzant (pentru noi) de Kremlin vizeaza si zgaltairea lui Viktor Iuscenko, urmata de venirea la putere a rusoaicei Iulia Timosenko, la alegerile din martie. In razboiul dintre Soros si Bush (cu efecte si la Cotroceni) isi baga si Putin coada. Ucraina ramane oricum, pentru cel putin 20 de ani, subordonata si dependenta de Moscova. Prezenta fostului patron Gazprom si prim-ministru al Rusiei, Viktor Cernomirdin, intr-o prea lunga misiune de ambasador la Kiev este relevanta. Dar asta este alta poveste.
Concluzia de azi, scurt si la obiect: "razboiul gazelor" este o cacealma ruseasca. O provocare. In special la adresa SUA si apoi a UE. Putin isi umfla muschii odata cu preluarea presedintiei G8. O intrare in forta, tipic ruseasca. Noua Rusie tine sa readuca aminte "naivilor" de trecutul maret al URSS. Puterea mondiala care a tinut in sah mersul lumii decenii la rand si-a revenit din amorteala de fatada menita sa adoarma occidentul naiv, dupa cum bine observa analistul Gelu Trandafir. Homo Sovieticus, Homo KGB, iese din gheturile Siberiei cu un raget cavernos: noi suntem stapanii lumii! Nimic nou pe frontul de Est.
Analizele geostrategice ale ZIUA, sintetizate in "AXA. Noua Romanie la Marea Neagra", ultima lucrare a Departamentului Externe, lansata pe 12 decembrie anul trecut, prevedeau clar contraofensiva geopolitica a Rusiei la avansul SUA si NATO in spatiul vital al Moscovei. Nu este nimic surprinzator in noua mutare de sah a Kremlinului, daca esti avizat din timp. Insa ce te faci cand factorii de decizie - din fosta zona est-europeana aflata sub influenta Rusiei, sau din noua zona dominata azi de Rusia, cea vest-europeana - nu iau in seama avertismentele analistilor sau chiar pactizeaza cu adversarul/
competitorul Europei? Este cazul Marii Britanii, cel mai mare inghititor european de gaze naturale, care in 2020 va depinde in procent de 90% de aceste importuri. Tony Blair, navetist pe ruta London - Moscow, a "uitat" de previziunile propriilor specialisti. Sau cazul Germaniei, care fenteaza Uniunea Europeana si, in dispretul Tarilor Baltice, isi trage conducta proprie, care aduce aminte fostelor tari tributare ale Pactului Ribbentrop-Molotov, de intelegerile ruso-germane nu prea placute. Si cand fostul prim-minstru, Gerhard Schr�der, mai devine si angajatul Gazprom, un fel de sef al proiectului infiltrat in sanul UE pe sub luciul Marii Baltice, parca incepe sa nu te mai mire nimic privind puterea de persuasiune a KGB. Daca mai strabati cu o aruncatura geoistorica si perioada anilor '60, cu miscarile pacifiste si ecologiste europene sponsorizate direct de URSS si ale caror actiuni au dus la eliminarea centralelor nucleare din sistemele energetice ale Germaniei sau Italiei (doar doua exemple), intelegi ce inseamna o strategie KGB pe 50 de ani. Anul trecut, Putin a reusit sa declare cele doua tari dependente de gazul rusesc, desi in Italia nu i-a mers ca in Germania. Europa merge pe urmele lor, oricum. Pe urmele trasate in timp de KGB. In cazul Romaniei, care plateste Gazpromului chiar mai mult decat tarile UE (multumita unor responsabili guvernamentali care ar trebui anchetati de DNA), tara noastra este de doua ori pacalita: si kaghebizata si cu banii luati.
Pentru cine nu a inteles: economia-prezidentiala a Rusiei, ca si Administratia sa este ghidata de acelasi etern KGB. Sursele ZIUA ne-au demonstrat ca, spre deosebire de guvernarea Eltin, cand doar cinci fosti capi ai celebrului serviciu dezbracasera formal haina KGB, astazi nu mai putin de 18 ocupa functii de comanda in aparatul militarizat de la Kremlin. Mai mult: toate sectoarele importante ale economiei rusesti sunt tinute in haturile lui Putin prin intermediul colegilor sai din Sistema. Presa rusa inca libera releva reteaua fidelilor lui Putin: Serghei Ivanov, cu care fostul ofiter KGB si-a tocit coatele la Institutul Krasnoznamensk, este vice-prim ministru si responsabil de imensul sector militar-industrial. Pe langa acesta, grupul agentilor de la Dresda are sub control petrolul, gazul si energia nucleara. Ce-ti mai trebuie? Si atunci nu sunt normale declaratiile lui Putin ca Rusia este prima putere mondiala, tinand cont de resursele enumerate. Daca mai adaugam industria spatiala, nu putem sa-i nu-i dam dreptate. Rabufnirea cu naduf din hibernare a ursului sovietic este doar o prima miscare, amenintatoare, insa de ordin tactic. Strategia Rusiei vizeaza redobandirea suprematiei regionale si mondiale.
La orizontul provocarilor urmatoarelor decenii se (re)intrevede pentru SUA (UE este incremenita in proiect), pe langa imensitatea ChIndiei, o mare si teribila putere: RusIrania.
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Acord semnat de Rosukrenergo: Ucraina va plati $ 95 pe fiecare 1000 mt3   de Oriana
economie de piata   de Giuseppe Cocos
Pravda a publicat recent ultimatum-ul Rusiei la Ucraina filo americana si dornica de NATO...   de Oriana
Bravo Victoras!   de Alcor
Fapte si bilbieli politice   de oilman
Intr-adevar, sunt intrunite toate premizele unui nou razboi european.   de Chiriac Dan
kakaia specialista !!!   de robert72
Eta komedie!   de Sema
Pai, planeta se incalzeste care-i baiul ?   de Aladin
A r h i v a
  Din nou cheia puterii e la Basescu    9 comentarii
  Gazacioc    9 comentarii
  Adversitati binefacatoare    2 comentarii
  Nu huliti BNR!    5 comentarii
  Paraziti si profitori    11 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  16. 21. Teroristii tot printre noi    2005-12-21
  AXA, intr-un ceas bun    2005-12-13
  De ce-au venit americanii    2005-12-07
  Ne-au furat Nobelul    2005-11-26
  Romania Mare fata cu diversiunea si tradarea printre romani    2005-11-18
 Top afisari / comentarii 
 "Vulpea" incoltita (604 afisari)
 Guvernul nu mai vrea artificii si petarde (279 afisari)
 Anul Mozart (153 afisari)
 Stiri pe scurt (101 afisari)
 Stiri pe scurt (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.27928 sec.